Ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την φιλοπασοκική "Μακεδονία" για τη θυελλώδη συνεδρίαση του συγκλητικού συμβουλίου, για το θέμα των ...εξτραδακίων, που αποκαλύψαμε.
“Ψήφο εμπιστοσύνης” ζήτησε ουσιαστικά από τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Μια ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε τελικά, αφού υπερψηφίστηκε ο..
προϋπολογισμός της επιτροπής διαχείρισης Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Η μαραθώνια συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα, ήταν στο μεγαλύτερο διάστημά της κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσε ουσιαστικά την έγκριση των αμοιβών 11 συνεργατών της πρυτανείας και των έξτρα αμοιβών του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων. Οι δαπάνες, που νόμιμα προβλέπονται από τον συγκεκριμένο λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών, έγιναν λίγο μετά την ανάληψη της νέας πρυτανικής αρχής, η οποία έδωσε όπως φαίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προβολή του ΑΠΘ, χωρίς ωστόσο να έχει την προηγούμενη έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου.
Οι επιπλέον δαπάνες ήρθαν ωστόσο στην επιφάνεια μετά την απαραίτητη, σύμφωνα με τον νόμο, δημοσιοποίησή τους στον ιστότοπο “Διαύγεια”.
Μιλώντας χθες στο συμβούλιο ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ότι έχει μπει στο στόχαστρο συμφερόντων και ότι δέχεται πόλεμο, καθώς όλα όσα έγιναν ήταν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος για τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας. Σε αυτές τις δαπάνες προβλέπονται οι υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων και υποψηφίων μεταδιδακτορικής έρευνας και η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων. Από το ίδιο όμως κονδύλι, όπως παραδέχονται όλοι με όσους ήρθαμε σε επαφή, πληρώνονται οι υπερωρίες του προσωπικού της γραμματειακής υποστήριξης των πρυτανικών αρχών αλλά και της προβολής του έργου του ΑΠΘ. Ορισμένοι κάνουν λόγο για απαράδεκτο γεγονός, καθώς ο συγκεκριμένος λογαριασμός της Επιτροπής Ερευνών πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στο πανεπιστήμιο. Κάποιοι μάλιστα αδυνατούν να κατανοήσουν πώς τα χρήματα που έρχονται στο ΑΠΘ από ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιούνται, χωρίς την έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου, για άλλους σκοπούς εκτός της έρευνας, όταν υπάρχουν διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που δουλεύουν όλη τη μέρα χωρίς ούτε την ελάχιστη αμοιβή.
Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές από τον πανεπιστημιακό χώρο -όχι μόνο από το Αριστοτέλειο- αναφέρουν πως “αυτή είναι η πάγια τακτική που ακολουθούν οι πρυτανικές αρχές προκειμένου να καλύψουν τις υπερωρίες συνεργατών τους και ορισμένες έξτρα δαπάνες που γίνονται στα ταξίδια. Άλλωστε οι επιπλέον αμοιβές των προέδρων και κοσμητόρων, όπως και των πρυτανικών αρχών, προβλέπουν ένα ελάχιστο ποσό για έξοδα παράστασης, τα οποία πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καλυφθούν”.
Ο “Διάλογος” έχει πάρει φωτιά!
Το τελευταίο διάστημα ο “Διάλογος”, το ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως των μελών ΔΕΠ, έχει πάρει φωτιά. Μέσα στα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αναφορές για επιπλέον αμοιβές τις οποίες έχουν λάβει οι αντιπρυτάνεις αλλά και ο ίδιος ο πρύτανης, για τα ποσά που δίνονται προκειμένου να πληρωθούν υπερωρίες και έξτρα αμοιβές στο διοικητικό προσωπικό, αλλά και για την επιπλέον αμοιβή την οποία έπαιρναν όσα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου εργάζονταν σε προγράμματα αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα σε πρόγραμμα που αφορά τη διερεύνηση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του ΑΠΘ και σε ένα ακόμη που αφορά τη διερεύνηση δυνατοτήτων ανάπτυξης ερευνητικής δραστηριότητας.
Ίσως όλα τα παραπάνω να μην προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση και να περνούσαν απαρατήρητα -όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις- αν δεν ήταν τόσο δύσκολη η οικονομική συγκυρία που διανύουμε και αν δεν ήταν υποχρεωτικό να αναρτώνται όλες οι διοικητικές πράξεις που εμπίπτουν στην έννοια της δαπάνης στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα “Διαύγεια”.
Από τη βάση δεδομένων του συγκεκριμένου ιστοτόπου αλιεύθηκαν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν, για παράδειγμα, την αμοιβή μιας γραμματέως που ανέρχεται στο ποσό των 3.100 ευρώ, αν και ορισμένοι (:)) ισχυρίζονται ότι το ποσό δεν αφορά μηνιαία καταβολή.
(δείτε εδώ τι αφορά)
Αποτέλεσμα πάντως ήταν να παραιτηθούν από τις έξτρα αμοιβές για το έργο τους τρεις αντιπρυτάνεις και να εκφραστεί από μερίδα καθηγητών (:))) μια έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η πρυτανεία δαπάνησε κονδύλια από τον ΕΛΚΕ. “Τα χρήματα της Επιτροπής Ερευνών τα φέρνουν άλλοι και άλλοι τα δαπανούν. Οι πληρωμές των υπερωριών πρέπει να γίνονται, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Είναι σαφές ότι όταν ένας πρύτανης λαμβάνει επιπλέον του μισθού του 500 ευρώ, τα οποία με τις περικοπές είναι 300, δεν μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα παραστάσεων. Ωστόσο θα πρέπει να αξιοποιηθεί η Εταιρεία Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας και να καλυφθούν αυτά τα ποσά από εκεί” τονίζει στη “Μ” ένα από τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ.
Χαρακτηριστικό πάντως της έντασης που επικράτησε χθες στη διάρκεια του μαραθώνιου πρυτανικού συμβουλίου είναι και το γεγονός ότι δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων ούτε στον διάδρομο έξω από την κλειστή πόρτα της αίθουσας συγκλήτου, ενώ δεν εκδόθηκε και σχετικό δελτίο Τύπου, κάτι που συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες του ΑΠΘ.
http://www.makthes.gr/news/reportage/71137/
σχόλιο taxalia: Υποθέτουμε ότι όλοι καταλάβατε...