28 Απρ 2011

Wikileaks & Κοζλοντούι...

Δεν μπορώ παρά να δηλώσω ότι παραμένω εξαιρετικά εντυπωσιασμένος, από την τοποθέτηση της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" της 28ης Απριλίου για το Wikileaks!!!
Με αφορμή τη διαρροή εγγράφων για το Κοζλοντούι και την πυρηνική απειλή, o αρθρογράφος επισημαίνει τη θετική συνεισφορά του Wilkileaks και μάλιστα του αναγνωρίζει και τη σημασία για τη διαφάνει και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος!!!
Και μάλιστα στο "ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ" της...


Εκπλήσσομαι θετικά!!!

Αν και θα μου επιτρέψετε να κρατήσω και κάποιες επιφυλάξεις...
Όπως για παράδειγμα:
Να πρόκειται για Θεία Φώτιση?
Να πρόκειται για εκ των υστέρων αναγνώριση?
Να πρόκειται για μεταμέλεια?

Γιατί μέχρι πρόσφατα όλα τα ΜΜΕ, άλλα μας έλεγαν και έγραφαν...
Με τη φωτεινή εξαίρεση -βέβαια- του Guardian, των NYTimes, του Spiegel, αλλά και πολλών εξαιρετικών blogs!!!

Πάντως, αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο.
Ειδικά όσα γράφει στην πρώτη παράγραφο...
Σας το επισυνάπτω.

Σταύρος Κυριαζής


[ το ΑΡΘΡΟ ]

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 28 Απριλίου 2011

Οσοι έχουν αντιμετωπίσει το Wikileaks με επιφύλαξη, το αδικούν. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιεί, προερχόμενες από απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, έχουν συμβάλει στη διαφάνεια και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλει η καλά τεκμηριωμένη ερευνητική, αποκαλυπτική δηµοσιογραφία. Το δηµόσιο συµφέρον είναι προφανές ότι προάγει και η δηµοσίευση στο Wikileaks ενός σχετικώς πρόσφατου τηλεγραφήµατος της αµερικανικής πρεσβείας στη Σόφια. Στο απόρρητο αυτό έγγραφο, αµερικανοί διπλωµάτες µιλούν για έλλειψη διαφάνειας και, κυρίως, για παράκαµψη των µέτρων ασφαλείας στη λειτουργία του πυρηνικού σταθµού στο Κοζλοντούι, µόλις 250 χιλιόµετρα από τα σύνορα της χώρας µας.

Λίγο καιρό προτού συνταχθεί το τηλεγράφηµα, ένας ερευνητής που εργάστηκε στο συγκεκριµένο εργοστάσιο είχε καταγγείλει, µε συνέντευξή του σε γερµανική εφηµερίδα, σοβαρή παράλειψη ασφαλείας, που µπορούσε να προκαλέσει πρόβληµα ανάλογο αυτού που προέκυψε στη Φουκουσίµα. Τότε, όµως, ελάχιστοι έδωσαν σηµασία και στη χώρα του τον αποκαλούσαν πράκτορα και συνωµότη.

Η αποκάλυψη της ολιγωρίας στον τοµέα ασφαλείας του Κοζλοντούι απότο Wikileaks και η καταστροφή που στο µεταξύ συνέβη στην Ιαπωνία αναζωπυρώνουν την απειλή πιθανού πυρηνικού ατυχήµατος στην περιοχή µας. Επιβεβαιώνοντας ότι οι έως σήµερα φόβοι για την ασφάλεια του συγκεκριµένου εργοστασίου δεν ήταν θεωρητικοί. Οτι το πρόβληµα ήταν, και συνεχίζει να είναι, πραγµατικό.

Ο βούλγαρος ερευνητής που εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για τα κενά και την ελλιπή κουλτούρα ασφαλείας της πυρηνικής βιοµηχανίας, επιβεβαιώνει τους φόβους στη συνέντευξη που παραχωρεί σήµερα στα «ΝΕΑ» (ΣΕΛ. 29). Η µυστικότητα, η έλλειψη διαφάνειας, σε συνδυασµό µε τις παραλείψεις ασφαλείας και την πιθανότητα ατυχήµατος ακόµα και από απροσδόκητη φυσική καταστροφή – όπως συνέβη στην Ιαπωνία – είναι παράγοντες που, δικαίως, τροφοδοτούν τις επιφυλάξεις.

Επιφυλάξεις δικαιολογηµένες. Ενα πυρηνικό ατύχηµα τύπου Τσερνόµπιλ ή Φουκουσίµα, αλλά ακόµα και µικρότερου επιπέδου, θα έχειτεράστιες συνέπειες για το περιβάλλον και τηζωή σε ολόκληρη τη Βαλκανική – και ακόµα παραπέρα. Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εκφράσει την ανησυχία της. Εως το 2006, η βουλγαρική κυβέρνηση έκλεισε τέσσερις µονάδες του εργοστασίου για λόγους ασφαλείας, ήταν προϋπόθεση για την εισδοχή της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας µέσω Wikileaks, υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να εντείνει την προσοχή της και να συνεχίσει τις παραστάσεις ανησυχίας προς τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Κοζλοντούι πρέπει να κλείσει. Ο πυρηνικός τρόµος πάνω από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πρέπει να εκλείψει. (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=11&ct=7&artID=4628516)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη