31 Μαρ 2011

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για το οικονομικό έτος 2011, στην ειδική συνεδρίαση για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 15.00, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO (αίθουσα Α΄ του Συνεδριακού Κέντρου «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ») στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης στην εισήγησή του για την κατάθεση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, «ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε σήμερα προς ψήφιση, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Πατρίδα μας, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, κινείται στη κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που θα υπάρξουν, μέσα από συνεχή διεκδίκηση. Επιδιώκουμε τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών της Περιφέρειας, μέσα από έναν οδηγό αρχών, που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, χρηστή και δίκαιη διαχείριση, με εξασφαλισμένα τα βασικά έσοδα και ισορροπημένα έξοδα. Με σεβασμό στον πολίτη που αναζητά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητάς του».

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο «για έναν έντιμο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό, με σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις αδυναμίες, στις ελλείψεις και στον πρόχειρο σχεδιασμό του «Καλλικράτη», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβερνητική μηχανή δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».«Βαδίζουμε πάνω σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω. Περπατούμε εδώ και τρεις μήνες μέσα στην ομίχλη, πάνω σε κινούμενη άμμο, αντιμετωπίζοντας σε καθημερινή βάση, τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες και υποσχέσεις, αλλά, δυστυχώς, έμεινε στη μέση του δρόμου από καύσιμα», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

«Μπορείτε, όμως, να θεωρείτε δεδομένο, πως δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τον αγώνα. Γιατί η ανάπτυξη δεν θα έρθει από τον ουρανό. Θα την διεκδικήσουμε την ανάπτυξη και θα την κερδίσουμε. Όχι λοιπόν στα ευχολόγια, ναι στα έργα, ναι στην ισότιμη ανάπτυξη κάθε περιφερειακής ενότητας», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσης Ψωμιάδης εξήγησε το σκεπτικό κατάρτισης του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού της Περιφέρειας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητές του, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, η ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας και των μέτρων για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Σύμφωνα με το νέο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, το ταμειακό υπόλοιπο είναι 81.600€, τα προβλεπόμενα έσοδα ανέρχονται σε 179 εκατ. € και τα έξοδα σε 260εκατ. €.

Ακολούθησε αναλυτική εισήγηση του Αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Αλκιβιάδη Νουσηκύρου σχετικά με τη λειτουργία και τις προοπτικές του νέου προϋπολογισμού.
Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη για τον προϋπολογισμό έχει ως εξής:

«Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο την πορεία της πρώτης αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Mακεδονίας με συγκρατημένη αισιοδοξία. Θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, καθώς πιστεύουμε, πως σε μια Περιφέρεια που ευημερούν μόνο οι δείκτες της ύφεσης και της ανεργίας, δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Στην προσπάθειά μας αυτή, θεωρήσαμε ως δεδομένη τη αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες και να οδηγήσουμε την Κεντρική Μακεδονία στο δρόμο της ανάπτυξης.

Δυστυχώς, όμως, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, η κυβερνητική μηχανή δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Βαδίζουμε πάνω σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ από κάτω. Περπατούμε εδώ και τρεις μήνες μέσα στην ομίχλη, πάνω σε κινούμενη άμμο, αντιμετωπίζοντας σε καθημερινή βάση, τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες και υποσχέσεις, αλλά, δυστυχώς, έμεινε στη μέση του δρόμου από καύσιμα.

Σήμερα δικαιωνόμαστε για τις ενστάσεις μας σχετικά με τον άτολμο βηματισμό του Καλλικράτη. Και οι 13 Περιφερειάρχες.
Για την προχειρότητα στο σχεδιασμό, για την ασάφεια στις αρμοδιότητες, για την έλλειψη συγκεκριμένων πόρων, για τα προβλήματα με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, για τα στεγαστικά ζητήματα των Υπηρεσιών, τη δυνατότητα διάθεσης πιστώσεων, τη διαχείριση των ΠΕΠ (μετά την 1η Ιουλίου), τους ασαφείς οργανισμούς των περιφερειών και κανονισμούς των οργάνων της διοίκησης, την ανεπαρκή στελέχωση αυτοτελών υπηρεσιών και ειδικών συνεργατών κ.ά.

Είχαμε μιλήσει για τα δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν και κατηγορηθήκαμε γι’ αυτό. Όμως ήταν αλήθεια και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας.

Μπορείτε, όμως, να θεωρείτε δεδομένο, πως δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τον αγώνα. Θα μείνουμε εδώ, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, θα διεκδικήσουμε με συνέπεια και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.

Γιατί η ανάπτυξη δεν θα έρθει από τον ουρανό. Θα την διεκδικήσουμε την ανάπτυξη και θα την κερδίσουμε. Όχι λοιπόν στα ευχολόγια, ναι στα έργα, ναι στην ισότιμη ανάπτυξη κάθε περιφερειακής ενότητας.

Ο προϋπολογισμός που καταθέτουμε σήμερα προς ψήφιση, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Πατρίδα μας, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας, κινείται στη κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων που θα υπάρξουν, μέσα από συνεχή διεκδίκηση.

Επιδιώκουμε τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών της Περιφέρειας, μέσα από έναν οδηγό αρχών, που χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, χρηστή και δίκαιη διαχείριση, με εξασφαλισμένα τα βασικά έσοδα και ισορροπημένα έξοδα.

Με σεβασμό στον πολίτη που αναζητά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητάς του.

Θεωρώ λοιπόν πως πρόκειται για έναν έντιμο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό, με σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους, ώστε να πετύχουμε για τη Μακεδονία μας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών όλων των Περιφερειακών ενοτήτων που εργάστηκαν σκληρά για τη σύνταξη του προϋπολογισμού».


Πρόχειρη η απογραφή, εξωπραγματικός ο προϋπολογισμός

Οι τοποθετήσεις του Μ. Τρεμόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας

Σχετικά με τα δύο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Μ. Τρεμόπουλος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Για την απογραφή: "Είναι πρόχειρη, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και δεν περιέχει ουσιαστικά στοιχεία. Είναι καταπληκτικό ότι η διοίκηση της Περιφέρειας παραδέχεται πως θα έχει σαφή εικόνα για τα περιουσιακά της στοιχεία κινητά και ακίνητα "σε δυο... τρεις μήνες"! Χρειάζεται να ασκήσει κριτική η αντιπολίτευση για να διαπιστωθεί η γύμνια;"

Για τον προϋπολογισμό: "Είναι προσανατολισμένος στην περιστολή των δαπανών και έχει συνταχθεί με ανάλογη προχειρότητα όπως η απογραφή. Δεν έχει στόχους και δεν υπάρχει το προαπαιτούμενο και στοιχειώδες τεχνικό πρόγραμμα. Τελικά καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό 260,4 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να ξέρουμε τι έργα θα γίνουν..."

Αναλυτικά:

Για την απογραφή

«Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η σημερινή απογραφή η οποία δυστυχώς αντιμετωπίζεται, αν μη τι άλλο, με προχειρότητα. Στην προσπάθεια της διοίκησης να δικαιολογηθεί αναφέρεται ότι η απογραφή που έρχεται σήμερα προς έγκριση είναι «αντιπροσωπευτική», λόγω του ότι μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στους Δήμους και έγιναν αναδιαρθρώσεις τις Υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν τα αρχεία και τους αρμόδιους υπαλλήλους! Και αναφέρεται, επίσης, ότι αφού τη συμπληρώσουν, θα τη φέρουν ξανά προς έγκριση».

Αυτά επισήμανε σε αναλυτική τοποθέτησή του, στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Διαπίστωσε, ακόμη, έλλειψη ουσιαστικών στοιχείων, απουσία έστω και μιας τυπικής συγκεντρωτικής καταγραφής απλών περιουσιακών στοιχείων, όπως πόσα οικόπεδα και κτίρια έχει στην κυριότητά της κάθε Περιφερειακή Ενότητα ή, ακόμη, πόσους εργαζόμενους και συμβασιούχους. Επίσης, απουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία από ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες και είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής ότι «σε δυο… τρεις μήνες θα έχουμε αναλυτική εικόνα των περιουσιακών στοιχείων»!

Αναφερόμενος στην απουσία στοιχείων, ο Μ. Τρεμόπουλος έθεσε στη διοίκηση της Περιφέρειας την ερώτηση: «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συνολική εικόνα των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων της Περιφέρειας και μεις καλούμαστε να εγκρίνουμε τι;».

Σχετικά με την έγκριση της απογραφής κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Μ. Τρεμόπουλος είπε: «Η απογραφή που έρχεται σήμερα προς έγκριση απέχει πολύ από το να ονομασθεί έτσι αφού τα στοιχεία που καταγράφονται είναι σύνολα ποσών χωρίς ανάλυση και αιτιολόγηση. Πως θα ξέρουμε τι γίνεται στην Περιφέρειά μας, πόσα χρήματα υπάρχουν, πόσα χρωστάμε, πού τα χρωστάμε, ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις, ποιες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές σε εκκρεμότητα, ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, πως χρηματοδοτούνται, ποιες και πόσες συμβάσεις υπάρχουν; Πώς και ποιόν Προϋπολογισμό θα εγκρίνουμε;».

Για τον προϋπολογισμό

Η διαφάνεια αποτελεί βασικό στοιχείο με το οποίο πρέπει να εξοπλισθεί η αξιοπιστία στην αυτοδιοίκηση. Η γενικότερη αναξιοπιστία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την πολιτική και διοικητική ηγεσία στη χώρα μας είναι ομολογημένη κι από την εκτελεστική εξουσία και από οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης Αντιπολίτευση.

Το έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες. Το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Οφείλουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και μεις ως Αυτοδιοίκηση πρέπει να το βάλουμε ως πρώτο στόχο.

Έχουμε ως χρέος να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Ως παράταξη ζητάμε:

Έντιμη διαχείριση – διαφάνεια- αποτελεσματικότητα

Προσανατολισμό των οικονομικών πόρων

Συμμετοχικό προϋπολογισμό

Μερικά συγκεκριμένα ερωτήματα και σημεία κριτικής:

Σύμφωνα με το αρ.5 παρ.7 της εγκυκλίου του υπουργείου, θα έπρεπε μαζί με τον Προϋπολογισμό να υπάρχει το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης. Τέτοιο σχέδιο υπάρχει;

Φυσικά δεν υπάρχει επιτροπή Διαβούλευσης και δεν υπάρχει η εισήγησή της, που είναι προαπαιτούμενο.

Καλύπτονται από τον προϋπολογισμό οι στόχοι που θέτονται;

Ενισχύονται οι παραγωγικές επενδύσεις; Πως;

Μειώνονται οι καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες;

Οι προτάσεις μας:

Να συγκροτηθεί Επιτροπή Προϋπολογισμού, που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του

Ο Π/Υ πρέπει να είναι πραγματικός και εφαρμόσιμος. Να υπάρχει διαφάνεια ώστε να μπορεί και ο απλός πολίτης να τον καταλαβαίνει

Διεκδικούμε ένα συμμετοχικό Π/Υ, δηλ. δημοκρατικό στην κατάρτισή του, διαφανή στην εκτέλεσή του, ανοικτό στον έλεγχο του Π.Σ. και της κοινωνίας, κάνοντας πιο δημοκρατική την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και πιο ελεγχόμενη την κοινωνική αποτελεσματικότητα των δαπανών και των ασκούμενων πολιτικών
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη