26 Μαΐ 2011

Είναι καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή; Γιατί;

Για να μη σας δουλεύει κανείς δεν υπάρχει στάνταρ απάντηση στο ερώτημα αυτό. Δεν ξανάγινε, δεν υπάρχει εμπειρία, ούτε φτάσαμε σε σημείο να προβλέπουμε με τόση ακρίβεια το μέλλον. Η τίμια απάντηση στην ερώτηση είναι απλά: "δεν ξέρω". Όλα τα άλλα είναι υποθέσεις.

Ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας πάντως, θεωρεί "καταστροφικό το σενάριο επιστροφής στη δραχμή". Δείτε γιατί:




Η συζήτηση και το ‘εκβιαστικό’ δίλημμα για επάνοδο στη δραχμή είναι αδιανότητη και αυτοκαταστροφική για τη Πατρίδα μας.
Διότι:
1.     Θα αποτελούσε αποδοχή ότι εμείς οι Έλληνες αποτύχαμε πλήρως, ότι είμαστε ανίκανοι να ανταγωνισθούμε και πέφτουμε στη Γ’ Εθνική Ευρώπης.
2.     Η ‘Νέα Δραχμή’, αναγκαστικά θα ήταν εξαιρετικά υποτιμημέμη για να μπορούσε να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Αλλά ποτέ η υποτίμηση δεν είχε ουσιαστικά μεσο-πρόθεσμα αποτελέσματα. Οδηγούσε σε φαύλο κύκλο πληθωρισμού, φόβο για νέα υποτίμηση, έξοδο κεφαλαίων και τελικά σε νέα υποτίμηση.
3.     Το τεράστιο χρέος μας σε ευρώ θα έπρεπε να αποπληρωθεί με υποτιμημένες δραχμές. Σαν συνέπεια το χρέος μας θα ανέβαινε τουλάχιστον στο 250% του ΑΕΠ!
4.     Όλοι οι πολίτες που είχαν καταθέσεις και επενδύσεις στη χώρα μας θα κοίταζαν να αποφύγουν τις ζημιές από την επάνοδο στη Δραχμή και θα έβγαζαν έγκαιρα τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα την άμεση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομικής δραστηριότητας!

Όσοι και όσες τροφοδοτούνε τέτοια σενάρια και συντηρούν αυτό το καταστροφικό σύνδρομο, πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες τους
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη