27 Απρ 2011

Ας πάμε λίγο πίσω...22/02/2004 - ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - Ταμείο πονοκέφαλος!

Του Γ. ΑΓΓΕΛΗ

Σε δύο αλληλένδετα «μέτωπα» συγκεντρώνεται η προσοχή των οικονομικών επιτελείων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., καθώς οι ημέρες της προεκλογικής αναμέτρησης τελειώνουν και η ώρα της αλήθειας για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της «πρώτης ημέρας» πλησιάζει.

*Στο εσωτερικό μέτωπο, το σημαντικότερο ζήτημα, όπως παραδέχονται και οι δύο πλευρές, είναι το πώς θα κλείσει ο πρϋπολογισμός του 2003 και τι υποχρεώσεις θα «φορτώσει» στο 2004, αφού, αντίθετα με τα λεγόμενα, η προεκλογική εκστρατεία έχει επηρεάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις που μπορούν να εμφανιστούν στον προϋπολογισμό (εκλογές, παροχές, Ολυμπιακοί Αγώνες, έργα) μπορούν να «απορροφηθούν» και να μετακυληθούν σταδιακά στα επόμενα χρόνια, χωρίς μεγάλες αναταράξεις... Αντίθετα, στη Ν.Δ. επιμένουν ότι θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή ελλειμμάτων και χρέους, καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν απέναντι στην Κομισιόν ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

Η καταγραφή

Το πρόβλημα όμως που ανακύπτει είναι ότι σε περίπτωση που αυτή η «καταγραφή» οδηγήσει σε εμφάνιση μεγαλύτερων ελλειμμάτων και χρέους, η Κομισιόν, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη της, είναι υποχρεωμένη να ζητήσει αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας και «μέτρα αλά Πορτογαλία»...

Πληροφορίες πάντως της «Οικονομίας» από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο οδηγούν σε μια ιδιαίτερα «γκρίζα» πρόβλεψη όσον αφορά την πορεία του ελλείμματος.

Από τα προσωρινά στοιχεία προκύπτει για τις 31/12/2003 ταμειακό έλλειμμα που αγγίζει το 7% του ΑΕΠ. Ο Ιανουάριος δεν φαίνεται να έχει βελτιώσει την εικόνα αυτή, καθώς παρατηρείται υστέρηση σε αρκετές κατηγορίες εσόδων.

Το ταμειακό έλλειμμα βέβαια δεν ταυτίζεται με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης που παρακολουθεί η Κομισιόν. Αποτυπώνει μόνο τον προσωρινό ισολογισμό «εσόδων και εξόδων» στο ταμείο, δηλαδή τι εισπράξεις γίνονται και τι δαπάνες πληρώνονται, χωρίς όμως να λογαριάζει τι έχει ακόμα λαμβάνειν ή τι άλλες δαπάνες έχουν μείνει απλήρωτες.

Παρ' όλα αυτά, είναι ενδεικτικό για το πού πάει η κατάσταση όπως υποστηρίζουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γκαργκάνας έχει ενημερώσει σχετικά τόσο τον κ. Παπανδρέου όσο και τον κ. Καραμανλή.

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προκύπτει επίσης κατακόρυφα αυξημένος δανεισμός τον Ιανουάριο (ξεπέρασε τα 9,5 δισ. ευρώ), ο οποίος εξηγείται βέβαια από την επίσπευση του προγράμματος δανεισμού λόγω των εκλογών. Συνολικά ο δανεισμός το πρώτο δίμηνο θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Στο εξωτερικό μέτωπο το πρόβλημα αναμένεται να προκύψει πολύ γρήγορα μέσα στην άνοιξη, όπου με βάση τα στοιχεία του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης η Κομισιόν θα επανεξετάσει τη στάση της για την Ελλάδα.

Το τι θα κάνει η Κομισιόν έναντι της Ελλάδας «θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης και αν επιτευχθεί η μείωση του χρέους».

Ανησυχία

Αν δούμε, τόνισε αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν, ότι «το έλλειμμα ξεφεύγει λίγο από το 1,4% που έχει βάλει στόχο η ελληνική κυβέρνηση, ή ακόμα και από το 1,7% που προβλέπαμε εμείς, δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί όλοι αναγνωρίζουμε την πίεση που ασκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και την επίδραση των εκλογών.

»Αν όμως διαπιστωθεί ότι το έλλειμμα ξεφεύγει και περάσει το 2,2% ή αγγίξει το 3% του ΑΕΠ, κάτι για το οποίο ανησυχούν ορισμένα στελέχη της Eurostat, τότε η κατάσταση αλλάζει...».

Προς το παρόν περιμένουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΤτΕ και το Γενικό Λογιστήριο, αλλά σε κάθε περίπτωση αν δεν συμβεί κάποιο «θαύμα» με τον ΦΠΑ και τη ροή των κοινοτικών πόρων, το ταμειακό έλλειμμα μπορεί να εξακοντίσει το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης σε πρωτοφανή... ύψη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη