Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

23 Μαρ 2011

Καλαφάτης: Ερώτηση για τα οικονομικά των δήμων με "άρωμα" υπεράσπισης του Παπαγεωργόπουλου...

Μπορεί να μην αναφέρει καν το όνομά του, ωστόσο είναι σαφές ότι με την ερώτηση ου υπέβαλε χτες ο Σταύρος Καλαφάτης επιχειρεί να υπερασπιστεί τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα..
 οικονομικά.
Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να σπιλώνονται συνειδήσεις και υπολείψεις ανθρώπων όταν δεν έχει τελειώσει η διερεύνηση υποθέσεων, ιδίως όταν σ' αυτές υπαρχουν καταχρήσεις και υπεξαιρέσεις! Δηλαδή τι κάνει νιάου- νιάου...
Με την κίνηση αυτή είναι σαφές ότι ο Σταύρος Καλαφάτης έρχεται σε αντίθεση με...
εκείνη τη νοοτροπία κάποιων μέσα στη ΝΔ να μην μιλούν για το παρελθόν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Τακτική που έσπασε πρώτος ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης, που δήλωσε ότι το κόμμα τιμά την προηγούμενη διοίκηση (εδώ  δείτε όλη τη δήλωση).

Διαβάστε το Δελτίο τύπου του βουλευτή.
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13183/16-03-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα «Τα διαχρονικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των Δήμων της χώρας, καθιστούν τις απερχόμενες δημοτικές αρχές άμεσα εκτεθειμένες σε εύκολες στοχεύσεις και κατηγορίες».

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά, στις διαχρονικές δυσχέρειες και δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τα οικονομικά των Δήμων της χώρας, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ελλείμματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα προκύπτοντα στοιχεία ελλειμμάτων διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές, για περαιτέρω έρευνα, με αποτέλεσμα πολλοί από εκείνους που ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, να εμφανίζονται στην κοινή γνώμη συλλήβδην ως "κλέφτες" και "εγκληματίες".
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η ελλειμματική διαχείριση, ο δανεισμός ή η κατά συνθήκη ανορθόδοξη τακτική "οικονομικών ελιγμών" των δημοτικών αρχών για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλοι οι δημοτικοί άρχοντες είναι "κλέφτες" και "εγκληματίες". Αναμφισβήτητα, η "κακοδιαχείριση", η "διαπλοκή" και η "διαφθορά", αποτελούν υπαρκτά φαινόμενα τόσο για τους Δήμους όσο και για το Δημόσιο, όμως άλλη είναι η έννοια του ελλείμματος και άλλη της "υπεξαίρεσης" ή της "κατάχρησης".
Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί όπως επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, αφενός στην "οιονεί" ποινικοποίηση κάποιων δραστηριοποιούμενων και μερικών εκ των ασχολούμενων με τα "κοινά" των Δήμων και αφετέρου δημιουργεί φόβο απομακρύνοντας ικανούς, ηθικούς και άξιους πολίτες, από το να ασχοληθούν ενεργά με αυτά.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να του παραθέσει στοιχεία αναφορικά με τα ελλείμματα μεγάλων Δήμων της χώρας και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους που ασχολούνται και προσφέρουν στα "κοινά" των Δήμων της χώρας, από τη συλλήβδην ποινικοποίηση τους ;

*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


ΘΕΜΑ: «Τα διαχρονικά προβλήματα στο σύστημα οικονομικής διαχείρισης των Δήμων
της χώρας, καθιστούν τις απερχόμενες δημοτικές αρχές άμεσα εκτεθειμένες
σε εύκολες στοχεύσεις και κατηγορίες».

Παρά τις διαχρονικές προσπάθειες της κεντρικής διοίκησης να θεσμοθετήσει ένα υγιές πλαίσιο κανονισμών και διαδικασιών για τον έλεγχο των οικονομικών των Δήμων, εντούτοις οι "μαύρες τρύπες" και τα οικονομικά ανοίγματα αυτών δεν τιθασεύτηκαν. Πόσο μάλλον σε μια δυσχερή οικονομική συγκυρία για τη χώρα, όπου η σημερινή κυβέρνηση έχει περικόψει σημαντικά τις πιστώσεις και τη ροή χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους. Πόσο μάλλον σήμερα, που μέσω του Προγράμματος "Καλλικράτης" έχουν μεταφερθεί πολλές νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, που όμως δεν συνοδεύονται από τους απαιτούμενους πόρους.
Κάθε φορά που αλλάζει μια δημοτική αρχή, είναι ορθό και σύνηθες οι νέοι δήμαρχοι να διερευνούν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου τους. Είναι επίσης σύνηθες από την έρευνά τους στο μεγαλύτερο ποσοστό των Δήμων της χώρας, να προκύπτουν ελλείμματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα προκύπτοντα στοιχεία "κακοδιαχείρισης" διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές, για περαιτέρω δικαστική έρευνα. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η εύκολη και η αυτοματοποιημένη στόχευση των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εμφανίζονται στην κοινή γνώμη συλλήβδην ως "κλέφτες" και "εγκληματίες".
Από την άλλη πλευρά είναι γνωστές, σε όσους ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σημαντικές δυσχέρειες και δυσλειτουργίες που αφορούν το σύστημα οικονομικής διαχείρισης των Δήμων της χώρας, τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι επίσης γνωστό ότι οι τοπικοί άρχοντες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα του συστήματος, προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι π.χ. στις πληρωμές εργαζομένων ή προμηθευτών των δήμων, να προσφεύγουν είτε σε δανεισμό είτε πολλές φορές και σε διαχειριστικές "αλχημείες".
Η ελλειμματική διαχείριση, ο δανεισμός ή η κατά συνθήκη ανορθόδοξη τακτική "οικονομικών ελιγμών" των δημοτικών αρχών για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλοι οι δημοτικοί άρχοντες είναι "κλέφτες" και "εγκληματίες".
Αναμφισβήτητα, η "κακοδιαχείριση", η "διαπλοκή" και η "διαφθορά", αποτελούν υπαρκτά φαινόμενα τόσο για τους Δήμους όσο και για το Δημόσιο Τομέα, αλλά και εν γένει για την ελληνική κοινωνία. Άλλωστε η κρίση που βιώνουμε στις ημέρες μας, πέρα από οικονομική, είναι και ηθική.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξεύονται αυτόματες καταγγελίες και να σπιλώνονται συνειδήσεις και άνθρωποι, αν προηγουμένως δεν αποδειχθεί ο δόλος ή η ενοχή αυτών, για ζητήματα κακοδιαχείρισης που παραπέμπουν στο ποινικό δίκαιο.
Διότι άλλη είναι η έννοια του "ελλείμματος" και άλλη η έννοια της "υπεξαίρεσης" και της "κατάχρησης". Δηλαδή, δεν σημαίνει απαραίτητα όταν ένας Δήμος παρουσιάζει ελλείμματα, ότι αυτό μπορεί να ερμηνευθεί αυτόματα ότι κάποιοι "υπεξαίρεσαν" χρήματα από τα ταμεία του ή "καταχράστηκαν" και "έφαγαν" τα λεφτά των δημοτών του.
Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί στην εξ' αρχής ποινικοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο της πλήρους αποστασιοποίησης ικανών, ηθικών και άξιων πολιτών, από το να ασχοληθούν ενεργά με τα "κοινά" των Δήμων τους, από φόβο μην στοχοποιηθούν και ενοχοποιηθούν από τη συμμετοχή ή τη εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη δημοτική δράση.

Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Πόσοι και ποιοί μεγάλοι Δήμοι στη χώρα (άνω των 50.000 δημοτών) ήταν ελλειμματικοί πριν την εφαρμογή του Προγράμματος "Καλλικράτης" ; Ποιό είναι το ύψος των ελλειμμάτων των εν λόγω μεγάλων Δήμων ;
2. Ποίες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους που ασχολούνται και προσφέρουν στα "κοινά" των Δήμων της χώρας, από τη συλλήβδην ενοχοποίηση και ποινικοποίηση τους ;

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011

Ο Ερωτών Βουλευτής



Σταύρος Καλαφάτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη