30 Απρ 2011

Δρούτσας για Κυπριακό: "Πού το πάνε οι Τούρκοι";


Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά συνάντησή του με Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια (Λευκωσία, 29.04.11)

Βρίσκομαι στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του συναδέλφου μου, Μάρκου Κυπριανού και αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία για μία..
 άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών της περιοχής για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική. Είναι πάντα χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο.


Με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είχα, όπως πάντα, μία συζήτηση σε βάθος και με ιδιαίτερη σημασία για τις τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Τον ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση και για την ενημέρωση που μου έκανε. Θα πω το αυτονόητο, αλλά δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα και θα βρίσκεται πάντα στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλάι του κυπριακού λαού. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις υπεύθυνες αυτές προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Προσπάθειες για μία λύση στο Κυπριακό, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, για μία Κύπρο ενωμένη και απελευθερωμένη από τα κατοχικά στρατεύματα. Είναι ένα αίσχος, είναι μία ντροπή, η οποία πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

Με ανησυχία και χωρίς καμία κατανόηση παρακολουθούμε τις προσπάθειες του κ. Έρογλου να ξεφύγει και να εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών που έχει συμφωνηθεί και να εκφράζει θέσεις και απόψεις που θυμίζουν μόνο το παρελθόν. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες γιʼ αυτό, και ο κ. Έρογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με εποικοδομητικές θέσεις και να μας πείσει όλους ότι πραγματικά επιθυμεί τη λύση. Το ίδιο οφείλει και η Τουρκία.

Θα μου επιτρέψετε να πω - επειδή αυτές είναι και μέρες που παρακολουθούμε τις εξελίξεις ιδιαίτερα στη Λιβύη και όλοι μας μιλάμε για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ - να υπενθυμίσουμε, λοιπόν, σε όλους ότι υπάρχουν και τα Ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αυτά πρέπει όλοι μας να τα σεβαστούμε, και πρώτα απʼ όλα η Τουρκία. Είναι νομίζω πλέον θέμα αξιοπιστίας και της Τουρκίας, αλλά και θέμα αξιοπιστίας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας, να σεβαστεί επιτέλους τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τις εξελίξεις στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής. Σε ό,τι αφορά στη Συρία, με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε τα σημερινά νέα: Πάλι χρήση βίας εναντίον των πολιτών της Συρίας. Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση προς την ηγεσία της Συρίας να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη βία και να σεβαστεί τις επιθυμίες που εκφράζει ο λαός της Συρίας για μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, να επαναλάβω για άλλη μια φορά τη θέση της Ελλάδας. Το τονίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης για την κρίση στη Λιβύη. Δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα και λύση μόνο με στρατιωτικά μέσα και η Διεθνής Κοινότητα, νομίζω, οφείλει και πρέπει πλέον με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνει αυτές τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Η Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με τις δικές της ιδέες και πρωτοβουλίες.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε, με αφορμή τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο, για άλλη μια φορά να καταδικάσω με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτήν τη τρομοκρατική επίθεση και κάθε μορφή βίας και να διαβεβαιώσω το Μαρόκο και το λαό του Μαρόκου ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα του με αίσθημα αλληλεγγύης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη