Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τα γνωστά ως ομόλογα της «διασποράς» τα οποία απευθύνονται στην ομογένεια.
Να σπάσει το... εμπάργκο των αγορών και να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ομολόγων, για πρώτη φορά από τη στιγμή που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο.
Ο Υφ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ενέκρινε δαπάνη 197.000 δολ. ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της SEC για την έκδοση ομολόγων της «διασποράς»
Θα εκδώσει ομόλογα ύψους 3 δισ. δολαρίων (2,14 δισ. ευρώ) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα γνωστά ως ομόλογα της «διασποράς» τα οποία απευθύνονται στην ομογένεια. Μάλιστα, αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα ακολουθήσει ανάλογη κίνηση και στην Αυστραλία.
Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Για τον σκοπό αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 197.000 δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της SEC.
Στην απόφαση αναφέρεται πως «το ελληνικό Δημόσιο θα προβεί στη διάθεση ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές και ιδιαίτερα μικροεπενδυτές μέχρι ποσού ονομαστικής αξίας 3 δισ. δολαρίων».
Η κίνηση αυτή, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δείξει ότι μπορεί να προσφύγει στις αγορές για να καλύψει έστω και μικρό μέρος των δανειακών της αναγκών.
Προσθέτουν πως αν υπάρξει ανταπόκριση από τους ομογενείς των ΗΠΑ, θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων της «διασποράς» και στην Αυστραλία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί η διάρκεια των ομολόγων που θα βγουν στις ΗΠΑ, αλλά με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αλλά και τις επαφές που έχουν γίνει στη Νέα Υόρκη, το πιθανότερο είναι να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 ετών.
Επιπλέον, είναι ακόμη νωρίς για τον υπολογισμό του επιτοκίου δανεισμού.
Αυτό που σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι θα επιδιωχθεί το επιτόκιο να κρατηθεί κάτω από το 5%, ποσοστό με το οποίο η Ελλάδα δανείζεται από τον μηχανισμό στήριξης.
Κώστας Τσαχάκης
http://www.ethnos.gr