3 Μαΐ 2011

12 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή κυνηγάει η κυβέρνηση

(Να πούμε μακάρι; να πούμε! Αλλά γιατί κάτι μας λέει ότι θα είναι ένας ακόμη "άπιαστος" στόχος;)

Στη συγκέντρωση 11,8 δισ. ευρώ στο διάστημα μέχρι και το 2013 στοχεύει η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε σήμερα τα βασικά σημεία του προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση προανήγγειλε αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, μέσω νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο καθώς και νέο 5-ετές Στρατηγικό Πλαίσιο (2011-2015) για τη φορολογία που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου 2011.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου οι συναρμόδιοι υπουργοί (Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Περιφ. Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη), προτεραιότητα δίνεται στον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, για τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία.

Συγκεκριμένα εξετάζεται το ενδεχόμενο σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές να φορολογηθούν οι καταθέσεις που διατηρούν Ελληνες υπήκοοι στις τράπεζες της συγκεκριμένης χώρας, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται λίστες με ονόματα Ελλήνων πολιτών που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Έμφαση θα δοθεί και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. κρίνονται εισπράξιμα.

Οπως έγινε γνωστό, τα ονόματα όσων έχουν οφειλές προς την Εφορία θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο, εφοσον βέβαια δοθεί το πράσινο φώς από νομοθετικής πλευράς. Παράλληλα προτείνεται η διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται επίσης:

• Η εγκατάσταση νέων ταμειακών μηχανών οι οποίες θα έχουν online σύνδεση με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και το Taxisnet.

• Η εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα.

• Η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ)

• Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στα τέλη του 2012.

Οι κατά προτεραιότητα έλεγχοι για το 2011:

•Ιατροί με δηλώσεις χαμηλού φορολογητέου εισοδήματος που στεγάζονται σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις υψηλής αξίας.

•Αποκάλυψη αποκρυπτόμενης επιχειρηματικής αμοιβής βάσει δηλώσεων φόρου εισοδήματος 2008-2010.

•Έλεγχος επιχειρήσεων με σημαντικές διαφορές οικονομικών στοιχείων μεταξύ 2008 και 2009.

•Εντοπισμός ιδιοκτητών οχημάτων που δεν κατέβαλαν τέλη κυκλοφορίας το 2008 ή/και 2009.

• Έλεγχοι επιτηδευματιών που είναι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κατοικίες με πισίνες κ.α.)

•Αποκάλυψη ενεργών υπόχρεων ΦΠΑ που παρέλειψαν να υποβάλλουν περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις.

Συγχωνεύσεις ΔΟΥ και έλεγχοι στους εφοριακούς

Προβλέπεται επίσης η σύσταση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα θεωρείται κακούργημα η παθητική δωροδοκία, αν η αξία των οφελημάτων για τον υπάλληλο υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ και ανεξαρτήτως ποσού για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά το πέρας της υποβολής δηλώσεων, θα διατηρηθεί μια μόνο Δ.Ο.Υ. στη πρωτεύουσα κάθε νομού (με εξαίρεση Αθήνα κια Θεσσαλονίκη) και οι υπόλοιπες θα γίνουν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών στο πλαίσιο των ΚΕΠ. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί σύστημα Δεικτών Μέτρησης Επιδόσεων των 30 μεγαλύτερων ΔΟΥ βάσει του οποίου θα αξιολογείται το έργο και η συμμόρφωση των προϊσταμένων.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, η κυβέρνηση κάνει λόγο για εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής τους, καθώς και για την κατάργηση των προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους. Εξετάζει, μεταξύ άλλων, περιορισμού του ύψους του προστίμου για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής, καθώς και του προστίμου για την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων μέχρι το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Στόχος είναι η επίτευξη διοικητικού συμβιβασμού.

Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα αφορά κυρίως στη φορολογία των νομικών προσώπων και της περιουσίας, καθώς και στο καθεστώς φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Θα προηγηθεί η εκπόνηση μελέτης, το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, για τις αλλαγές που θα γίνουν.

Αναμένεται να περιλαμβάνει και την αντικατάσταση του συστήματος υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, από νέο με το οποίο θα προσεγγίζουν πλέον τις πραγματικές εμπορικές αξίες και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ο Γ. Διώτης επικεφαλής του ΣΔΟΕ
Τον πρώην αντιεισαγγελέα Γιάννη Διώτη επέλεξε η κυβέρνηση ως διάδοχο του Γιάννη Καπελέρη στην κεφαλή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο Γ. Διώτης γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε στη Νομική. Το 1998 είχε αναλάβει την εποπτεία των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας.

Το διάστημα 2010 - 2011 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Δείτε το βιογραφικό του σημείωμα επιλέγοντας το αρχείο, σε μορφή pdf, από τη στήλη δεξιά.



Οι διασταυρώσεις που έρχονται από το ΥΠΟΙΚ
Τις διασταυρώσεις, που έχει σχεδιάσει και θα εκτελέσει στο προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτές θα αφορούν:

♦ επιχειρήσεις που περαίωσαν και δεν έχουν υποβάλει ΦΠΑ για οποιαδήποτε περαιωθείσα περίοδο.

♦ μη υποβολή ΦΠΑ ή/και Εισοδήματος με Δηλώσεις ΚΒΣ.

♦ καταστάσεις επιτηδευματιών που δεν αποδέχτηκαν την περαίωση βάσει διαφόρων κριτηρίων.

♦ Διασταύρωση στοιχείων διπλοτύπων απόδοσης ΦΜΥ που δηλώνονται στο Ε7 με το σύστημα εσόδων.

♦ Εντοπισμός Φυσικών προσώπων με σημαντική ακίνητη περιουσία, που δηλώνονται ότι εισπράττουν ενοίκια, αλλά δεν τα δηλώνουν ή δηλώνουν λιγότερα.

♦ Υλοποίηση βάσης δεδομένων ελεγκτικής αρμοδιότητας επιχειρήσεων.

♦ Εντοπισμός μη πληρωμής τελών κυκλοφορίας για το 2009.

♦ Αξιοποίηση δεδομένων του ΟΟΣΑ για εισοδήματα ελλήνων στο εξωτερικό.

♦ Επικαιροποίηση της διασταύρωσης όσων δεν έχουν υποβάλλει δήλωση Φ.Ε. οικ. έτους 2009 και τους δηλώνουν άλλοι ως εκμισθωτές.

http://www.enet.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη