«Η Ελληνική Αστυνομία θύμα της ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης».
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13261/17-03-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, με θέμα ..
«Ανεπάρκεια υποδομών, υλικοτεχνικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη».
Την επιχειρησιακή επάρκεια της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, διερευνά μέσω της ερώτησής του ο κ. Καλαφάτης, με δεδομένο ότι το πρόσφατο δυσάρεστο συμβάν της τραγικής απώλειας δύο νέων αστυνομικών, έφερε στην επιφάνεια σειρά ζητημάτων. Τα γεγονότα και οι συζητήσεις που γίνονται, αποκαλύπτουν σημαντικές αδυναμίες των αστυνομικών αρχών να διατηρήσουν ένα ασφαλές πλέγμα θωράκισης της Πολιτείας.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από το μονοδιάστατο πρίσμα της εξοικονόμησης πόρων, αγνοώντας τη σοβαρότερη διάσταση που αφορά στην επιχειρησιακή της ετοιμότητα.
Θλιβερό ακούγεται το γεγονός ότι στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των ημερών ετήσιας εκπαίδευσης των αστυνομικών, καθώς και ο αριθμός των σφαιρών που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις βολής. Καθίσταται πλέον τριτοκοσμικό, να στερείται από τις αστυνομικές υπηρεσίες η δυνατότητα διενέργειας συντήρησης των οχημάτων τους (περιπολικών, μοτοσυκλετών κ.λ.π.), γεγονός που έχει ως συνέπεια πολλά από αυτά να παραμένουν ακινητοποιημένα.
Σ' αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο μπορεί να τεθεί πλήθος ερωτημάτων. Κυρίως όμως είναι σημαντικό κατά τον κ. Καλαφάτη, η κυβέρνηση να απαντήσει σε ένα κεντρικό. Πως δηλαδή, αντιλαμβάνεται τη θεσμική της ευθύνη να καταστήσει την Ελληνική Αστυνομία επιχειρησιακά και υλικοτεχνικά θωρακισμένη και ανά πάσα στιγμή έτοιμη, ώστε να παρέχει ουσιαστική ασφάλεια και προστασία τόσο στα στελέχη της όσο και στους πολίτες της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Ανεπάρκεια υποδομών, υλικοτεχνικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη».
Μετά το πρόσφατο δυσάρεστο συμβάν της τραγικής απώλειας δύο νέων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, ανέκυψαν πολλές συζητήσεις και θέματα που αφορούν την επιχειρησιακή επάρκεια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τον τελευταίο κυρίως χρόνο, παρατηρείται ιδιαίτερη έξαρση της εγκληματικότητας είτε ως συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας είτε ως συνέπεια αδυναμίας των αστυνομικών αρχών να διατηρήσουν ένα ασφαλές πλέγμα θωράκισης της πολιτείας.
Η οριζόντια περικοπή δαπανών που προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, έχει πλήξει αντίστοιχα ζητήματα συντήρησης υποδομών και επιχειρησιακού εξοπλισμού, καθώς και τις λειτουργικές προμήθειες των αστυνομικών διευθύνσεων.
Έτσι ιδιαίτερα όσον αφορά την Θεσσαλονίκη, λόγω της έλλειψης πιστώσεων στον προϋπολογισμό των υπηρεσιών, είναι ακινητοποιημένο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αστυνομικών οχημάτων (περιπολικών, μοτοσυκλετών κ.λ.π.) διότι δεν εξυπηρετούνται ορθολογικά οι διαδικασίες προληπτικής και τακτικής τους συντήρησής. Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαιτούμενα ανταλλακτικά ή να αποπληρώσουν εξειδικευμένα συνεργεία. Σε περισσότερο ακραίες περιπτώσεις, παρατηρείται ακόμη και το φαινόμενο αδυναμίας προμήθειας καυσίμων, τόσο για τα οχήματα όσο και για τη θέρμανση κτιρίων της υπηρεσίας.
Θλιβερό ακούγεται επίσης το γεγονός ότι στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των ημερών ετήσιας εκπαίδευσης των αστυνομικών για την διατήρηση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, καθώς και ο αριθμός των σφαιρών που χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις βολής. Από την άλλη μεριά υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες από τα ίδια τα στελέχη της αστυνομίας, ότι μέρος του εξοπλισμού τους οι αστυνομικοί αναγκάζονται να εφοδιασθούν με δικούς τους πόρους από το εμπόριο (π.χ. αλεξίσφαιρα γιλέκα, ειδικές στολές, μπουφάν κ.λ.π.), γιατί αυτά που τους διαθέτει η υπηρεσία, είναι κατώτατης ποιότητας.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
Κατά πόσο η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, είναι επιχειρησιακά και υλικοτεχνικά θωρακισμένη, να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας και να προστατέψει ουσιαστικά τόσο τους πολίτες της Θεσσαλονίκης όσο και το ίδιο της το ανθρώπινο δυναμικό ;
Ποιά είναι η δύναμη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σε οχήματα (περιπολικά, μοτοσυκλέτες, κλούβες, λεωφορεία κ.λ.π.) ; Πόσα από τα εν λόγω οχήματα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και πόσα βρίσκονται ακινητοποιημένα ;
Ποιές οι πιστώσεις του προϋπολογισμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για το 2011, για εκπαίδευση προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες προμηθειών (συντήρηση οχημάτων, καύσιμα κ.λ.π.) και αγορά νέου υλικοτεχνικού - επιχειρησιακού εξοπλισμού ; Ποιές οι περικοπές στις ανωτέρω πιστώσεις σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη (2009 και 2010) ;
Αθήνα, 17 Μαρτίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης