9 Απρ 2011

Ισχνή η ελληνική συμμετοχή στη Βιομηχανική Έκθεση του Ανοβέρου

Έκλεισε χθες τις πύλες της η Βιομηχανική Έκθεση του Ανοβέρου που θεωρείται το κορυφαίο φόρουμ στο πεδίο του βιομηχανικού εξοπλισμού και των βιομηχανικών τεχνολογιών

Εδώ και αρκετά χρόνια συγκεκριμένοι κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας παρουσιάζουν πρωτοποριακά και καινοτόμα προϊόντα στο Ανόβερο. Για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας. Η εταιρία Tropical που έχει βραβευθεί επανειλημμένως για τις καινοτομίες της συμμετέχει για 8η συνεχή χρονιά στη έκθεση του Ανοβέρου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tropical Γιώργος Λάγιος

«Εγώ μπορεί να τιμήθηκα, αλλά αυτό δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στο να με βοηθήσει το ίδιο μου το κράτος. Δεν εννοώ οικονομική βοήθεια, αλλά να μου δώσει τα αυτονόητα. Όταν δηλαδή έλεγα, κύριοι φέρνετε 500 λεωφορεία, από την Ευρώπη, από τη Γερμανία, από διάφορες χώρες, δώστε και στην Ελλάδα κάτι, να φτιαχτεί μια βίδα. Μην το φέρνετε 100 % από έξω. Το έλεγα στους υπουργούς, στο Λιάπη, στο Σιούφα, τότε όταν τα έφερναν, το 2004. Τους έλεγα λοιπόν ότι εδώ στην Ελλάδα εγώ φτιάχνω κλιματιστικά για λεωφορεία. Δώστε μου έστω αυτά, για να έχει και κάτι ελληνικό πάνω του το λεωφορείο. Τελικά ήρθαν 100 % από έξω. Δεν δώσανε ούτε μια βίδα στην Ελλάδα. Έπρεπε κάτι να δίνανε, ένα 5 %, για να ζήσει η βιομηχανία της Ελλάδα».

Έλλειψη εξωστρέφειας

Η ελληνική παρουσία στη φετινή έκθεση περιορίζεται μόλις σε 4 επιχειρήσεις βάσει του επίσημου καταλόγου εκθετών. Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει κάνει τις επιχειρήσεις πιο εξωστρεφείς, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Όπως σημειώνει ο Χάρης Βελετάκος, υπεύθυνος πωλήσεων της Veta, που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της επεξεργασίας μετάλλου:


Η ιστοσελίδα της Tropical www. tropical.gr
«Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι το πλαίσιο τέτοιο που δεν αφήνει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν έτσι όπως θα έπρεπε. Εμείς είμαστε από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει πολύ και σε μηχανήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό. Όλη αυτή η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μας έδωσε την αφορμή –γιατί ήμασταν έτοιμοι, είχαμε όλη την υποδομή- να βγούμε προς τα έξω και να λάβουμε μέρος σε δυο εκθέσεις για να αυξήσουμε τις πωλήσεις και να μπορέσουμε να κρατηθούμε στο χώρο».

Έλλειψη ανταγωνιστικότητας

Τι πρέπει να αλλάξει; Πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, ρωτάμε τον Χάρη Βελετάκο;

«Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν από ψηλά, από το κράτος, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, θα πρέπει τα πράγματα να γίνουν πολύ πιο εύκολα για τον επιχειρηματία προκειμένου αυτός να μπορεί να ξεκινήσει μια δουλειά με τη βοήθεια του κράτους. Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν ότι όποιος ήθελε να κάνει κάτι, το κράτος ήταν απέναντί του και τον εμπόδιζε. Αυτό πιστεύω ότι ήταν ένας βασικός λόγος που δεν μπορούσε να ενισχυθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα, να βγούμε προς τα έξω και να γίνουμε πολύ πιο ανταγωνιστικοί».

Διαφορετική αντιμετώπιση λόγω κρίσης;

Ο Γιώργος Λάγιος συμμετέχει για 8η συνεχή χρονιά στην έκθεση του Ανοβέρου. Έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες εξαιτίας της αρνητικής προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό;


Η ιστοσελίδα της Veta www.vetasa.gr
«Ο κόσμος είναι φυσιολογικός απέναντί μας. Δεν μας κοιτάνε με μισό μάτι γιατί βλέπουν ότι έχουμε ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ αξιόπιστο. Είναι εμπορικό, έχουμε βάλει τη γεννήτρια στην παραγωγή εδώ και έναν μήνα. Σκεφθήκαμε να παράγουμε συγκεκριμένο αριθμό κάθε μήνα ανεξαρτήτως του εάν έχουμε ήδη πελάτες ή όχι, προκειμένου να μπούμε στην αγορά. Μετά από 10 χρόνια έρευνας είχε έρθει η ώρα να μπούμε στην παραγωγή. Ο κόσμος μας δέχτηκε πολύ θετικά. Και οι Γερμανοί εδώ στην έκθεση. Απλά γελάνε πολλές φορές και λένε ‘είστε από τη χώρα για την οποία όλοι συζητάμε΄. Αυτό είναι καλό, τους απαντώ, γιατί μας κάνουν διαφήμιση. Όταν βλέπουν ένα έτοιμο προϊόν δεν μπορούν να σε κοιτάξουν αρνητικά. Αν του δείξεις ένα σκέτο κουτί και του πεις εδώ θα φτιάξω αυτό και εκείνο και σε δυο χρόνια θα είμαι έτοιμος, ναι, τότε σε κοιτάνε με μισό μάτι».

«Εδώ στο Ανόβερο είμαστε μια χαρά», καταλήγει ο Γιώργος Λάγιος. «Έχουμε φέρει μια γεννήτρια και το ενδιαφέρον Γερμανών, Αμερικανών αλλά και επισκεπτών από άλλες χώρες είναι μεγάλο. Εμείς θα επιβιώσουμε. Εάν θα μείνουμε Ελλάδα εξαρτάται από τις εξελίξεις. Του χρόνου θα ξέρουμε».

Κώστας Συμεωνίδης | DW
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη