22 Μαρ 2011

Ψάχνουν τρόπους να μειώσουν τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Όλα τα εισοδήµατα του συνταξιούχου, εκτός των κοινωνικών επιδοµάτων, θα συνυπολογίζονται στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας. Από 1/1/2011, το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καταβάλλεται στους...
συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, των οργανισµών κύριας ασφάλισης αρµοδιότητας υπουργείου Εργασίας, πλην ΟΓΑ, καθώς και του Ναυτικού Αποµαχικού Ταµείου, από τους φορείς που συνταξιοδοτούνται, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Οι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου να έχουν συµπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαµβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

2) Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδηµά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήµατα), µισθούς, ηµεροµίσθια και λοιπά επιδόµατα που χορηγήθηκαν σε µισθωτό, να µην υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ. Από το εισόδηµα αυτό εξαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυµάτων πολεµικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη σε πολύτεκνες µητέρες, καθώς και στα προνοιακά βοηθήµατα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3) Το συνολικό ετήσιο ατοµικό φορολογούµενο πραγµατικό ή τεκµαρτό καθώς και το απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα του συνταξιούχου να µην υπερβαίνει το ποσό των 9.884,11 ευρώ.

4) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογούµενο πραγµατικό ή τεκµαρτό καθώς και το απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο µε ειδικό τρόπο εισόδηµα να µην υπερβαίνει το ποσό των 15.380,90 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήµατα που δηλώθηκαν µε τη δήλωση φορολογίας εισοδήµατος του προηγούµενου οικονοµικού έτους.

5) ∆ιαµένουν µόνιµα στην Ελλάδα. Το ΕΚΑΣ χορηγείται και σε εκείνους που θα καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω οργανισµών κύριας ασφάλισης µετά την 1η Ιανουαρίου 2011, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπό τους οι προϋποθέσεις.
Newsroom ΔΟΛ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη