21 Μαρ 2011

Περίληψη της εισήγησης του Σ. Σιμόπουλου στη συζήτηση της Free Sunday "Πατριωτισμός και παγκοσμιοποίηση"

Του Στράτου Γ. Σιμόπουλου
(Επιχειρηματίας και Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ)

"Πατριωτισμός είναι η αναπτυσσόμενη από το άτομο ζεστή συναισθηματική σχέση με ένα σύνολο, συγκροτούμενο από κοινά παραδοσιακά στοιχεία ενός τόπου. Είναι ο συνεκτικός ιστός όσων ατόμων μετέχουν αυτού του κοινού τόπου και με την επίκληση, χρήση ή αξιοποίησή του, δημιουργείται η..
 ατμόσφαιρα εκείνη, η οποία επιτρέπει στους μετέχοντες να αναπτύξουν κοινή δράση βασιζόμενοι σε ένα αποδεκτό κώδικα αξιών. Προσεγγίζοντας, λοιπόν, τον πατριωτισμό ως κώδικα υπεράσπισης ενός ενιαίου συνόλου, είναι εύκολο να κατανοήσουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον...
εθνικισμό και διαστρεβλώνουν συστηματικά το περιεχόμενό του ακόμα και ορισμένοι ένθερμοι υποστηρικτές του. Οι τελευταίοι, χωρίς να διαθέτουν ισχυρές ιδεολογικές βάσεις, χάνουν ουσιαστικά το δίκιο τους, όταν στερούμενοι επιχειρημάτων καταφεύγουν σε γραφικότητες, υψηλούς τόνους και λεκτικές υπερβολές, ερχόμενοι αντιμέτωποι με απόψεις για τον πατριωτισμό διαφορετικές από τις δικές τους.
Πιστεύουμε αντίθετα, ότι παρόμοιες αντιπαραθέσεις πρέπει να επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο οι δύο διαφορετικές απόψεις προσεγγίζουν τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.
Έτσι, θα αναδειχθεί σχετικά εύκολα ότι οι «δήθεν κοσμοπολίτες», οι οποίοι σημειωτέον διατρέχουν όλο το πολιτικό φάσμα πολλές φορές:
- δεν κατανοούν τη δυνατότητα να υπάρχει διαφύλαξη της ελληνικότητος και ταυτόχρονα παγκοσμιοποιημένη θεώρηση των πραγμάτων,

- ξεχνούν την κοσμοπολίτικη φύση του Ελληνισμού όπως αποδεικνύει η διαχρονική του πορεία, από τις πιο δύσκολες έως τις πιο ανθηρές στιγμές της ιστορίας του και

- πιστεύουν στην ανάγκη παράδοσης του ελληνικού τρόπου ζωής σε ένα πλήρως «δυτικόστροφο» μοντέλο, παραβλέποντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει ευκολότερα με την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων εθνικών χαρακτηριστικών και όχι με την εκχώρηση των κύριων συστατικών της εθνικής ταυτότητας.

Σήμερα, μετά την κατάρρευση του μοντέλου ανάπτυξης του βασιζόμενου στην πλήρη και ασύδοτη κυριαρχία των αγορών, έρχονται πλέον ακόμα και όσοι αμφισβητούν σθεναρά τις απόψεις για ενίσχυση της Ελληνικότητος να μιλήσουν για έναν αναγκαίο «νέο πατριωτισμό» ικανό να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Δεν κατανοούν όμως ότι η αγάπη για την πατρίδα μπολιάζεται στη συνείδηση των λαών με το πέρασμα των χρόνων και παραγνωρίζουν ότι τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία ενεργούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αναδεικνύοντας αυτόν τον «δήθεν κοσμοπολιτισμό». Ως συνοδοιπόρους στην προσπάθεια αυτή συναντήσαμε ένα μεγάλο τμήμα του αυτοαποκαλούμενου εκσυγχρονιστικού χώρου της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ένα τμήμα του φιλελεύθερου, το οποίο δεχόμενο να αποκαλείται «φωτισμένο»έπεφτε σε μία μεγάλη επικοινωνιακή παγίδα που αναπαρήγαγε ένα ιδιότυπο σιωπητήριο για τις ιδέες του φιλελεύθερου χώρου.
Σε κάθε όμως περίπτωση τους καλωσορίζουμε όλους με χαρά".

Περισσότερες απόψεις, σχόλια και άρθρα του κ. Σιμόπουλου μπορείτε να διαβάσετε στο blog του: www.efsimopoulos.gr).

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη