Υπήρξε ευρεία διεθνής συμμετοχή, 35 Υπουργοί Εξωτερικών από σύμμαχες και φίλες χώρες. Ήταν και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki Moon, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για μας, γιατί, όπως...
τονίζουμε πάντα, θέλουμε όλες αυτές οι δράσεις να γίνονται πάντα με την πλήρη νομιμοποίηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.
Το μήνυμα το οποίο έστειλε η Διάσκεψη είναι για άλλη μια φορά ισχυρό: Ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, ότι πρέπει να γίνει σεβαστές οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος στόχος και το κύριο μήνυμα είναι για άλλη μια φορά η άμεση παύση πυρός και να σταματήσει η βία εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης.
Η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να δώσει μακροχρόνια βιώσιμη λύση. Προέχει - και αυτό αποτελεί βασικό άξονα και της πολιτικής της Ελλάδας - ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον λιβυκό λαό να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.
Σημαντικό θέμα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λιβύη. Εδώ μπορεί να έχει η ΕΕ σημαντική συμμετοχή. Τόνισα ότι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Κρήτη, μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο.
Αποφασίσαμε τη σύσταση μιας λεγόμενης Ομάδας Επαφής. Είναι σημαντικό οι αραβικές χώρες, οι χώρες της περιοχής να συμμετέχουν και σε αυτή τη διαδικασία, ήδη έχει προσφερθεί το Κατάρ να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής. Θα δούμε πότε θα γίνει αυτό. Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά υπολογίζω ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να γίνει μέσα Απριλίου.