10 Απρ 2011

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που παγίδευε ATM τραπεζών

συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, δύο αλλοδαποί
Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πυλαίας, ύστερα από σχετικές καταγγελίες πολιτών, διακριτική επιτήρηση Τραπεζικών Υποκαταστημάτων και οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, διμελής εγκληματική ομάδα, η οποία..
 επιδιδόταν συστηματικά στην παγίδευση ΑΤΜ, με τη μέθοδο « cash trapping ».

Ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 23 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για «Σύσταση και συμμορία», καθώς και για «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών».

Τα μέλη της σπείρας , βραδινές συνήθως ώρες, μετέβαιναν σε Τραπεζικά Υποκαταστήματα διαφόρων περιοχών της πόλης, όπου τοποθετούσαν αυτοσχέδιο επιπρόσθετο απομιμητικό πορτάκι στην έξοδο χρημάτων των ΑΤΜ, το οποίο προηγουμένως είχαν επενδύσει με ισχυρή κόλλα διπλής όψεως. Οι πελάτες-θύματα που εν αγνοία τους χρησιμοποιούσαν τα παγιδευμένα μηχανήματα ανάληψης, παρατηρούσαν μεν ότι η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους γινόταν κανονικά, αδυνατούσαν δε, λόγω μη εξόδου από τη σχισμή, να παραλάβουν τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται, θεωρώντας ότι τα μηχανήματα είναι χαλασμένα.

Στη συνέχεια, οι δυο δράστες, οι οποίοι από μικρή απόσταση παρακολουθούσαν την εξέλιξη της συναλλαγής, μετά την απομάκρυνση των θυμάτων τους, κατευθύνονταν στα παγιδευμένα ΑΤΜ και αφού αποκολλούσαν το επιπρόσθετο απομιμητικό εξάρτημα, αφαιρούσαν τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, με την ανωτέρω μέθοδο, οι δύο συλληφθέντες, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο περίπου, προέβησαν σε 14 παγιδεύσεις και μία απόπειρα παγίδευσης ΑΤΜ Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, στις οδούς Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Παύλου Μελά και Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Ακολούθησε έρευνα στην οικία των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ελάσματα, κολλητικές ταινίες, κρουστικό δράπανο, μεταλλικό κοπίδι, σιδεροπρίονο και άλλα παρεμφερή αντικείμενα, τα οποία χρησίμευαν στην παγίδευση των ΑΤΜ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης

Με αφορμή τα προαναφερόμενα, κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τη χρήση των Αυτόματων Τραπεζικών Μηχανών (Α.Τ.Μ.):

Ως προς τον τρόπο χρήσης των Α.Τ.Μ.

Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.
Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.
Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λ.π. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. Ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.
Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε προβλήματος κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την Τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.
Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το ΡΙΝ της κάρτας σας.
Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της Τράπεζας.
Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.
Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήστε Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.
Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη