19 Απρ 2011

Αβέβαιο το μέλλον των μεγάλων έργων

Χρειάστηκαν δεκαοχτώ μήνες για να δοθεί συνέντευξη Τύπου δύο υπουργών για το θέμα των έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, τα οποία έχουν βαλτώσει. Δυστυχώς, όμως, δεν ακούστηκαν παρά προθέσεις και
ευχολόγια.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης που είχαν ετοιμαστεί από τη Νέα Δημοκρατία, και κυρώθη-καν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφο και του ΠΑΣΟΚ, είναι επωφελείς για το Ελληνικό Δημό-σιο διότι:
• έχουν φθηνό κόστος δανεισμού χωρίς κρατικές εγγυήσεις,
• το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει εγγυημένα το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων σε ποσοστό περίπου 65%,
Αυτό που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται:
α) Να δημιουργήσει λογαριασμό της τάξεως των 500 εκ. ευρώ, αρχικά, ως εγγύηση για τις Τράπεζες.
β) Να δημιουργήσει νέα εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία θα εισφερθούν όλα τα δικαιώματα του Δημο-σίου από τα μελλοντικά διόδια των έργων. Τιτλοποιούνται τα έσοδα των μελλοντικών διοδίων και θα χρη-σιμοποιηθούν για την κάλυψη του χρέους!
γ) Να ζητήσει μείωση του φυσικού αντικειμένου σε έργα παραχώρησης, αφού στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι μπορεί να τεθεί θέμα ύψους της συμβολής της ΕΕ «εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι περικόπτεται ικανό τμήμα του φυσικού αντικειμένου»! Από την πλευρά μας έχουμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε περικοπές σε φυσικό αντικείμενο των συμβάσεων παραχώρησης.
Με τους ρυθμούς που κινείται η κυβέρνηση στα θέματα που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης, το μέλλον των έργων -τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για τη χώρα- είναι αβέβαιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη