12 Απρ 2011

Ανακοινώσεις για το ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης

Προτάσεις για ένα γενναίο «λίφτινγκ», με αναπλάσεις περιοχών, αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών και προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, που..
 παρουσίασαν την Τρίτη η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

Στο πλαίσιο του νέου Σχεδίου, αναμένεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για αναπλάσεις σε τρεις περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τις οδούς Βαλαωρίτου, Αγγελάκη και Διοικητηρίου. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για αναπλάσεις που αφορούν τον άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, τα 46 στρέμματα του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου, τη Βαλκανική Πλατεία στη Νεάπολη. Θα χρηματοδοτηθεί, εξάλλου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση μελέτης, που θα αφορά στην ανάπλαση της οδού Τσιμισκή.

Όπως εξαγγέλθηκε, το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το «master plan» για το θαλάσσιο μέτωπο από τον Γαλλικό έως τη Μηχανιώνα, ενώ θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Χ 4», κατ' αντιστοιχία του «Αθήνα Χ 4», που αφορά στην εφαρμογή στην πόλη της ιδέας μετατροπής του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, σε χώρους πρασίνου, παιχνιδιού και αναψυχής της γειτονιάς. Επίσης, μέχρι τον Ιούλιο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, προϋπολογισμού 9,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Για το Σέιχ Σου, για το οποίο επεκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή του, η κα. Μπιρμπίλη τόνισε ότι προωθείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, που θα ορίσει το πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας του. Αναφερόμενη στην ποιότητα των υδάτων, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, προϋπολογισμού περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Αντιδράσεις

Ο Σταύρος Καλαφάτης

"Φιέστα - Φιάσκο για τη Θεσσαλονίκη, η παρουσίαση του Ρυθμιστικού.
Η κυβέρνηση στον αστερισμό των μνημονίων"

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), έκανε την ακόλουθη δήλωση :

"Σε μια εκδήλωση όπου κλήθηκαν φορείς, δήμαρχοι, βουλευτές να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους για το "νέο" επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε τελικά η οδός της "σιωπηλής διαβούλευσης".
Δεν επετράπη σε κανένα, ούτε στους βουλευτές της πόλης, να εκφράσουν τις απόψεις τους, υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας έκπληξη την τελευταία στιγμή μεταξύ Υ.Π.Ε.Κ.Α. και Δήμου Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκε από την Υπουργό, ένα σχέδιο σ' ένα άφωνο στην κυριολεξία ακροατήριο.
Τα ερωτήματα που γεννώνται δε από τις ομιλίες της υπουργού και του υφυπουργού, μεταξύ άλλων εστιάζονται στα εξής :
1. Για την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, απαιτούνται αρκετές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Με δεδομένο ότι επί ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους 18 μήνες, δεν έχει επενδυθεί ούτε ένα ευρώ στη Θεσσαλονίκη, ποιό είναι τελικά το συνολικό κόστος των εξαγγελθεισών παρεμβάσεων; Εξασφαλίσθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι ;
2. Η Δυτική Θεσσαλονίκη του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, διαδραματίζει κάποιο ρόλο και πως δικαιολογείται η πλήρης απουσία των δημοτικών αρχών της περιοχής από τη διαμόρφωση του σχεδίου ;
3. Ο "Καλλικράτης" λήφθηκε καθόλου υπόψη των υπευθύνων, κατά το σχεδιασμό ;
4. Με ποιο αιτιολογικό υποβαθμίζεται η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη στιγμή που εκείνη θα κληθεί με τις υπηρεσίες να εφαρμόσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ;

5. Αν είναι απαραίτητο ένα μνημόνιο συνεργασίας για επιτάχυνση των έργων, δεν είναι πιο λογικό αυτό να υπογραφεί με την Περιφέρεια, παρά με το Δήμο Θεσσαλονίκης ;
6. Και τέλος, η κυβέρνηση επίσημα δια του Υφυπουργού "ξανανοίγει" το θέμα χωροθέτησης της Δ.Ε.Θ., τονίζοντας επί λέξη ότι :
"δεν απορρίπτουμε ασυζητητί καμία τεκμηριωμένη πρόταση θεσμικών φορέων, αρκεί η πρόταση αυτή να είναι ώριμη και να συγκεντρώνει ευρεία αποδοχή".

Δηλαδή, η απόφαση που λήφθηκε και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ πριν λίγους μήνες, να μετεγκατασταθεί η Δ.Ε.Θ. στη Σίνδο, τίθεται εν' αμφιβόλω από την ίδια την κυβέρνηση ;
Είναι προφανές ότι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, όπως είναι το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζεται από το ΠΑΣΟΚ με πρωτοφανή προχειρότητα.
Η κυβέρνηση κινείται στον αστερισμό των μνημονίων. Έπειτα από την εξαγγελθείσα υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΟΜΕΔΙ και του ΥΠΕΚΑ !!!, για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, σήμερα έχουμε την υπογραφή νέου μνημονίου μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Δήμου Θεσσαλονίκης.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, τελώντας σε πλήρη σύγχυση, αδυνατεί να συντονίσει αλλά και να συντονιστεί, με τελικό θύμα στην προκειμένη περίπτωση, τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.


Ο Χρήστος Μάτης

Σχολιάζοντας την παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης από την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες –Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης, δήλωσε:

«Τελικά σε αυτή τη χώρα κάνουμε πράγματα χωρίς σχέδιο και δεν κάνουμε τα πράγματα για τα οποία έχουμε κάνει σχέδιο. Και λέμε τα πράγματα που θα γίνουν, χωρίς να λέμε ποτέ ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να τα κάνει…»

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

Είναι κατ' αρχήν θετικό το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο και άρα κάποιους σοβαρούς κανόνες ειδικά για τη δόμηση και την προστασία των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής. Είναι θετικό ότι οργανώνεται μια μεγάλη περιοχή που ξεπερνά τα όρια του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος και επεκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ως προς την οργάνωση, ως προς τον ενισχυμένο ρόλο του Οργανισμού Ρυθμιστικού και ως προς τη θεσμοθέτηση των απαιτούμενων όρων για τη δημιουργία βιώσιμου αστικού και εξωαστικού χώρου, το νέο Ρυθμιστικό εντάσσεται στη λογική που χρόνια εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για βιώσιμη, αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη.

Είναι επίσης σημαντική η θεσμοθέτηση Συμβουλίου στον ΟΡΘΕ, που θα διασφαλίσει ότι κανείς δε θα λαμβάνει αποφάσεις για την περιοχή ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τα άλλα, οι ανακοινώσεις της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, παραμένουν στο επίπεδο του προηγούμενου Σεπτεμβρίου, όταν ανακοίνωνε το σχέδιο «Θεσσαλονίκη 2012». Οι εκτεταμένες αναπλάσεις, οι προβλεπόμενες υποδομές ειδικά σε μέσα σταθερής τροχιάς, η αύξηση της αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο, η διακοπή των αλόγιστων επεκτάσεων των σχεδίων πόλης, η εξάλειψη της εκτός σχεδίου δόμησης και η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δεν ακούσαμε, ούτε συγκεκριμένα κονδύλια. Εύλογο το ερώτημα αν όλα αυτά θα γίνουν πράξη σε ορατό χρονικό ορίζοντα ή θα περιμένει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία το... επόμενο τρένο...

Και μια παρατήρηση: Η Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας, τα μικρότερα αστικά κέντρα όμως δεν είναι ήσσονος σημασίας και θα έπρεπε να ξανασκεφτεί η υπουργός μήπως με το συγκεκριμένο σχέδιο αντί να δημιουργείται βιώσιμο πολεοδομικό συγκρότημα δημιουργείται μια Αθήνα του Βορρά.

Πιο συγκεκριμένα την κριτική και τις απόψεις μας θα τις καταθέσουμε στα πλαίσια της διαβούλευσης για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο.


Ο Νίκος Ταχιάος - Η Δημοκρατική Συμμαχία

Από τις Ομάδες Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμμαχίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η παρουσίαση από την Υπουργό Περιβάλλοντος του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι ακόμη και υπουργοί που έχουν την ευθύνη σημαντικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό στερούνται και του ελαφρυντικού της ελλιπούς αντίληψης της πραγματικότητας συνεχίζουν να ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο.
Η κυρία Μπιρμπίλη δεν παρουσίασε απλώς ένα γενικό σχέδιο χωρικής οργάνωσης, αλλά υποσχέθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων, χωρίς να ξεκαθαρίσει το σημαντικότερο, δηλαδή τους πόρους που θα το υποστηρίξουν. Σε μία εποχή βαθειάς δημοσιονομικής κρίσης, με ελάχιστες δημόσιες επενδύσεις και εξάντληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τέτοιες εξαγγελίες δεν αποτελούν απλώς εμπαιγμό. Είναι φάρσα! Συνιστούν τη βασική αιτία απαξίωσης της πολιτικής. Δεν γεννούν πλέον ούτε χαμόγελα, ούτε προσδοκίες. Μόνο απογοήτευση και απαισιοδοξία.
Είναι κρίμα, που ακόμη και σήμερα, στη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της επιφυλάσσεται αυτή η μεταχείριση.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη