11 Μαρ 2011

Η πρώτη συμμαχία για την αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο


Του Σωτήρη Χιωτάκη
chiotaki@otenet.gr

Στην υπογραφή Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης για την δημιουργία της αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα προχώρησαν η ιταλική Edison και η Energean Oil & Gas.
Πρόκειται για την πρώτη συμμαχία που "χτίζεται" για το μεγάλης σημασίας έργο και η οποία έχει ως αντικείμενο την οριστική μελέτη σκοπιμότητας και υλοποίησης του project.
Όπως είναι γνωστό...
η Edison συμμετέχει στο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Συνεργάζεται, δε, η ιταλική εταιρεία στο συγκεκριμένο σχέδιο με την ΔΕΠΑ, καθώς και με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Το σχέδιο

Από την πλευρά της η Energean Oil & Gas έχει παρουσιάσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθηκευτικού χώρου στις παλαιές γεωτρήσεις της περιοχής, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η αποθήκη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με 4 εκατ. κ.μ. ημερησίως για περίπου 90 ημέρες, καλύπτοντας έτσι περίπου το 40% της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης που χαρακτηρίζει κατά την τρέχουσα περίοδο την εγχώρια αγορά.

Ειδικότερα, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει προτείνει τα εξής:

-Συμπλήρωση με νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ και συνδρομή της ΡΑΕ του
υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου
(ανάπτυξη ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου) σε υπόγεια φυσική
κοιλότητα).

- Σύσταση νέας εταιρείας "ENERGEAN GAS STORAGE A.E." (εφεξής "EGS"), συγγενούς με την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατά την έννοια του άρθρου 26 του Ν. 2779/1999, στην
οποία θα περιέλθει ο κλάδος του φυσικού αερίου με την υφιστάμενη άδεια εκμετάλλευσης της Ν. Καβάλας. Η εταιρεία εκτιμά ότι η εκχώρηση και μεταβίβαση της άδειας εκμετάλλευσης της Ν. Καβάλας στην EGS ως γενόμενη σε συγγενή εταιρεία της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ δεν απαιτεί την προηγούμενη συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου ως Αναθέτουσας Αρχής αλλά απλή γνωστοποίηση.

- Υποβολή από την EGS αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας ΑΣΦΑ υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Ν. 3428/2005.

- Έκδοση άδειας ΑΣΦΑ από το ΥΠΕΚΑ μετά από προηγούμενη γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

- Διενέργεια, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, διεθνούς διαγωνισμού για την διάθεση, σε επενδυτές με αποδεδειγμένη κεφαλαιακή επάρκεια, εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου,
ποσοστού έως 49% της EGS..

-Δέσμευση υπέρ του ΔΕΣΦΑ 30% του αποθηκευτικού χώρου για τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας έναντι τιμήματος που θα καθορίζεται από συγκεκριμένο
μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα καθορισθεί σε συνεργασία με την ΡΑΕ, στα πλαίσια των ρυθμιστικών της αρμοδιοτήτων για τις περιπτώσεις αυτές.

- Ελεύθερη πρόσβαση τρίτων στο υπόλοιπο του αποθηκευτικού χώρου μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, κατά τα πρότυπα άλλων παρόμοιων αποθηκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (διαγωνιστική πρόσβαση τρίτων).

Οι δύο πλευρές προτίθενται να προχωρήσουν στην εκπόνηση σειράς μελετών, διάρκειας περίπου 8 μηνών, οι οποίες θα αφορούν στη λεπτομερή πλέον τεχνική και εμπορική τεκμηρίωση του έργου, ενώ έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

http://www.axiaplus.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη