15 Μαρ 2011

Ο/Η Nikos είπε... και έγραψε... (σχόλιο για ΑΠΕ και ατομική ενέργεια)

Ο/Η Nikos είπε...
Το πρόβλημα, αγαπητέ Cad Tutor, είναι ότι είναι ακριβά, έχουν χαμηλή απόδοση, η αποθήκευση του παραγόμενου ρεύματος είναι πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα τα έχεις όταν θα τα έχεις ανάγκη
Από το λίγο που έχω διαβάσει, νομίζω ότι το παιχνίδι παίζεται σε δύο επίπεδα.

Κατ' αρχάς οι προμηθευτές ΑΠΕ είναι οι Γερμανοί ενώ της πυρηνικής ενέργειας οι Γάλλοι. Οπότε διαλέγεις με ποιους θέλεις να πας (ποιους θέλεις να πληρώνεις)
Αλλού άκουσα και την παρακάτω θεωρεία:
τα πυρηνικά απαιτούν ισχυρή κεντρική διαχείριση - από τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία μέχρι και την διάθεση των «απορριμμάτων» τους.

Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται ισχυρό κράτος - μόνο το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω. Αυτό - το ισχυρό κράτος - είναι για τις «αγορές» ότι για το διάβολο το λιβάνι.

Οι ΑΠΕ, από την άλλη, δεν χρειάζονται τέτοιο σχεδιασμό. Η κατασκευή, διάθεση κλπ. μπορεί να γίνει μέσα από την «ελεύθερη αγορά» με ελάχιστη κρατική συμμετοχή (αυτήν που βλέπουμε να σχεδιάζεται και να υλοποιείται)

Αυτή λοιπόν είναι και η πολιτική διάσταση του θέματος.

Όμως πέραν από όλα αυτά, το κυριότερο είναι αυτό που προείπα:

Ο λόγος για τον οποίο η πυρηνική ενέργεια είναι «κακή», είναι γιατί είναι επικίνδυνη (πιθανότητα ατυχημάτων, διαρροών κλπ.).

Αν κανείς δεν την χρησιμοποιούσε, που θα σήμαινε ότι κίνδυνος δεν θα υφίστατο, θα ήμουν και 'γω κατά. Τώρα όμως που την χρησιμοποιούν τόσοι και τόσοι - δεν ήξερα ότι ήταν τόσοι πολλοί στην Ευρώπη - ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Το να παραμένεις λοιπόν αρνητικός για να μην κινδυνεύσεις από τα δικά σου πυρηνικά, ενώ κινδυνεύεις -εκ των πραγμάτων- από τα πυρηνικά των άλλων, είναι τουλάχιστον παράνοια. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού οι εναλλακτικές λύσεις (ΑΠΕ) θα σου πάνε «ο κούκος αηδόνι», και τα αποτελέσματα που θα έχεις θα είναι αμφίβολα.

Πηγή:http://www.blogger.com/comment.g?blogID=7381040220567897691&postID=8318412493916880208&isPopup=true
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη