16 Μαρ 2011

"Αφαντος" ο Ιάπωνας Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

(Αν και δεν νομίζω να είναι και εύκολο να αφήσει την Ιαπωνία, αυτές τις ημέρες...)

Δριμύτατη κριτική για την ολιγωρία της εδρεύουσας στην τρίτη έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Βιέννη, Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και την "κραυγαλέα απουσία" του επικεφαλής του, του γενικού διευθυντή, και μάλιστα Ιάπωνα... Γιουκίγια Αμάνο, που ήταν "άφαντος" ακόμη και τρεις ημέρες μετά τη βιβλικών διαστάσεων πυρηνική καταστροφή στη πατρίδα του Ιαπωνία, κάνει λόγο σε σχόλιά του ο αυστριακός Τύπος.

Κριτική στον κ. Αμάνο, ο οποίος μόλις το βράδυ της Δευτέρας εδέησε να εμφανιστεί για πρώτη φορά δημόσια, σε συνέντευξη Τύπου, για να διαφωτίσει τη διεθνή κοινή γνώμη δηλώνοντας πως αν και δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή ακριβής εκτίμηση της κατάστασης, δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα νέο "Τσέρνομπιλ" στην Ιαπωνία, ασκεί η εφημερίδα Ντι Πρέσε, τιτλοφορώντας το δημοσίευμά της "Ο σιωπηλός Ιάπωνας".

Η εφημερίδα επικρίνει τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ όχι μόνον για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην κρίση, αλλά και για το ότι στη συνέντευξη Τύπου δεν έθιξε καν το φλέγον ζήτημα της τήξης στους πυρήνες των αντιδραστήρων περιοριζόμενος μόνον στη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες τέθηκαν αυτομάτως εκτός λειτουργίας αμέσως μετά το σεισμό, κάτι που, κατά την άποψή του, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης των ιαπωνικών αρχών.

Η Ντι Πρέσε, αναφερόμενη στην με οριακή πλειοψηφία εκλογή του Αμάνο το 2009 ως επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αντάξιος της παρακαταθήκης που άφησε ο προκάτοχός του, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ούτε φαίνεται να διαθέτει τις ικανότητες μιας ηγετικής προσωπικότητας, κάτι που όμως εκτίμησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες και προώθησαν την εκλογή του, καθώς ο ΕλΜπαραντέι αποτελούσε πρόβλημα για την αμερικανική πολιτική λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο στο Ιράκ.

Στο σχόλιο της η Ντερ Στάνταρντ τονίζει ότι μέχρι χθες βράδυ ο Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ήταν "άφαντος", με μόνη εξαίρεση το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το Σάββατο το βράδυ, που αναρτήθηκε στο YouTube, γεγονός, που, όπως σημειώνεται στο σχόλιο, οφείλεται αφενός μεν στην ίδια την προσπάθεια της IAEA να διαφυλάξει την αποστολή του ως οργανισμού που εργάζεται για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, και αφετέρου στην ιδιοσυγκρασία του Ιάπωνα διπλωμάτη.

Στο ίδιο πνεύμα η επίσημη Βίνερ Τσάιτουνγκ (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία) στο σχετικό σχόλιο παρατηρεί πως στη σημερινή κρίση στην Ιαπωνία, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας πρέπει να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την ιαπωνική κυβέρνηση και την ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, και παράλληλα να ανταποκριθεί στην ανάγκη για άμεση και ακριβή πληροφόρηση των χωρών-μελών της IAEA σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, την Ιαπωνία.

Κατά την οριακή εκλογή του τον Ιούλιο του 2009 ως εκλεκτός των ΗΠΑ, ο 64χρονος σήμερα Γιουκίγια Αμάνο είχε τονίσει ότι ως αποστολή του βλέπει τη διεύρυνση του ρόλου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων, πέραν εκείνου του "επιτηρητή των πυρηνικών", ενώ η συμβολή της IAEA μπορεί να μεγιστοποιηθεί μόνον ακολουθώντας ένα διπλό στόχο--αφενός τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, και αφετέρου την προώθηση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο νέος γενικός διευθυντής της IAEA, υποστηρίχθηκε για την εκλογή του από την λεγόμενη ομάδα των δυτικών, βιομηχανικών χωρών και κυρίως από τις ΗΠΑ, που φέρεται να επιθυμούσαν ως διάδοχο του κ. ΕλΜπαραντέι (ο οποίος το 2005 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης) μία λιγότερο "πολιτική" προσωπικότητα απ' ότι ο τότε απερχόμενος γενικός διευθυντής της, ο οποίος μάλιστα είχε καταγγείλει την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003, κάτι που οι ίδιοι ποτέ δεν του συγχώρεσαν, όπως έδειξε και το μπλοκάρισμα από την Ουάσινγκτον το 2005, για μακρύ χρονικό διάστημα, μιας απόφασης της IAEA για τη δεύτερη θητεία του.

Ως υποψήφιος για τη γενική διεύθυνση της IAEA ο Αμάνο είχε διακηρύξει ότι επιθυμεί λιγότερη "πολιτικοποίησή της" απ' ότι ο προκάτοχός του, ενώ είχε τονίσει τον προσανατολισμό του στη νέα γραμμή των ΗΠΑ και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με το Ιράν.

http://www.axiaplus.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη