2 Μαρ 2011

Προβλήματα στη λειτουργία του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπάρχουν 971 συμβάσεις Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού που καλύπτουν το 76 % του συνολικού προσωπικού, και σε σύνολο ωρών ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες. Παράλληλα το ελάχιστο μόνιμο εκπαιδευτικό..
 προσωπικό (περίπου 260) οδηγείται σε συρρίκνωση, αφού από τη μία έχουν σταματήσει οι διορισμοί νέων εκπαιδευτικών και από την άλλη υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών που σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύσει με την προτεινόμενη μείωση από το αρμόδιο Υπουργείο κατά 30% και από τη Διοίκηση του ΤΕΙ κατά 40% του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
Ως αποτέλεσμα θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο ΤΕΙ-Θ, πολλοί σπουδαστές θα εξωθηθούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην πλειοψηφία των ΤΕΙ της χώρας, με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικό προσωπικό να γιγαντώνονται. Τις συνέπειες όλων αυτών πληρώνουν για άλλη μια φορά οι συμβασιούχοι διδάσκοντες που απολύονται, οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών που σχηματίζουν «ουρές» για να παρακολουθήσουν τα μειωμένα εργαστήρια, κόβονται οι εξεταστικές τους.

Όλα αυτά γίνονται παράλληλα με το νέο νόμο πλαίσιο, που βαθαίνει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Άμεσα προβλέπεται το κλείσιμο τμημάτων, ή και ολόκληρων Ιδρυμάτων, αλλά και δίδακτρα, μέσω της εφαρμογής της φοιτητοκάρτας.

Η ευθύνη αυτής της κατάστασης είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής του κεφαλαίου, των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων που έχουν συμφωνηθεί και από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρόνια τώρα, και έρχονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα στα πλαίσια της κρίσης. Ευθύνη έχει και ένα τμήμα του μόνιμου διδακτικού προσωπικού που βρίσκεται στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ και είναι αγκιστρωμένο στην πολιτική των δυο αστικών κομμάτων, βάζοντας πλάτες για να κατευθύνεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στους νόμους της αγοράς και στην εμπορευματοποίηση των σπουδών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

Να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα του έκτατου διδακτικού προσωπικού του ΑΤΕΙ-Θ. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων
Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα, υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου.

Να καταργηθεί ο θεσμός του συμβασιούχου εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και να υπάρξει άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Να ολοκληρωθεί τώρα η εξεταστική των σπουδαστών και να προχωρήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία των εξαμήνων.

Οι βουλευτές
Γιάννης Ζιώγας
Σοφία Καλαντίδου
Άγγελος Τζέκης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη