Απάντηση στις αναφορές της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για μειωμένη απόδοση του Συνδέσμου ΟΤΑ στη διαχείριση του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και της Ανακύκλωσης.
Γιάννης Ζουρνάς: «Ο δήμαρχος παραπληροφορείται. Ο ΧΥΤΑ λειτούργησε κανονικά όλα τα Σαββατοκύριακα και το κόστος της λειτουργίας του για το δήμο Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνάει τα 21 ευρω τον τόννο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει 1.000.000 ευρω στον Σύνδεσμο ΟΤΑ και όχι το αντίστροφο.
Αφήστε τις άγονες αντιπαραθέσεις και ελάτε να κάνουμε μαζί περισσότερη ανακύκλωση και να..
προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες που επωμίζονται το κόστος των δημοτικών τελών».
Το τελευταίο διάστημα και με φόντο τους κατακλυσμένους με σκουπίδια δρόμους της Θεσσαλονίκης παρακολουθούμε με έκπληξη μια άνευ προηγουμένου άδικη επίθεση της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και το έργο του στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης .
Η ακατανόητη αυτή επίθεση έχει να κάνει με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, την αποτελεσματικότητα του συστήματος ανακύκλωσης του Συνδέσμου ΟΤΑ και τις δήθεν οφειλές προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από τα ανταποδοτικά τέλη της ανακύκλωσης.
Ως θεσμοθετημένος φορέας της αυτοδιοίκησης στον τομέα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης οφείλουμε να παρέχουμε σωστές υπηρεσίες στους ΟΤΑ και τους πολίτες του νομού μας και όχι να αντιδικούμε μεταξύ μας δημόσια. Ωστόσο επειδή οι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν από στελέχη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και από τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά συνιστούν σοβαρότατο ηθικό όσο και ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία μας οφείλουμε μια απάντηση που όπως πάντοτε πρέπει να είναι στοχειοθετημένη από επιχειρήματα και αποδείξεις.
Πρώτον λοιπόν και αναφορικά με το ζήτημα του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων που κατά τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 280 ευρω ανά τόννο και επιβαρύνεται από το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης. Ουδέν ανακριβέστερο, αφού σύμφωνα με την επισυναπτόμενη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου μας η χρέωση του ΔΘ – όπως και όλων των άλλων δήμων του νομού μας - ανέρχεται σε 27 ευρω ανά τόννο με τα 6 ευρω να αποτελούν αντισταθμιστικά τέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τον ΔΘ ο επιμερισμός του κόστους στη διαχείριση των απορριμμάτων του είναι 21 ευρω για τον ΧΥΤΑ και 259 ευρω για την αποκομιδή και τα περί «μεγάλου κόστους εξαιτίας του Συνδέσμου ΟΤΑ» είναι παραπάνω από εμφανές ότι δεν ευσταθούν. Αν τα χρήματα που κοστίζει η αποκομιδή των απορριμμάτων φαίνονται πολλά για τη νέα διοίκηση του ΔΘ ας αναζητήσουν αλλού τα αίτια και όχι στον Σύνδεσμο ΟΤΑ και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης που ούτως ή άλλως λειτουργεί με το χαμηλότερο κόστος σε όλη τη χώρα.
Δεύτερο και σχετικά με τις δήθεν οφειλές του Συνδέσμου ΟΤΑ προς τον ΔΘ που προκύπτουν από την κοστολόγηση των ανακυκλώσιμων υλικών που τα συνεργεία του δήμου προσκομίζουν στο ΚΔΑΥ των Ταγαράδων και φυσικά καταγράφονται και ζυγίζονται. Αυτές υπάρχουν μόνο στη φαντασία των διοικούντων τον ΔΘ αφού σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του ίδιου του κ. Μπουτάρη η ανακύκλωση που γίνονταν μέχρι τώρα ήταν μηδενική ή μόλις 1% κατά τον αρμόδιο αντιδήμαρχό του.
Επομένως και σύμφωνα πάντα με τα δικά τους στοιχεία η όποια οφειλή του Συνδέσμου ΟΤΑ προς τον ΔΘ για την ανακύκλωση σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνάει τις 15.000 ευρω ετησίως και φυσικά ούτε που πλησιάζει τις 600.000 ευρώ που ισχυρίστηκε ο κ. Αβραμίδης ότι τους οφείλονται από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ.. Αν δε ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι με ευθύνη του ΔΘ οι κάδοι της ανακύκλωσης περιείχαν σχεδόν πάντα μεγάλες ποσότητες κοινών απορριμμάτων τα οποία με δικά μας μέσα μεταφέραμε στον ΧΥΤΑ τότε το «ισοζύγιο» είναι τελείως αρνητικό για το ΔΘ .
Εκείνο όμως που είναι εντελώς πραγματικό και αποδεικνύεται τόσο από τα λογιστικά στοιχεία του Συνδέσμου όσο και από την ανάγνωση του νέου νόμου για την ΤΑ ( Καλλικράτης) είναι η οφειλή του ΔΘ προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρω και έπρεπε να είχε καταβληθεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2011 και φυσικά δεν καταβλήθηκε.
Το ποσό αυτό αποτελεί την «υποχρέωση της παρούσας διοίκησης του ΔΘ
προς τον Σύνδεσμο ΟΤΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ – όπου καταλήγουν τα απορρίμματα του ΔΘ – όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία την οποία και σας επισυνάπτουμε.
Να σημειωθεί ότι η οφειλή αυτή αφορά την τρέχουσα περίοδο λειτουργίας του ΔΘ και ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν όφειλε στον Σύνδεσμο ΟΤΑ ούτε ένα ευρω μέχρι τις 31/12/2010.
Ας αφήσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι του ΔΘ τις αναφορές στις φανταστικές οφειλές του Συνδέσμου ΟΤΑ και ας φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις δικές τους πραγματικές πριν παρουσιαστεί πρόβλημα στην λειτουργία του ΧΥΤΑ από την έλλειψη χρημάτων.
Τρίτον, αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και την μη εξυπηρέτηση των συνεργείων του ΔΘ κατά τη διάρκεια του εορταστικού 3ημέρου της 25ης Μαρτίου.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι το προβλεπόμενο από το καταστατικό λειτουργίας του Συνδέσμου ΟΤΑ ωράριο του ΧΥΤΑ είναι 12 ώρες τις καθημερινές και 6 ώρες τα Σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες, Ως εκ τούτου κατά το πρόσφατο εορταστικό τριήμερο ο ΧΥΤΑ λειτούργησε κανονικά επί 6 ώρες κάθε ημέρα και αυτό φαίνεται από τα ζυγολόγια της εισόδου που παραθέτουμε και δεν αμφισβητείται από κανέναν.
Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι η ανάγνωση των ζυγολογίων αντί να στηρίξει τους ισχυρισμούς της διοίκησης του ΔΘ περί μη λειτουργίας αποδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τα οχήματα του ΔΘ πέρασαν τις πύλες του ΧΥΤΑ σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που ακολούθησε.
Εκείνο δε που προκύπτει από τα ζυγολόγια είναι ότι κατά το Σάββατο 26 Μαρτίου επί 3 ώρες και 13 λεπτά κανένα απορριμματοφόρο, τράκτορας ή ιδιώτης του ΔΘ δεν πέρασε την πύλη του ΧΥΤΑ το ίδιο και την επομένη Κυριακή 27 Μαρτίου για περίπου 4 ώρες, ενώ την Δευτέρα 28 Μαρτίου από τις 09:53 μέχρι τις 13:31 δηλαδή για 3 ώρες και 38 λεπτά δεν εμφανίστηκε τίποτε από πλευράς ΔΘ.
Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία τα φορτία απορριμμάτων
του ΔΘ στον ΧΥΤΑ ανήλθαν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου σε 261 τόννους περίπου στο μισό δηλαδή της μέσης ημερήσιας παραγωγής του δήμου, γεγονός που σημαίνει ότι τα άλλα μισά προστέθηκαν – με ευθύνη του ΔΘ – στα ήδη υπάρχοντα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι το Σάββατο 2 Μαρτίου ζητήθηκε από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα του ΔΘ να παραταθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης μέχρι τις πέντε το απόγευμα πράγμα που έγινε αμέσως προκειμένου να προχωρήσει καλύτερα η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Τέλος και σε ότι αφορά στη συνεργασία του ΔΘ με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ για την ανακύκλωση αυτή διεκόπη με απόφαση της διοίκησης του ΔΘ και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ απλώς την αποδέχτηκε μετά την κοινοποίηση του σχετικού εγγράφου.
Ως εκ τούτου με απόφαση της Εκτελεστικής μας Επιτροπής και ως οφείλαμε προχωρούμε στην απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης που βάση της συμφωνίας μας είχαμε παραχωρήσει στον ΔΘ ενώ απαιτούμε και την άμεση επιστροφή των δυο ειδικών οχημάτων ανακύκλωσης που επίσης είχαν παραχωρηθεί στον ΔΘ και τα οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή ακινητοποιημένα το ένα στο αμαξοστάσιο και το άλλο σε ιδιωτικό συνεργείο λόγω βλάβης.
Σε ότι δε αφορά στους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου καθαριότητας ότι συνεργεία του Συνδέσμου ΟΤΑ «άδειασαν το περιεχόμενο των κάδων της ανακύκλωσης στους δρόμους της Θεσσαλονίκης» θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι όχι μόνο δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα τα συνεργεία μας παρέλαβαν και οδήγησαν στους χώρους υποδοχής του Συνδέσμου όλους τους κάδους, ακόμη κι εκείνους – και ήταν πάρα πολλοί δυστυχώς - που ήταν γεμάτοι με κοινά απορρίμματα συμβάλλοντας έτσι - ως μη οφείλαμε - στην απαλλαγή της πόλης από τα συγκεκριμένα σκουπίδια του δήμου.
Το ερώτημα που προκύπτει από τη στάση της διοίκησης του ΔΘ στο θέμα τη ανακύκλωσης είναι γιατί αφού η πρόθεσή τους ήταν να αυξήσουν στο μέγιστο βαθμό την ποσότητα των ανακυκλούμενων υλικών δεν διατήρησαν τη συνεργασία τους με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ και απλώς να προσθέσουν τους νέους κάδους της ΕΕΑΑ στους ήδη υπάρχοντες, παρά έσπευσαν πριν καν ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος να διακόψουν τη συνεργασία τους μαζί μας.
Αν πραγματικά επιθυμούσαν όπως λένε την μεγιστοποίηση της απόδοσης της ανακύκλωσης θα διατηρούσαν τους κάδους ανακύκλωσης του Συνδέσμου ΟΤΑ και απλά θα προσέθεταν – όταν αυτό γίνει – τους νέους κάδους προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα των προς ανακύκλωση υλικών, γεγονός που πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο όλων όσων εμπλεκόμαστε στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ στο πλαίσιο αυτής της λογικής και χωρίς να υπηρετεί καμιά άλλη σκοπιμότητα πέραν αυτής που έχει να κάνει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών καλεί ακόμη και τώρα τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να επανεξετάσει τη στάση της στο ζήτημα της ανακύκλωσης και με συνεργασία και κοινή προσπάθεια να εργαστούμε όλοι μαζί για τη βελτίωση του δημοτικού συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης προς όφελος των πολιτών που δεν έχουν κανένα λόγο να παρακολουθούν τις άγονες και χωρίς νόημα αντιπαραθέσεις μας.
Επειδή πιστεύουμε ότι οι καταφανέστατα αναληθείς αναφορές του νέου δημάρχου της Θεσσαλονίκης και των συνεργατών του οφείλονται σε κακή ή ελλιπή πληροφόρηση δηλώνουμε ότι εμείς είμαστε εδώ ανοιχτοί σε κάθε είδους διάλογο και κυρίως συνεργασία με κάθε παράγοντα δημόσιο ή ιδιωτικό εάν και εφόσον κινείται εντός του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων μας.