Με μεγάλη επιτυχία το διήμερο συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πάνω από 50 εκπροσώπων ΟΤΑ απ’ όλη την Ελλάδα, δεκάδων επιστημόνων, αλλά και δημοτών, πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα ..
έδρα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη το ετήσιο συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ.
Το συνέδριο, το οποίο έγινε την Παρασκευή, 8 και το Σάββατο, 9 Απριλίου στο δημαρχείο Πανοράματος και είχε θέμα τα δημοτικά κέντρα πρόληψης και προστασίας υγείας σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
«Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας αποτελεί μια οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια που συμπληρώνει ένα ευαίσθητο και ελλειμματικό κοινωνικό πεδίο. Παρέχει μια έμπρακτη επιβεβαίωση πως οι σύγχρονοι δήμοι μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν πιο σύνθετο κοινωνικό ρόλο, σε νέες αρμοδιότητες μεγαλύτερης ευθύνης, στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Αναφερόμενος στο γραφείο της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο από το Φεβρουάριο του 2010 έχει την έδρα του στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, ο κ. Καϊτεζίδης επισήμανε ότι αυτό αναπτύσσει καινοτόμες διαδημοτικές συνεργασίες πρόληψης υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ κάνει άνοιγμα γνωριμίας και κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους Δήμους της Βόρεια Ελλάδας. «Στόχος του Γραφείου Βόρειας Ελλάδας είναι να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των περιφερειακών δήμων της περιοχής σε δράσεις που αφορούν: στην καταπολέμηση των αιτιολογικών παραγόντων των ασθενειών, την άσκηση προληπτικής ιατρικής, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, την παροχή υπηρεσιών προσχολικής και σχολικής υγιεινής, την αγωγή υγείας, τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης και φροντίδας ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, τη στήριξη και προώθηση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής συμμετοχής ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των μέχρι τώρα δράσεων του Δικτύου και κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς να το αγκαλιάσουν με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη. Επίσης χαιρέτισαν ο τομεάρχης υγείας βουλευτής και πρώην Υπουργός της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Ευθύμιου Σώκου Δημήτρης Τερζίδης, ο Χαράλαμπος Αποστολίδης ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, και ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Όμπερμαϊερ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τούντας.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν συνολικά εφτά στρογγυλά τραπέζια, όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε τα εξής θέματα: «Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων: γιατί χρειάζεται η πρόληψη», «Προσυμπτωματικός έλεγχος στα δημοτικά κέντρα», «Πολιτικές δράσεις για το περιβάλλον: συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΜΚΟ», «Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και γιατί» και «Δράσεις πρόληψης στους δήμους».
Για το Διαδημοτικό Δίκτυο
Το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ έχει ως αποκλειστικό σκοπό την πρόληψη των νοσημάτων, την προαγωγή της υγείας και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της υγειονομικής ενημέρωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προληπτικής ιατρικής. Το Δίκτυο ιδρύθηκε το 2005 και σήμερα αριθμεί 157 καλλικρατικούς δήμους. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, ενώ υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος είναι ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Σημαντική αναγνώριση για την πολυετή προσφορά του Δικτύου αποτελεί η πιστοποίησή του, τον Ιούνιο του 2010, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένα εθνικής εμβέλειας δίκτυο πόλεων, που ακολουθεί τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ήδη στο πλαίσιο του Δικτύου στο δήμο μας έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο οι εξής δράσεις: εθελοντική αιμοδοσία, δωρεάν μέτρηση της οστικής μάζας σε 480 πολίτες, ημερίδα εκπαίδευσης πολιτών στις πρώτες βοήθειες (σε συνεργασία με την οργάνωση «Ανοικτή Αγκαλιά»), πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου στα σχολεία του Πανοράματος, όπου εξετάσθηκαν 900 παιδιά, εβδομάδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη και εκστρατεία πρόληψης για τον εθισμό στο διαδίκτυο σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 18 ετών.