2 Απρ 2011

Από "θα" καλά πάμε. Από ουσία πάσχουμε...

Σε λίγες ημέρες η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης γίνεται 100 ημερών. Ο πολυχρονεμένος  Μπουτάρ εφέντης, όπως θα τον αποκαλούσαν οι φίλοι μας οι Τούρκοι, τα εκατοστίζει στο νέο δημαρχείο. Μόνο που στην περίπτωση του επιβεβαιώνεται ο κανόνας που λέει ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν πρέπει να είναι ένα...
προσωπικό απωθημένο, ένα καπρίτσιο. Σε αυτήν την περίπτωση το κοινό συμφέρον υποτάσσεται στο "εγώ" και στο "θέλω". Χάνει το νόημα του. Σαφώς και η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου έκανε λάθη. Πολλά ή λίγα θα το κρίνει η ιστορία. Ούτε ήταν λευκή περιστερά. Επί τρεις μήνες όμως από το στόμα του Γιάννη Μπουτάρη ακούμε "θα" και κατηγορίες για τους προηγούμενους.
Ξεχνά φαίνεται ότι άσκηση εξουσίας, άσκηση διοίκησης, σημαίνει ακούω την κοινωνία, βλέπω τις ανάγκες της, προτείνω και βρίσκω λύσεις. Με το "ανάθεμα" και το "για όλα φταίνε οι άλλοι", τούτη η πόλη δεν πρόκειται να δει ποτέ προκοπή. Σαφώς και οι ημέρες που ο Γιάννης Μπουτάρης κρατά το τιμόνι αυτής της πόλης δεν είναι πολλές. Σαφώς και δεν μπορεί να κριθεί ακόμα. Ωστόσο 90κάτι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχουμε δει ούτε ένα δείγμα γραφής. Δεν έχουμε δει το στίγμα του σε αυτήν την πόλη. Με λίγα λόγια δεν είναι στραβός ο γυαλός αλλά ο κυρ Γιάννης, όπως τον αποκαλούν γνωστοί και φίλοι, έχει πάρει λάθος ρότα και αρμενίζει στραβά.
Ακόμα και στο θέμα του τουρισμού, στο οποίο έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και συγκαταλέγεται στα θετικά του, επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι το προσεγγίζει λάθος. Δεν μπορείς να περιμένεις να σε σώσουν Τούρκοι και Εβραίοι τουρίστες. Δεν μπορεί να τους αντιμετωπίζεις ως όρθιο 100ευρώ που θα έρθουν στην πόλη για να ακουμπήσουν τα λεφτά τους στα πόδια σου. Αν δεν προβάλεις τον τόπο σου, αν δεν αναδείξεις τα πλεονεκτήματα του, ο Νταβούτογλου και ο κάθε Νταβούτογλου δεν θα φορτώσει με το ζόρι τους τουρίστες στα αεροπλάνα και στα καράβια για να τους στείλει στη Θεσσαλονίκη.
Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το Αλατζά Ιμαρέτ, το σπίτι του Κεμάλ ή τα άλλα οθωμανικά μνημεία. Είναι το ιστορικό κέντρο, η Άνω Πόλη, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας. Είναι και αυτά.
Η σημερινή δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση ήταν συντηρητική. Μα οι "προοδευτικοί" αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Εκτός και αν η σημερινή εικόνα της πόλης με τα σκουπίδια αποτελεί μέρος μιας... άποψης για τη Θεσσαλονίκη της τετραετίας 2011-2015. Για τη Θεσσαλονίκη που σε λίγο καιρό θα γιορτάσει τα 100 χρόνια. Εκτός και αν η σημερινή εικόνα αποτελεί προάγγελο των προσεχώς.
Ίσως να φταίει η απειρία. Τώρα μαθαίνουν. Ωστόσο οι περίπου 100 πρώτες ημέρες διοίκησης τους είναι άνευρες και άγευστες. Άοσμες δεν μπορείς να τις πεις ελέω σκουπιδιών.
Και κάτι τελευταίο. Δεν νοείται να είσαι δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, να ασκείς διοίκηση επί σχεδόν τρεις μήνες και ακόμα να ψάχνεις τους υπαλλήλους σου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν σου φταίνε οι πρώην αλλά εσύ που δεν μπορείς να κουμαντάρεις το... μαγαζί σου!

Pyrsos
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη