14 Μαρ 2011

Τραπεζική "εκτίναξη" 9% στο Χ.Α., ταχεία αποκλιμάκωση των spreads...

Του Δημήτρη Ζάντζα

Με τζίρο που ήδη ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. «εκτινάσσεται» σε ποσοστό έως 8,98%, ενώ ο Γ.Δ. πραγματοποιεί «άλμα» 90 και πλέον μονάδων, στον «απόηχο» της απόφασης της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που τα ξημερώματα του Σαββάτου αποφάσισε μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, με παράλληλη ενίσχυση του EFSF και δυνατότητα παρέμβασής του στην πρωτογενή αγορά ομολόγων.

Την εικόνα συμπληρώνει μέχρι στιγμής η ταχεία αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων κατά 30 και πλέον μονάδες βάσης....

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου είναι ο καταλυτικός παράγοντας που εδώ και καιρό ανέμενε η ελληνική αγορά, και αυτός που επιτρέπει σήμερα στο Χ.Α. να διαφοροποιηθεί έντονα από την κίνηση των χρηματιστηρίων του εξωτερικού.

Σημειώνουν παράλληλα ότι υποστηρικτικά λειτουργεί και η αίσθηση ότι θα επιταχυνθεί η υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ληφθεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον θα στραφεί και στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την οποία αναμένεται, πέραν της τυπική έγκρισης της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, και κάποια αναφορά για την εκπεφρασμένη πρόθεση του Ταμείου να διευκολύνει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του δανείου.

Θετικά λειτουργεί για το Χ.Α. και η αναβάθμιση της σύστασης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε “overweight” από τη JPMorgan, που σημειώνει ότι πρόκειται για έναν κλάδο που έχει υποαποδώσει αλλά και ότι μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών «ένας από τους κινδύνους που έπλητταν το κλίμα περιορίζεται».

Περισσότερα στο www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη