Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητήσει χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την λήψη μέτρων για την νέα αντιπυρική περίοδο συνάντησε την άρνηση της Διοίκησης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αρνήθηκε να συζητήσει στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το φλέγον και επείγον ζήτημα, που εισηγήθηκαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχετικά με τη λήψη μέτρων ενόψει της νέα αντιπυρικής περιόδου.
Η πρόφαση, για να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη η Διοίκηση της Περιφέρειας, ήταν ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου που δεν επιτρέπει να προτείνονται, προημερησίας διάταξης, για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο επείγοντα ζητήματα για τα λαϊκά στρώματα.
Επίσης υπήρξε άρνηση της Διοίκησης της Περιφέρειας να φέρει προς συζήτηση το ζήτημα και σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας.
Η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων την τελευταία 10ετία εντείνεται με τις πολιτικές ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).
Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η κατάργηση του Ειδικού Φορέα Δασών, η μεταφορά δασικού αντικειμένου χωρίς αντίστοιχα και πόρων στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι επιπλέον βήματα για να περάσει σταδιακά η διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας από την Δασική Υπηρεσία, σε «Φορείς Διαχείρισης» σε άμεση σύνδεση με τα μονοπώλια και με διάφορες ΜΚΟ, που αναδεικνύονται σε πυλώνες της εμπορευματοποίησης.
Στην κατεύθυνση υποβάθμισης και εγκατάλειψης των δασών, προκειμένου να εμφανιστούν ως «σωτήρες» οι ιδιώτες, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις για την προστασία τους από τις πυρκαγιές στη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Αφού οι πυροσβέστες που θα κληθούν να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια θα πρέπει να δουλέψουν, για να καλύψουν τα 4.300 οργανικά κενά που υπάρχουν στο Σώμα. Αυτά όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά κάθε χρόνο αυξάνονται, με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.
Επίσης σημαντικές περικοπές υπάρχουν στα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Πυροσβεστική. Για το 2011 είναι μειωμένα κατά 81,35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2009. Μόλις τέσσερα «καναντέρ» της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι «ετοιμοπόλεμα» τον Ιούλη λόγω βλαβών, ενώ και τα 5 ασυντήρητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής είναι καθηλωμένα εδώ και μήνες.
Μέσα σε όλα, προστίθεται το ζήτημα της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Οι καταγγελίες για απαρχαιωμένα οχήματα, ορισμένα μάλιστα από τα οποία φορούν ελαστικά φθαρμένα και πολυχρησιμοποιημένα, γίνονται ολοένα και περισσότερες, ενώ τα οχήματα δεν περνάνε από ΚΤΕΟ γιατί είναι ακατάλληλα για κυκλοφορία!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί άμεσα :
Να γίνει η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών που καθυστερεί τη φετινή περίοδο σε σχέση με τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους.
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια, ο εκσυγχρονισμός και οι αναγκαίες επισκευές, του εναέριου και επίγειου στόλου.
Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ελλείψεις για τη συντήρηση και προστασία των δασών και συνολικά να εξασφαλιστεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με κύριο βάρος στην πρόληψη.