6 Μαΐ 2011

Ζάππειο 2, ΕΣΠΑ, Γ΄ ΚΠΣ και ένα μεγάλο ευχαριστώ! (Μέρος 3ο)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

Αν. καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
Π. Γενικός Γραμματέας Εμπορίου (ΥΠΑΝ) 2000-2

Αγαπητέ μου συνάδελφε Δημήτρη Πανοζάχο,

Κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσουμε Taxalia.bogspot.com που …ανέχθηκε τη εποικοδομητικότατη κατά τα άλλα φλυαρία μας!. Τα κείμενα μας, αναπόφευκτα κουραστικά, θεωρώ ότι είναι για τους λεγόμενους μερακλήδες αναγνώστες!.

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω (θα μου επιτρέψεις την οικειότητα) γιατί λόγω ενός νέου σου επιχειρήματος, που μου διέφυγε, ενισχύεις ανέλπιστα την άποψη που υποστηρίζω και εμμένω:

Εξειδικεύοντας και επαναλαμβάνοντας τα όσα τόνισα στα παλαιότερα κείμενα, η 5η θέση της Ν.Δ. ως προς την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, καταχτήθηκε κατά την περίοδο 2007-9 μέσα από τις πληρωμές, είτε των έργων του Γ΄ ΚΠΣ που ολοκληρώθηκαν έως τον Ιούνιο του 2009, είτε εκείνων του Γ΄ ΚΠΣ πάλι, που λειτούργησαν σαν «έργα γέφυρες» στο ΕΣΠΑ. Πολλά από αυτά άρχισαν πριν το 2005! ΔΕΝ υπάρχει νέο έργο ΕΣΠΑ που να χρηματοδοτήθηκε κατά τη περίοδο 2007-9. Αν υπάρχει -για να σου προσφέρω ένα άλλοθι στην ασφυκτική μου πολιορκία- είναι μικρό, αμελητέο και απορρέει από κάποιο άλλο του Γ΄ ΚΠΣ.

Τα ανωτέρω συνάγονται ακόμη και από την αρκετά πολύπλοκη επιχειρηματολογία σου, όπως αυτή δίνεται στην παράγραφο 3 της δεύτερης επιστολής. Στην ουσία, ένα ιδιαίτερα προσεκτικό διάβασμα της παραγράφου, που χαρακτηρίζεται και από κάποιες ασάφειες, ενισχύει τη θέση μου!

Αναλυτικότερα, δεν χρειάζεται να κουράζουμε τους αναγνώστες με τεχνικούς όρους, δημιουργώντας διάφορες εντυπώσεις. Με τη μέθοδο του overbooking που προτάσσεις τι ακριβώς έγινε; Χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά παραπάνω από τα προβλεπόμενα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ ή μελλοντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτηθούν όμως αποκλειστικά και μόνο έτοιμα έργα του Γ΄ ΚΠΣ (που τροχοδρομήθηκαν εν πολλοίς από το ΠΑΣΟΚ). Οπότε, στην ουσία τι διαφορετικό προτάσσεις από ότι υποστηρίζω; Τονίζεις απλά και μόνο ότι μέσω και αυτής της μεθόδου χρηματοδοτήθηκαν έργα του Γ΄ ΚΠΣ, που με τη σειρά τους χάρισαν το 2009 την 5η θέση στη Ν.Δ. Δεν ισχυρίζομαι κάτι διαφορετικό! Mέσω λοιπόν του overbooking –που μου διέφυγε– γίνεται πιο σαφής και ισχυροποιείται η θέση μου.

Ευκαιρία είναι τώρα στο Ζάππειο 2 να παρουσιάσετε Πίνακα της Επιτροπής με τα καθαρόαιμα έργα ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτήθηκαν με κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2007-9. Δύσκολα θα βρεις τέτοια νέα έργα ΕΣΠΑ κατά την επίμαχη περίοδο 2007-9!.

Αυτό εξηγείται τέλος από το εξής: Από τον Οκτώβριο του 2007 (ημέρα έγκρισης του ΕΣΠΑ) έως τα τέλη του 2009, δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί και να αποπληρωθεί ένα έργο ΕΣΠΑ. Οι διαδικασίες αναφορικά, με την προετοιμασία και κατάθεση ενός τεχνικού δελτίου, την έγκριση του από τη διαχειριστική του αρχή, τη δέσμευση των χρημάτων, την προκήρυξη του έργου, την επιλογή του αναδόχου, την ανάθεση της σύμβασης, την υπογραφή της, τις ενστάσεις-προσφυγές και τέλος την υλοποίηση και ιδίως την αποπληρωμή του έργου, δεν βγαίνουν!.

Δεν συνυπολογίζω εδώ το θέμα της υποχρεωτικής πιστοποίησης των δημόσιων φορέων που θα διαχειριζόταν έργα ΕΣΠΑ, μια διαδικασία που έκλεισε για τη συντριπτική τους πλειοψηφία το 2009.

Αν όλα τα ανωτέρω (από το τεχνικό δελτίο έως την αποπληρωμή ή τις χρηματικές προκαταβολές του έργου) μπορούσαν πράγματι να γίνουν σε λιγότερο από δυο χρόνια –μη ξεχνάμε και τις πρόωρες εκλογές, όπου όλα ήταν διαλυμένα- τότε θα μπορούσα να δεχθώ ότι ένα μόνο μικρό μέρος των κονδυλίων που χάρισε τη 5η θέση στη Ν.Δ. προερχόταν από νέα έργα ΕΣΠΑ. Αν βέβαια…

Εδώ όμως περνάμε πια στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, έχοντας υπόψη τις δομές της χώρας εκείνης της περιόδου. (βλ. τους ‘ταχύτατους’ χρόνους εξέλιξης των διαδικασιών των επτά έργων κατά το 2005-9 στην προηγούμενη επιστολή μου).

Δεν αναφέρομαι στα όσα επεκτείνεσαι στις επιστολές σου, εν γένει ανακριβή, καθώς δεν έχουν σχέση με το θέμα που με σαφήνεια υποστήριξα. Παρόλα αυτά η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα, αφού, εκτός των άλλων, ενίσχυσε την επιχειρηματολογία μου, μέσω της διαδικασίας του overbooking που μου διέφυγε!

Η συζήτηση μπορεί φυσικά να συνεχιστεί είτε στο Οικονομικό Επιμελητήριο είτε στο Πανεπιστήμιο μας, όπως πριν από λίγο καιρό έγινε για άλλο θέμα με πρωτοβουλία των φοιτητών μας και όπου συμμετείχαμε με άλλους συναδέλφους. Οι φοιτητικές εκλογές προσφέρουν μια ευκαιρία για συνέχιση…

Με την πρώτη ευκαιρία θα σου παρουσιάσω την εξέλιξη ενός στρατηγικής σημασίας έργου των ‘Ηλεκτρονικών Προμηθειών’, που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο το ‘Γεφύρι της Άρτας της Ν.Δ.». Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε έτοιμη διακήρυξη το 2004 και το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση το 2011!. Από το 2005 έως το 2009 επί κυβέρνησης Ν.Δ. λοιπόν, οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου άλλαξαν τρεις φορές, σε τρία χρόνια, με κάθε αλλαγή γενικού γραμματέα και Υπουργού (της ιδίας κυβέρνησης) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Ουδέν περαιτέρω σχόλιον χρειάζεται εδώ περί αποτελεσματικής διοίκησης. Κάτι τέτοια ερμηνεύουν και το 4,5% της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων κατά το 2007-9.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη