Του Γιάννη Αγγέλη
Η "φήμη" υπήρχε εδώ και μία περίπου εβδομάδα, αλλά κανείς δεν την επιβεβαίωνε μέχρι που μίλησε χθες ο κ. Juncker και την παραδέχθηκε: το ΔΝΤ διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα αν δεν πάρει διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. ότι θα διασφαλίσει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους ομολογιούχους για το 2012.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ ασκεί άμεση πίεση στις Βρυξέλλες και κυρίως το Βερολίνο και το Παρίσι (ορισμένοι αποκαλούν αυτή την στάση εκβιασμό) για νέο δάνειο προς την Ελλάδα για να καλυφθεί η περίοδος από το 2011 μέχρι και τα μέσα του 2013 όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο μόνιμος Μηχανισμός του ESM που προβλέπει και διαδικασίες "ελεγχόμενης πτώχευσης".
Οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα της συζήτησης, που ποτέ δεν έγινε, μεταξύ της Μέρκελ και του Στρος Καν στο Βερολίνο την ημέρα που ο τελευταίος συνελήφθη για την "περιπέτεια" στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης και έτσι δεν ταξίδεψε ποτέ στο Βερολίνο!
Ο κ. Juncker χθες αφού μίλησε για την ανάγκη της Ελλάδας να επαυξήσει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για να είναι συνεπής με το Μνημόνιο πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ για να προχωρήσει στην εκταμίευση ζητάει διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. ότι θα επεκταθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και για το 2012.
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν από τα μέσα Μαΐου ότι η "γραμμή" που προωθούσε ο Στρος Καν και η οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, ήταν να εξαναγκάσει το ΔΝΤ την Ε.Ε. σε δέσμευση για την επέκταση του δανείου στο 2012 υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της συμμετοχής του ΔΝΤ στην 5η δόση, γεγονός για το ποίο η Ε.Ε. δεν είναι σε καμία περίπτωση προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα προχωρούν ακόμα παραπέρα τον σχετικό προβληματισμό και ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ απέναντι σε "λύσεις" τύπου ήπιας και οικειοθελούς αναδιάρθρωσης, που προωθούν "οι πολιτικοί" της Ε.Ε. και το Βερολίνο, είναι σε απόλυτο συντονισμό με την "κίνηση" αυτή του ΔΝΤ, με στόχο να υποχρεωθούν οι ισχυροί της Ευρωζώνης να αποδεχθούν μια "καθαρή δημοσιονομική" αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους με νέο δάνειο στην Ελλάδα και επιπλέον δημοσιονομική πειθαρχία και μέτρα...
Οι εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στην πλευρά αυτή της κρίσης, αλλά στο μεταξύ επιβεβαιώνεται από τον ολλανδικό τύπο ότι η Κομισιόν έχει ήδη κάνει σενάρια για εναλλακτικές μορφές ήπιας και οικειοθελούς αναδιάρθρωσης του χρέους για το 2012 και 2013 στην Ελλάδα.
Πηγή:www.capital.gr