Μιχάλης Τρεμόπουλος: "Βρίσκομαι στο μέσον των επιθέσεων δύο εθνικισμών"

10 Απρ 2011

Γράφει ο Ευρωβουλευτής κ.Τρεμόπουλος προς το taxalia:
Αναρτήθηκε και στο taxalia μια παραποιημένη συνέντευξη στο κανάλι 5 των Σκοπίων, με τίτλο "Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ των Σκοπίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". Η είδηση είναι αληθής αλλά το περιεχόμενο ψευδές.
Επιπλέον, το κανάλι αυτό έκοψε όλα τα άλλα που είπα για τα πυρηνικά που ..
σχεδιάζουν στη FYROM και έβαλε παραποιημένα μόνο αυτά που στηρίζουν την προπαγάνδα του. Στέλνω μια απάντηση αλλά και την επιστολή που έστειλε εναντίον μου στους Πράσινους ο Παύλος Βοσκόπουλος, πρόεδρος του Ουράνιου Τόξου, για να δείτε ότι βρίσκομαι στο μέσο των επιθέσεων δύο εθνικισμών.


1. Η επιστολή Τρεμόπουλου με διευκρινίσεις

Κύριοι/ες
Στο blog σας είναι ανηρτημένη μια είδηση που με αφορά αλλά δεν παρουσιάζεται καθόλου με αντικειμενικό τρόπο.
Η ενημέρωση έχει σίγουρα πρόβλημα, όταν έρχεται μόνο μέσω Σκοπίων και βασίζεται στα συνήθη συκοφαντικά ψεύδη, τα οποία γίνονται άμεσα αντιληπτά σε κάθε αμερόληπτο πολίτη: Αν μιλώ π.χ. για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποκλείεται να έχω μιλήσει στην ίδια συνέντευξη για ένταξη «χωρίς καμία αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ», όπως αναφέρει η ανάρτηση στο blog σας.
Κατ’ αρχήν, η συνέντευξη στο «κανάλι 5» των Σκοπίων έγινε με αφορμή συνέντευξη Τύπου ενάντια στο σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη FYROM. Τα αποσπάσματα, όμως, που διάλεξε να παίξει το κανάλι δεν είχαν καμιά σχέση με το κύριο θέμα (http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=73601).
Επιπλέον, η πλήρης απομαγνητοφώνηση στα ελληνικά, για να κρίνει ο καθένας όσα πραγματικά περιλάμβανε η συνέντευξη, είναι η εξής:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα είναι εναντίον ολων των εθνικισμών από όπου και αν προέρχονται αυτοί. Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και στην αρχή της καλής γειτονίας και υπο αυτή την έννοια πιστεύουμε οτι πρεπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση (...).
Η κοινή γνώμη  στην Ελλάδα έχει περάσει από δύσκολες φάσεις, δεν είναι τώρα έτσι, νομίζω οτι τώρα υπάρχει πιο καλό  κλίμα, και τώρα μπορεί να γίνη πιο χαλαρή σηζήτηση και να βρεθεί λύση για το προβλημα καλύτερα τωρα από οότι νωρίτερα.
Εμείς υποστηρίζουμε αξίες που είναι αποδεκτές από όλον τον κόσμο και υπό αυτή την έννοια εμεις ψηφίσαμε το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο γιατί πιστεύουμε πως θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». 
Οι Πράσινοι στο ΕΚ υπερψήφισαν όντως τη φετινή Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM Ποια είναι, όμως, ολόκληρη η εικόνα;  
1. Τη συγκεκριμένη Έκθεση Προόδου υπερψήφισαν 540 ευρωβουλευτές, με μόνο 44 κατά και 44 αποχές. Η Έκθεση αναφέρει ότι «bilateral issues need to be resolved by the parties concerned in a good neighbourly spirit», καλεί την Ευρ. Ένωση να «start developing a generally applicable arbitration mechanism aimed at solving bilateral issues between enlargement countries, between Member States and enlargement countries», ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρώτο βήμα και για επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Εκφράζει, τέλος, την ανησυχία του ευρωκοινοβουλίου για «use of historical arguments in the current debate, including the phenomenon of so-called ‘antiquisation’, which threatens to increase tensions with neighbour countries and create new internal divisions», καταδικάζοντας ρητά την πολιτική του Γκρουέφσκι να συνδέει τη βασική εθνότητα της χώρας του με τους αρχαίους Μακεδόνες. Στις ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αφαιρέθηκαν, επιπλέον, οι αναφορές σε «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικές αρχές», εξομαλύνθηκαν τα σημεία που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έμμεση δικαίωση του κ. Γκρουέφσκι στη διαμάχη του με την αντιπολίτευση και προστέθηκε η επισήμανση ότι η επίλυση του ονόματος είναι σημαντική.
2.  Η φετινή Έκθεση, ίσως και για εξισορρόπηση της έντονης κριτικής που κάνει στις διάφορες επιδόσεις της FYROM, έχει και ένα σοβαρό προβληματικό σημείο: Ζητάει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν «αμέσως», κάτι που δε βοηθάει στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων. Στην περσινή Έκθεση Προόδου της FYROM το αντίστοιχο πρόβλημα είχε διορθωθεί με τροπολογία της κ. Γιαννάκου, τροπολογία που είχα κι εγώ υποστηρίξει δημόσια, παρά τις διαφορές μου με την πολιτική της Ν.Δ. Εφέτος, όμως, τέτοια τροπολογία δεν υπήρχε κατατεθειμένη και η απουσία της στερούσε τη δυνατότητα να δοθεί η συγκεκριμένη μάχη στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.     
3.  Για πρώτη φορά οι Πράσινοι σε όλες τις τροπολογίες ψήφισαν ό,τι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Την επιλογή αυτή είχα εισηγηθεί με προσωπική μου παρέμβαση στη συνεδρίαση των Πράσινων ευρωβουλευτών πριν την ψηφοφορία, και έγινε δεκτή από όλους. Καταλυτικό ήταν το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι εφαρμόζει μια επικίνδυνη εθνικιστική πολιτική που δεν πρέπει να ανταμειφθεί, ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών στη FYROM, ούτε από το ευρωκοινοβούλιο ούτε από τους Πράσινους. Με ενδιαφέρον αντιμετώπισαν οι Πράσινοι και την τοποθέτησή μου να δοθεί  πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, διορθωτική τροπολογία, όμως, για ψήφιση δεν υπήρχε ούτε μπορούσε πια να κατατεθεί.  
4.  Για ποιο λόγο δεν είχε κατατεθεί τέτοια τροπολογία; Λογικότερη εξήγηση είναι ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που χειρίζονταν το ζήτημα, δε μπόρεσαν να πείσουν κανέναν από τους εισηγητές των πολιτικών ομάδων (στην ολομέλεια, τροπολογίες μπορούν να κατατεθούν μόνο αν τις συνυπογράφει κάποιος από τους εισηγητές).   
Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Συμμαχία, αδυνατούν να πείσουν τις πολιτικές τους ομάδες για κάτι που οι ίδιοι προβάλλουν ως θέμα «ύψιστης εθνικής σημασίας». Είτε έχουμε, λοιπόν, ανικανότητα όλου του πολιτικού συστήματος, είτε εξωτερική πολιτική με σοβαρές αδυναμίες, είτε και τα δύο.  
5. Σε καιρούς οικολογικής κρίσης, όπου το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα, οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας είναι και αναγκαστικοί συνεργάτες. Αν ένα πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργήσει λίγο πάνω από τα σύνορά μας, η Θεσσαλονίκη θα κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τη ραδιενέργεια, παρά από οποιοδήποτε όνομα οποιασδήποτε χώρας. Την Παρασκευή ήμουν ο ίδιος στα Σκόπια, ομιλητής σε συνέντευξη Τύπου όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για συμφωνίες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με το πυρηνικό λόμπι. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι άνθρωποι που αγωνίζονται εκεί κατά των πυρηνικών, αγωνίζονται τελικά και για τη δική μας ασφάλεια, όσο αγεφύρωτο κι αν θεωρούν κάποιοι το χάσμα που άνοιξε η σύγκρουση των εθνικισμών. Δεν έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια να μείνουμε αδιάφοροι στη μάχη των αντιπυρηνικών κινημάτων να πείσουν πρώτα την κοινωνία της δικής τους χώρας: για τέτοια θέματα χρειαζόμαστε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινωνιών και τις χρειαζόμαστε τώρα.
6. Στη διαμάχη για το όνομα, Μακεδονία είναι πρώτα από όλα η Κορώνεια που χάνεται, η Φλώρινα που έμεινε χωρίς τρένο, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα που δηλητηριάζονται από το λιγνίτη, οι Θεσσαλονικείς που ψάχνουν από χρόνια στην Αθήνα για δουλειά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπιστώνουμε ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα από όλα κακό στη δική του χώρα και θεωρούμε θεμιτή και δίκαιη μια λύση σύνθετης ονομασίας, όπως αυτή που προτείνουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα. Το κρίσιμο είναι, η όποια λύση να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης.  
7. Στο ίδιο πλαίσιο βλέπουμε και την ενταξιακή προοπτική της FYROM: η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τόσο το ενδιαφέρον για το όνομα όσο και το συμφέρον κάθε ευρωπαϊκής χώρας να προωθεί την ένταξη των άμεσων γειτόνων της. Πρόκειται για το ίδιο συμφέρον που υπαγόρευσε στη Γαλλία να προωθήσει παλιότερα την ένταξη της Ισπανίας, στη Γερμανία την ένταξη της Πολωνίας και της Τσεχίας, στη Σουηδία την ένταξη της Εσθονίας και της Λετονίας. Πρόσφατα, μάλιστα, η Σλοβενία χρησιμοποίησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας για να εξασφαλίσει ευνοϊκή επίλυση στη μεταξύ τους εδαφική διαφορά.  
8. Με τα δεδομένα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι κρίναμε ότι τα ευρύτερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας μας, υπαγόρευαν να διαφοροποιηθούμε από τα άλλα ελληνικά κόμματα και να υπερψηφίσουμε υπό όρους την Έκθεση. Οι όροι αυτοί εκπληρώθηκαν με την αίσια έκβαση των ψηφοφοριών για τις τροπολογίες και με το θετικό άνοιγμα των Πράσινων. Είναι σίγουρο ότι οι ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων, που πρότειναν τροπολογίες τις οποίες οι ομάδες τους δέχτηκαν αλλά τελικά δεν ψήφισαν την Έκθεση, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Αυτή είναι συχνά και μια βασική αιτία που η ελληνική πλευρά δεν λαμβάνεται υπόψη.  
9. Για αυτούς που ξαναζεσταίνουν τις παλιές κατηγορίες ότι «ο Τρεμόπουλος είναι μειοδότης», υπάρχει κάτι ενδιαφέρον: Με επιστολή του στις 6 Απριλίου προς το προεδρείο της ομάδας των Πράσινων, ο πρόεδρος του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» καταγγέλλει σε οξύτατους τόνους την παρέμβασή μου προς την ομάδα για την Έκθεση Προόδου της FYROM και ζητάει τη… διαγραφή μου ως «δήθεν Πράσινου» και ως «ρατσιστή κατά των Μακεδόνων». H επιστολή του στο αγγλικό πρωτότυπο αναρτήθηκε στο www.oikologoiprasinoi.eu, για να γίνει αντιληπτό ότι οι εθνικιστές όλων των πλευρών καταλήγουν να συναντώνται, έστω και άθελά τους. Εμείς τη χώρα μας την αγαπάμε ως πολίτες και όχι ως οπαδοί.
10. Αν δουλειά των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι να απομονωνόμαστε όλοι μαζί απέναντι σε συντριπτικές «εχθρικές» πλειοψηφίες, ευχαρίστως να παραδεχθώ ότι δεν τα πήγα καλά στη δική μου δουλειά. Αν όμως η αποστολή μας είναι άλλη, θα είχε ενδιαφέρον να (ανα)ρωτηθούν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές για ποιους λόγους αποτέλεσαν μια τραγική μειοψηφία.

Μιχάλης Τρεμόπουλος
Ευρωβουλευτής των Οικολόγων πράσινων

2. Η επιστολή του Πάβλε Φλίποφ-Βοσκόπουλου, στον Daniel Cohn Bendit
"Αγαπητέ cohn-Bendit, 
Σας γράφουμε σχετικά με ένα ατιμωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε από τον αποκαλούμενο «πράσινο» ευρωβουλευτή από την Ελλάδα, Μιχαήλ Τρεμόπουλο στην ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων και που αναφέρεται σε τροποποιήσεις στην έκθεση προόδου σχετικά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας που συζητείται αυτήν την περίοδο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε εκείνο το ηλεκτρονικό μήνυμα, ο κ. Τρεμόπουλος εξωφρενικά έχει υποστηρίξει ότι «στις παραγράφους 24 και 25 που χρησιμοποιούν τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας στο κείμενο AFET, προκαταλαμβάνει τις συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας και παρακάμπτει την επίσημη θέση αναγνώρισης της ΕΕ. Εάν ενταχθεί στο τελικό κείμενο, θα είναι ακριβώς ένα " bonus" στην εθνικιστική κυβέρνηση για να καταδείξει τη διεθνή υποστήριξη μπροστά από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που αποφασίστηκαν ήδη.» 
Σκέφτομαι ότι είναι καιρός, τα μέλη της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ μερικά ζητήματα στον κ. Τρεμόπουλο και την ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων γενικά: 
1. Η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» με κανένα τρόπο «δεν προκαταλαμβάνουν» οποιεσδήποτε συζητήσεις που πραγματοποιούνται για το αποκαλούμενο ζήτημα της ονομασίας. Στην πραγματικότητα η χρήση των όρων καταρρίπτει τη ρατσιστική ατζέντα του ελληνικού κράτους στην άρνηση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και των Μακεδόνων . 
2. Η αξίωση από τον κ. Τρεμόπουλο ότι η αναφορά του όρου «Μακεδόνας» στην έκθεση «θα ήταν ακριβώς ένα " bonus" στην εθνικιστική κυβέρνηση για να καταδείξει τη διεθνή υποστήριξη ενώπιον των πρόωρων εθνικών εκλογών» είναι απλά παράλογη. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να αναφέρει το όνομα οποιασδήποτε χώρας, ανθρώπων ή γλώσσας επειδή «θα βοηθήσει» ένα εθνικιστικό κόμμα. Ας είμαστε σαφείς, αυτή είναι απλά μια ανώφελη προσπάθεια από τον κ. Τρεμόπουλο να χρησιμοποιηθούν οι επερχόμενες εκλογές στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως κάλυψη για τη ρατσιστική επιχειρηματολογία του. Εάν δεν υπήρχαν εθνικές εκλογές στη Μακεδονία, θα αντιτασσόταν ακόμα στη χρήση του όρου «Μακεδόνας». 
3. Οι αναφορές στην έκθεση στη μακεδονική γλώσσα όχι ως μακεδονικά, αλλά ως «η κρατική γλώσσα», «η επίσημη γλώσσα» και η «η τοπική γλώσσα» είναι ανέντιμες. Επιπλέον καταδεικνύουν εφαρμογή δύο μέτρων και σταθμών, δεδομένου ότι αυτή δεν είναι μια πρακτική για τις εκθέσεις προόδου σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και η Τουρκία. 
4. Το να αρνείσαι τη χρήση των όρων η«μακεδονική γλώσσα» και οι «μακεδόνες πολίτες» είναι πλήρως ασυμβίβαστο με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει με τη δήλωση ότι, «η Ένωση ιδρύεται στις τιμές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα…», ενώ το άρθρο 3 (πρώην άρθρο 2 ΣΕΕ) της ίδιας συνθήκης δεσμεύει την ΕΕ «να σεβαστεί την πλούσια πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία του». Επιπλέον, το άρθρο 4 της ίδιας Συνθήκης απαιτεί από την Ένωση «να σεβαστεί την ισότητα των κρατών μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς επίσης και των εθνικών ταυτοτήτων τους, των θεμελιωδών δομών τους, πολιτική και συνταγματική…» 
5. Ο σωστός όρος για τη επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι μακεδονικά. Αυτή η γλώσσα μιλιέται όχι μόνο από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και από πολλά πρόσωπα στις γειτονικές χώρες και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η αναγνώριση αυτής της γλώσσας ως Μακεδονική έχει μια από μακρού υφιστάμενη παράδοση στη γλωσσική και ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα, και βεβαίως από τους διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. 
6. Τα ευρωπαϊκά πράσινα έχουν επίσημα δεσμευθεί να αντιταχθούν σε τέτοιες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2009 στις Βρυξέλλες, το κόμμα υιοθέτησε μια διακήρυξη που τιτλοφορήθηκε «προστασία και προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην οποία δέσμευσε τα πράσινα κόμματα «να λάβουν οποιαδήποτε νομικά μέτρα απαραίτητα προκειμένου να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις που θα παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.» Τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα ας εφαρμόσουν αυτήν την αρχή και ας αντισταθούν και απορρίψουν οποιεσδήποτε προσπάθειες να αντικατασταθεί ο όρος Μακεδόνας στις εκθέσεις σχετικά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ειλικρινά δεν εκπλησσόμαστε από τις απόψεις του κ. Τρεμόπουλου. Δεν διαφέρουν από τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα (από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά) η θέση είναι η ίδια. Ενώ πολλοί είχαν ελπίσει ότι ο κ. Τρεμόπουλος και οι Πράσινοι θα παρείχαν μια πολύ απαραίτητη ανάσα καθαρού αέρα, δυστυχώς οι απόψεις του δεν διαφέρουν καθόλου από τις ρατσιστικές απόψεις που επικρατούν αυτήν την περίοδο σε κάθε μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, σε οποιαδήποτε αληθινά δημοκρατική κοινωνία, οι απόψεις του θα άνηκαν στην άκρα δεξιά και πρέπει επομένως να καταδικαστούν! 

Επιπλέον, οι απόψεις του κ. Τρεμόπουλου είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές των Πράσινων και η ιδιότητα μέλους του στην ομάδα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να απολογηθεί για τις αντιδημοκρατικές απόψεις του και είναι επιβεβλημένο η ομάδα των Πράσινων να ζητήσει εξηγήσεις από αυτόν

Τέλος, καλούμε την ομάδα των Πράσινων να υπερασπιστεί τη θέση ότι οι όροι Μακεδονία και Μακεδονικά για τη μακεδονική γλώσσα, οι μακεδόνες πολίτες κ.λπ. πρέπει να παραμείνουν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Με τιμή,
Παύλος Φιλίπποφ Βοσκόπουλος 
Ευρωπαϊκή ελεύθερη συμμαχία - ουράνιο τόξο, το πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα"
(σημείωση taxalia: Όπου ο κ.Βοσκόπουλος μιλά για "μακεδονική μειονότητα", εννοεί το κατασκεύασμα το οποίο δημιούργησαν οι ακραίες υπερεθνικιστικές φαντασιώσεις μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που ζουν κοντά στα σύνορα της Μακεδονίας με τη FYROM και έχουν απορριφθεί και από την ιστορία και από σύσσωμο τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Για να μην ξαναλέμε τα ίδια, ας αφήσουμε τον Μάρκο Μπόλαρη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, να δώσει απάντηση στους εθνικοπατριώτες των Σκοπίων)
Share

18 σχόλια:

 1. Δεν το διαβάζω Κύριε Τρεμόπουλε.
  Απλά θα αναφέρω δύο γνωμικά.
  Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες.
  Δεν υπάρχει φωτιά χωρίς καπνό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν δε θες να... "παραποιηθούν" τα λόγια σου, δε μιλάς σε σκοπιανά κανάλια...
  Ο κ. Τρεμόπουλος δεν πείθει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ "ΦΤΟΥΟΥΟΥ ΣΟΥ" τρεμοπουλε.(ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΒΑΣΚΑΝΩ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ "ΦΤΟΥΟΥΟΥ ΣΟΥ" τρεμοπουλε (ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΒΑΣΚΑΝΩ, ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ....)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητόί μπλόγκερς του Ταχάλια. Θα ήθελα παρακαλώ και το δικό σας σχόλιο , και τη δική σας άποψη, όπως πολλές φορές κάνετε, μετά και τις διευκρινήσεις του Τρεμόπουλου, τις οποίες βέβαια κάποιοι αναγνώστες σας ούτε θέλουν να διαβάσουν όπως ο Κωνσταντίνος (κολλήματα που δεν σου επιτρεπουν να διαμορφώσεις γνώμη και σαφήνουν πακτωμένο στις ακραίες απόψεις σου), ή ο Δημήτρης που μας λέει πού δεν θα πρέπει να μιλά ένας ευρωβουλευτής (άλλο κι αυτό πάλι).
  Ευχαριστώ και, γνωρίζοντας από τώρα τις αντιδράσεις και τα σχόλια κάποιων αναγνωστών σας για αυτό που είπα (συγνώμη αλλά είναι η γνώμη μου - πολλές φορές άλλωστε διαβάζω κι εγώ σχόλια που με βγάζουν από τα ρούχα μου), θα περιμένω με ενδιαφέρον την άποψη της συντακτικής ομάδας για την είδηση. Καλή συνέχεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Τρεμόπουλος ψεύδεται!το κόμμα του έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές τη γείτονα και έχει υποψήφιους που αυτοπροσδιορίζονται "εθνικά Μακεδόνες",άλλωστε αν δούμε καλύτερα το κείμενό του το λέει ξεκάθαρα!
  Προσωπικά προεκλογικά πηγαίνοντας στο περίπτερό τους στην Τσιμισκή έπεσα σε μια παρέα γερόντων του κόμματός του που γκρίνιαζαν μεταξύ τους γιατί ο κόσμος δεν τους στηρίζει επειδή λένε τα Σκόπια Μακεδονία!Φρίττοντας όταν τους άκουσα τους ρώτησα τι λένε και άρχισαν να μου λένε περίεργες θεωρίες και ότι δεν είμαστε κανένας στη Μακεδονία Έλληνας και τέτοια και ότι φυσικά και τα Σκόπια πρέπει να ονομάζονται Μακεδονία...και τέτοια!
  Ο Τρεμόπουλος δε που είναι τώρα υπέρ της άκρατης λαθρομετανάστευσης πριν λίγα χρόνια ούρλιαζε στην Θράκη για να μην εγκατασταθούν Έλληνες Πόντιοι!
  Επίσης ας μας πει ο σεβαστός κ.Τρεμόπουλος τι δουλειά είχε σε παρουσιάσεις "μακεδονικών" αναγνωστικών!
  Για πιο λόγο συνεργαζόταν με τον Βοσκόπουλο του "Ουράνιου τόξου" (που τώρα συνεργάζεται με την διαβόητη Φιλελεύθερη Συμμαχία!προσοχή μακρυά από ψευτοφιλελεύθερους!).Προφανώς κάποιος χαμερπής οικονομικός ή λόγος εξουσίας θα χάλασε την ωραία τους σύμπλευση...
  Οι δε Οικολόγοι-Πράσινοι είναι η πιο ανθελληνική ευρωπαϊκή ομάδα τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στις χώρες τους!Υποστηρίζουν πάντα την Τούρκια και οι οικολόγριες βγάζουν τα σουτιέν τους και πανηγυρίζουν για χάρη των Σκοπίων!Έχουν δε αρχηγό τον απροσδιορίστου εθνικότητας μέγα λουφαδόρο και κλασσικό κρατικοδίαιτο αλλά και το χειρότερο απ'όλα παιδόφιλο Κον-Μπετίτ!
  Γενικά άμα ακούτε "οικολόγοι" μακρυά!ψεύτες,καπηλευτές και ανθέλληνες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ...και μιας και κόπτεται τόσο πολύ για την Κορώνεια να ρωτήσω τον κ.Τρεμόπουλο όταν ήταν δημοσιογράφος αν νοιάστηκε καθόλου...αν έγραψε τίποτα...τότε που το αφεντικό του δικαζόταν (με αντίπαλο το κράτος) για την καταστροφή της λίμνης (που πέραν της οικολογικής της σημασίας έσωσε και την πόλη από λιμό την περίοδο της Κατοχής όπως μου λένε πολλοί γέροντες),τότε είχε το θάρρος να κάνει κάτι;ή απλά τώρα κλαίνε και φωνάζουν πάνω σε ένα πτώμα οι υποκριτές;αλήθεια μιας και έχουν και τόσα στελέχη βιολόγους (...και καθηγήτριες) γιατί δεν πρότειναν κάτι συγκεκριμένο για την αποκατάσταση παρά να βρίζουν απλώς τον Νομάρχη που έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος δεν έχει και καμιά υποχρέωση να ξέρει από επιστημονικά θέματα;μήπως θα 'πρεπε να τεκμηριώνουν πιο καλά αυτά που λένε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η γνώμη μας είναι οι χιλιάδες αναρτήσεις σχετικά με το Μακεδονικό.
  Επίσης είναι γνωστό ότι απεχθανόμαστε τους "ταμπελάκηδες", που κολλάνε γρήγορα την ετικέτα του "εθνικιστή" ή του "προδότη" ένθεν κα΄κείθεν.
  Ο κ.Τρεμόπουλος, αντιμετωπίζεται -εκτιμούμε- πιό σκληρά από ότι πρέπει και πληρώνει "νεανικές" αμαρτίες, όπως η σύμπλευση πριν από αρκετά χρόνια με τους έξαλλους αντιμακεδόνες του Ουράνιου Τόξου.
  Δικαίωμα στο λάθος έχουμε όλοι, όπως και στη συγνώμη.

  Εμείς βλέπουμε έναν Τρεμόπουλο να συμβάλλει στην προσέγγιση των δύο λαών,
  ενώ στο συγκεκριμένο θέμα, οι εξηγήσεις του είναι επαρκείς.
  Δεν παραλείπουμε ότι είναι από τους λίγους πολιτικούς που χρησιμοποιούν ξεκάθαρα την λέξη FYROM, την ώρα που ΠΑΣΟΚοι και ΝΔιτες, μπερδέυονται μεταξύ "Μακεδονίας", "πρώην Γ.Δ.Μ." και λοιπά.
  Ας μην ρίχνουν εύκολα το ανάθεμα οι αναγνώστες λοιπόν στον κ.Τρεμόπουλο, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι -παρά τις εξηγήσεις- δεν έχουν το δικαίωμα να μην τον συμπαθούν).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. κι όταν λέμε "έξαλλους αντιμακεδόνες", εννούμε κάποιους που αρθρογραφούν σε μουσουλμανικά έντυπα της Θράκης κι εκτός από ακατάσχετη μπουρδολογία, ξερνούν χολή εναντίον των Ελλήνων.
  Κι αυτοί είναι φίλοι σας κι έχετε παρε-δώσε στο facebook βλέπει το μάτι μας, αγαπητή eleana.
  Κόψτε τις παρέες με τα σούργελα, που ονειρεύονται τη "Μεγάλη Μακεδονία", γιατί θα τα βρείτε μπροστά σας και θα παραπονιέστε.
  Ξέρετε ότι ξέρουμε τι λέμε, μην κάνετε το κόπο να "διαψεύδετε", δεν είμαστε χθεσινοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. πήγα να πώ :respect στην ομάδα. Με καλύψατε πλήρως.
  Και μετά διάβασα το επόμενο σχόλιό σας. Το μάτι σας αγαπητοί μάλλον κάνει λάθος γιατί δεν έχω λογαριασμό στο facebook. Δεν ψήφισα ποτέ μου οικολόγους άν και η ίδια με οικολογική συνήδειση. Ειλικρινά κάνετε μεγάλο λάθος στο 2ο σχόλιό σας.
  Μια σημείωση για τον φίλο "sapphire". Παρακολουθώ πολύ συχνά πολλές ομιλίες της Ευρωβουλής. Κανείς μα κανείς ευρωβουλευτής δεν στηρίζει με τόσο πάθος τη χώρα μας όσο ο Κον-μπετίτ που εσύ τον στολίζεις με τόση χολή. Σε όλα τα κατα τη γνώμη μου φλέγοντα θέματα (παιδεία, οικονομία, άμυνα). Ρίξε μια ματιά στις ομιλίες του. Θα αυτοδιαψευστείς. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δεν μίλησα αποκλειστικά για τον Κον-Μπετίτ αλλά γενικά για τα "πράσινα" μορφώματα!Αν έχεις κάποιο υλικό με περιπτώσεις που να μας στηρίζει ο Κον-Μπετίτ ή άλλος πράσινος σε εθνικά θέματα ευχαρίστως να το δούμε και να παραδεχτώ το λάθος μου!Ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας μας!
  Η μόνη φορά που μας στήριξαν ήταν ενάντια στη Μέρκελ και παροδικά...από 'κει και πέρα πόσες και πόσες φιλοσκοπιανές και φιλότουρκες εισηγήσεις δεν προήλθαν από πράσινους και σοσιαλδημοκράτες (χωρίς να θεωρώ ότι οι χριστιανοδημοκράτες/λαϊκοί είναι άγιοι ή ότι δεν έχουν ανθέλληνες ή ακόμα και ότι προάγουν τα εθνικά μας συμφέροντα,το θέμα είναι κυρίως τι κάνουν οι δικοί μας,αλλά μιας και τα λέμε για τις ευρωπαϊκές και ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες γενικά καλά είναι να τα αναφέρουμε κι αυτά).Γενικά πιστεύω ότι οι πράσινοι κατέχουν το ρεκόρ ανθελληνικότητας,για δικούς τους λογους φυσικά που είναι από απλή ιδεοληψία μέχρι συμφέροντα...πάντως για να δούμε καλύτερα τι εστί τυπικός πράσινος ας δούμε τον βίο και την πολιτεία του Γιόσκα Φίσερ!
  Όσον αφορά το σχόλιο των διαχειριστών,αυτά τα νεανικά του αμαρτήματα δεν τα έχει καταδικάσει ποτέ ο κ.Τρεμόπουλος ή δεν έχει δείξει πως άλλαξε ποτέ άποψη για τα εθνικά μας θέματα!Ακόμα και το παρόν κείμενο είναι επιτήδεια ασαφές ώστε να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές,προσωπικά βλέπω ξεκάθαρα στο κείμενο πως ο κ.Τρεμόπουλος δεν έχει αλλάξει άποψη σε σχέση με παλιά!Και σίγουρα δεν είναι μόνο το θέμα της σύμπλευσης με Βοσκόπουλο!Τα "μακεδονικά" αναγνωστικά θα τα ξεχάσουμε;και πολλά άλλα...Γιατί το κόμμα του δεν έχει το θάρρος να βγει να πει την αλήθεια τόσο για πολλά στελέχη του όσο και για τις απόψεις που μεταξύ τους συζητάνε άνετα και που εμπάσει περιπτώσει που και που τις λένε αλλά μετά από λίγο ανασκευάζουν και λένε ότι τους παρεξηγήσαμε,πολύ μπουταρική τακτική είναι αυτή!τουλάχιστον ο κ.Μπουτάρης λέει μερικές φορές ευθέως ότι άλλαξε γνώμη απλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. και κάτι αστείο:στελέχη των οικολόγων να παραπονιούνται ότι τους χρεώνουν λανθασμένα τις κινήσεις Μπουτάρη για τον Κεμάλ και να λένε ότι αυτοί ουδέποτε είπαν τέτοια πράγματα και ειδικά ο κ.Τρεμόπουλος!Βέβαια μετά έλεγαν πως δίκηο έχει ο Μπουτάρης αλλά κακώς να το χρεώνονται αυτοί!
  Από την άλλη μπουταρικά στελέχη να λένε ότι είναι κρίμα να χρεώνονται αυτοί τα ατοπήματα Τρεμόπουλου για το θέμα με τον Κεμάλ ενώ ο Μπουτάρης ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο αλλά μόνο ο Τρεμόπουλος...
  Η αλήθεια είναι ότι αμφότεροι είπαν και υπερθεμάτισαν στο να τιμηθεί ο Κεμάλ ο εκδοροσφαγεύς της Μ.Ασίας γιατί...είναι "παιδί της πόλλλλης"!
  Επίσης για το θέμα της εγκατάστασης Ελλήνων στη Θράκη γιατί ο κ.Τρεμόπουλος είχε κάνει τέτοιο σάλο;μάλλον τα "νεανικά" του ανεξομολόγητα ακόμα αμαρτήματα είναι πολλά!
  Και σχετικά με την οικολογική τους δράση...προς το παρόν θα πω απλώς "επιφυλάσσομαι"!Δεν είναι της ώρας αλλά θα επανέλθουμε!Να θυμάστε πάντως πως η οικολογία δεν έχει χρώμα και παράταξη και πως μπορεί κάποιος να είναι ανεξάρτητα του τι ψηφίζει,αυτό για όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ρατσιστης και εθνικιστης εισαι εσυ τρεμοπουλε, ειναι γνωστο το κομπλεξ σου κατα των ποντιων και γενικα των Ελληνων αφου στην πραγματικοτητα δεν εισαι καν ελληνας οπως εχεις δηλωσει.
  Πηγαινε κανε κομμα στα σκοπια, εδω ειναι Ελλαδα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ανθρωπο (Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ) ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΟ ΛΟΓΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ο Τρεμόπουλος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ανόητος ανθέλληνας που καλύπτει τον ρατσισμό του πίσω από μία δήθεν αντιρατσιστική ιδεολογία διεθνισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ναι, ναι, είσαι στο μέσον των επιθέσεων δύο εθνικισμών! Λες και δεν έχεις δώσει αφορμές στο παρελθόν να θεωρείται ότι μεροληπτείς υπέρ του ενός εθνικισμού!!!

  http://ethniki-paideia.blogspot.com/2011/04/blog-post_11.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κοντός ψαλμός άλληλούϊα. Ἡ έρώτηση εἶναι μία: ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΤΡΕΜΟ- ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ Η ΟΧΙ;
  Έδώ εἶναι τό ζουμί, καί όχι άν αυτός στέκεται ἀπέναντι σέ μιά "'εθνικιστική" κυβέρνηση (τοῦ Γκρουέφσκι).
  Nαί ἤ ὀχι λοιπόν Τρεμόπουλε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη