8 Μαΐ 2011

Στη μνήμη των 2 νεκρών αστυνομικών

Επιστολή του Δρ. Βλάση Γωγούση
Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή το γεγονός ότι συνελήφθησαν οι δολοφόνοι που εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους δύο νεαρούς αστυνομικούς, επαναδημοσιεύστε , σας παρακαλώ , το παρακάτω άρθρο μου ,το οποίο εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΣΤΗ ΜΝΉΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΏΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΏΝ

Δυό νεαρά βλαστάρια κλαδεύτηκαν από τα καλάσνικωφ των δολοφόνων,` κι` άλλα δύο χαροπαλεύουν στο Νοσοκομείο.

Αλλά ποιών δολοφόνων, αυτών που πάτησαν τη σκανδάλη ,μόνο;

Εγώ ενοχοποιώ και άλλους ,που θέλουν - κρέμασμα απ` τη γλώσσα.

Δεν ψάχνω φίλοι μου ευκαιρία να αραδιάσω ένα σωρό εντυπωσιακές φράσεις , εκφράζοντας συγχρόνως την οδύνη μου για το θλιβερό συμβάν.

Απλώς θα εκθέσω κάποιους προβληματισμούς , κάποια αμείλικτα ερωτήματα τα οποία θα μείνουν α ν α π ά ν τ η τ α ,νάστε σίγουροι !

1)Πέστε μου αγαπητοί μου φίλοι, ξέρετε μήπως ,πως επιλέγονται οι μέλλοντες αστυνομικοί , οι άνθρωποι που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν

α ) για την εξουδετέρωση και σύλληψη κακοποιών –μερικοί από τους οποίους ενδέχεται να είναι αδίστακτοι δολοφόνοι - και ‘άλλων επικίνδυνων καταστάσεων όπως (ληστείες, απαγωγές ,αεροπειρατείες, αντιμετώπιση ταραχών ,συμπλοκές ) και με τη φύλαξη σημαντικών χώρων (Αστυνομικά τμημάτα, Υπουργεία, Πρεσβείες κ.α.) και

β ) για την τήρηση της τάξεως ,την διευθέτηση της κυκλοφορίας ( τροχαία) ,,την εξυπηρέτηση των τουριστών, την αντιμετώπιση και την εξιχνίαση της πάσης φύσεως παραβατικότητας (κλοπές,απάτες,πορνεία,ναρκωτικά εκβιασμοί,τραυματισμοί, απαγωγές ,διαρρήξεις, εγκλήματα κ.α . )

Αυτές οι 2 κατηγορίες αστυνομικών , θα πρέπει - προφανώς - να επιλέγονται με διαφορετικά κριτήρια, ανάλογα με τα καθήκοντα τα οποία θα τους ανατεθούν;

΄Ετσι ,αυτοί που θα επιλεγούν για την πρώτη κατηγορία θα πρέπει να είναι :

Εύσωμοι, εκπαιδευμένοι στη χρήση όπλων, αθλητές κλασσικών και σύγχρονων μορφών πάλης ( Καράτε ,Τζούντο, πυγμαχία κ.α. ) ,λοκατζήδες, αλεξιπτωτιστές, άνδρες που υπηρέτησαν σε μονάδες καταστροφών, ναρκοσυλλέκτες , άνδρες ειδικών δυνάμεων, πυροτεχνουργοί, , πρωταθλητές ράλι, δικύκλων κ.α.

Οι άνδρες της κατηγορίας αυτής θα πρέπει .επίσης, να εκπαιδεύονται συνεχώς και σκληρά ,σε ειδικές σχολές, θα μαθαίνουν άριστη σκοποβολή και μεθόδους εξουδετέρωσης κακοποιών και θα υφίστανται ειδική εκπαίδευση σε πάλη ΄σώμα με σώμα για την εξουδετέρωση οπλοφορούντων με μαχαίρια, σουγιάδες, φαλτσέτες, όπλα, ρόπαλα και άλλα φονικά όργανα.

Τέλος,οι υπό πρόσληψιν στην κατηγορία αυτή εκτός από τα παραπάνω προσόντα και επιδόσεις, , θα διαγωνίζονται και σε μαθήματα γνώσεων, ξένης γλώσσας, κ α., ώστε μεταξύ ισάξιων να προσλαμβάνονται και οι πλέον «προηγμένο騻.

Η παρουσία, του περιπολούντος η του φρουρού αστυνομικού ,πρέπει να είναι επιβλητική και να εμπνέει δέος.

Το διαπιστώνω , όταν βλέπω στη Γερμανία έναν ένστολο .να φυλάει σκοπιά έξω από ένα αστυνομικό κατάστημα η έξω από μία πρεσβεία .

Βλέπεις-και σου κόβεται η ανάσα- έναν πάνοπλο, ακίνητο άντρακλα - μόνο τα μάτια του παίζουν και το κεφάλι του ακόμα άκαμπτο παραμένει !.

Τα δυό του χέρια ακουμπισμένα στο ημιαυτόματό του και η θήκη του περιστρόφου του , ξεκούμπωτη , έτοιμη ν`ανοίξει με μια κίνηση του ενός δακτύλου.

Παραμερίζεις όταν ένστολοι , περιπολούντες - ανά 2 η 4 – βαδίζουν αμίλητοι στο πεζοδρόμιο η στο ρείθρο των δρόμων .

Και αν τύχει και συλλάβουν κάποιον ,ούτε που διανοείται να παρέμβει ένας περαστικός, παίζοντας τον ρόλο του ….συνηγόρου - «ας` το το παιδί, αυτόν βρήκες να συλλάβεις, τα λαμόγια της ….Siemens δεν τα πιάνετε, τα παιδιά του…. λαού συλλαμβάνετε !.»” !!

Έτσι και τολμήσει να παρέμβει πολίτης στο έργο του αστυνομικού ,συλλαμβάνεται πάραυτα και σε ώρα μηδέν ,βρίσκεται καθισμένος στο εδώλιο του αυτοφώρου !

Οι τροχονόμοι-πολλές φορές γυναίκες - βρίσκονται στο κέντρο των δρόμων η των λεωφόρων, συχνότερα στις διασταυρώσεις ,όπου συχνά δίνουν ρεσιτάλ εν είδει μαέστρου, διευθετώντας την κυκλοφορία.

Ποτέ στο πεζοδρόμιο,

Οι εν υπηρεσία αστυνομικοί - στα ξένα κράτη - ποτέ δεν συνομιλούν μεταξύ τους, όταν βρίσκονται στο δρόμο ,ούτε διανοούνται να κρατούν τσιγάρο η μπουκάλι με νερό ,καφέ η αναψυκτικό.

Εξ`άλλου ,όταν μιλάμε για ξένους αστυνομικούς εννοούμε για όργανα τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά μόνο με θέματα που έχουν σχέση με την τήρηση και την επιβολή των νόμων.

Και όχι όπως γίνεται στη Ελλαδίτσα ,όπου χιλιάδες αστυνομικοί διατίθενται στη φύλαξη «υψηλών προσώπων» .γράφε : πρώην προέδρων Δημοκρατίας,πρώην πρωθυπουργών, Υπουργών, υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, βουλευτών, περιφερειαρχών, Νομαρχών ,τραπεζιτών , Διοικητών και προέδρων ΔΕΚΟ,των πάμπολων γραφείων των κομάτων σ`όλη τη χώρα ,διαφόρων … μεγαλοεπιχειρηματιών, εκδοτών, μεγαλο δημοσιογράφων, προέδρων ποδοσφαιρικών … ομάδων, ακριβοπληρωμένων ….ποδοσφαιριστών, , , και ότι άλλο βάλει ο νους σας !.

Τι έχουμε να φοβηθούμε δηλαδή μην τύχει και πάθει τίποτα κανείς απ` τους … εκλεκτούς και χάσει η,,,Βενετιά βελόνι;;

Να πάρουν –πληρώνοντας απ` την τσέπη τους - ιδιωτικούς σωματοφύλακες και ας τους στέλνουν να ψωνίζουν απ`τα σούπερ μάρκετ και τις «λαικές» τα ψώνια του σπιτιού !

Έρχομαι τώρα στους υπό πρόσληψη της κατηγορίας β ! Αυτοί οι υποψήφιοι, θα διαγωνίζονται όπως μέχρι σήμερα αλλά θα υφίστανται και αυτοί στη συνέχεια συστηματική άσκηση και εκπαίδευση

Οι γυναίκες θα εκπαιδεύονται-ηπιότερα- και θα χρησιμοποιούνται στα γραφεία, στα τηλεφωνικά κέντρα, στις υπηρεσίες σήμανσης, στην εξιχνίαση αδικημάτων και θα υπηρετούν σαν τροχονόμοι,

¨Όλα τα άλλα περί «ισοτίμου ενασχόλησης» εγώ προσωπικά τα θεωρώ παραμύθια της Χαλιμάς.

Οι αστυνομικοί πρέπει να πληρώνονται -κατ εξαίρεση – ικανοποιητικά ( για πολλούς και ευνοήτους λόγους ) .

Και από το ψωμί μας πρέπει να κόψουμε - φίλοι μου - για ν` αγορασθούν αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σύγχρονος οπλισμός ( περίστροφα ,πιστόλια, ημιαυτόματα,) κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα αρίστης ποιότητας, απολύτως αδιάβροχα μπουφάν,, ασύρματα τηλέφωνα υψηλών προδιαγραφών και φορητοί ηλεκτρονικοί πολογιστές ,καθώς και κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα on line σύνδεσης με το κεντρικό μηχανογραφικό της Αστυνομίας.

Στα κέντρα της αμέσου δράσεως και του 100 θα πρέπει να βρίσκεται , σε 24ωρη βάση, μία τουλάχιστον «δυάδα» αξιωματικών της αστυνομίας ειδικώς εκπαιδευμένη για χειρισμό «καταστάσεων ανάγκης », με ά ρ ι σ τη γνώση της τοπογραφίας της περιοχής , και της αγγλικής γλώσσας .

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πρέπει να απασχολούνται με το άχαρο έργο της φύλαξης των γηπέδων ( αυτό έχουν υποχρέωση να το αναλάβουν με δικά τους έξοδα οι πάμπλουτες ΠΑΕ και ΚΑΕ ) και τέλος ΟΙ …..ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΊ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΊ να πάψουν να κάνουν τους ¨καλούς¨ αθωώνοντας και απελευθερώνοντας ( κατόπιν άνωθεν εντολής ),όλους όσους λίγες ώρες πρίν έβαζαν φωτιές και πυρπολούσαν τους αστυνομικούς, κατέστρεφαν αυτοκίνητα και σπάζαν τις βιτρίνες κραυγάζοντας εν χορώ-το σύνθημα : «Μπάτσοι γουρούνια - δολοφόνοι ! .»

Δεν γνωρίζω πόσο άξια είναι η ηγεσία τη Αστυνομίας ,ούτε γνωρίζω με ποια κριτήρια προάγονται στις ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες οι ιθύνοντες (τώρα-μεταξύ μας- το πώς γίνονται στη δύστυχη Ελλαδίτσα, οι προαγωγές στην κορυφή της ιεραρχίας ,όλοι το γνωρίζουμε αλλά δεν το…. μαρτυράμε) !_

Αλλά.είμαι βέβαιος ,πως αν όσα παραπάνω περιέγραψα είχαν εφαρμοσθεί, τώρα δεν θάχαμε νεκρούς.

Συμπέρασμα : Άδικα πήγαν τα παιδάκια, τα ρίξαμε στα στόμα του λύκου ελάχιστα προετοιμασμένα για μια τόσο σκληρή αναμέτρηση.

Ήρθε τώρα η σειρά σας ,φίλοι/ες μου να κρίνετε και να σχολιάσετε ποιοί πρέπει να κατατρύχονται από τύψεις και να ντρέπονται !

Εγώ ,πάντως , στη θέση τους, θάχα παραιτηθεί !
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη