- Βολές Δ. Βαρτζόπουλου - Δ. Τσάμη εναντίον πρώην υπουργών υγείας.
- "Η κυβέρνηση οδηγεί το ΕΣΥ στην καταστροφή", λένε τα στελέχη.
- Κίνδυνος από τα κουνούπια, που δεν αντιμετωπίστηκαν ενώ πέρυσι είχαμε 170 νεκρούς!
Οι εξελίξεις γύρω από τον τομέα της Υγείας ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γραμματέα της ΕΚΟ Ιατρών ΝΔ Δημήτρη Τσάμη και τη Γραμματέα της ΕΚΟ Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Γεωργία Παπαϊωάννου – Γάκη.
«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην
οριστικοποίηση των προτάσεων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο υπουργός Υγείας ενδιαφέρεται για τη δημοφιλία του και όχι για να παράγει έργο», σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος. Ο ίδιος επισήμανε ότι στον τομέα της Υγείας, το Δημόσιο έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών, όχι μόνο στους υγειονομικούς, αλλά σε όλους. «Οι προμηθευτές θεωρούνται εκ προοιμίου πιράνχας και αυτό είναι τραγικό και άδικο. Το αποτέλεσμα της ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται είναι να έχουμε σημαντικότατες ελλείψεις υλικών, κάτι που αυξάνει το χρόνο περίθαλψης των ασθενών, επιδεινώνει τη λειτουργία του συστήματος υγείας και, κυρίως, θέτει σε κίνδυνο ζωές, ειδικά στην Περιφέρεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.
Ο ίδιος επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις διοικητικές προσπάθειες βελτίωσης του ΕΣΥ, μπορεί να έχουν μεν μία λειτουργική χρησιμότητα, η οικονομική τους όμως απόδοση είναι μηδενική. «Δεν μπορούν οι σοσιαλιστές να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σήμερα το σύστημα που εμπνεύστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς πριν από μερικές δεκαετίες, γι’ αυτό δεν εισάγουν μοντέρνα συστήματα Υγείας, σαν αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κάλεσε, τέλος, όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκουν, να εγγραφούν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και να πάρουν μέρος στις επικείμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει μαζική έκφραση, ειδικά σήμερα που τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου είναι ουσιαστικά και δυσεπίλυτα.
Το σήριαλ του "πονεμένου υπουργού"
Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι «ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια σειρά γενικόλογες και επιπόλαιες εξαγγελίες αποδεικνύοντας την παντελή έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και αντίληψης για την αιτία των προβλημάτων που το σύστημα αντιμετωπίζει. Ένα σύστημα υγείας παρωχημένο που παράγει ελλείμματα χωρίς να εξυπηρετεί τους πολίτες ούτε να ικανοποιεί τους εργαζόμενους. Αντί να σχεδιάζουν τη ριζική αναμόρφωση του, αυτοπεριορίζονται - από άγνοια και ανεπάρκεια - σε κυνήγι εντυπώσεων και αυτοπροβολής. Οι προαναγγελίες για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και μονάδων είναι πρόχειρες και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς νόημα. Είναι φανερό ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός έχασε τη μάχη από το ρουσφέτι και το λαϊκισμό για μια ακόμη φορά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «διαφωνούμε με την ανυπαρξία σοβαρού σχεδίου, με την προχειρότητα και με τις προτεραιότητες τους όπως διαφαίνονται. Πρώτα θα περίμενε κανείς να αναδιαταχθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα επιδιώκετο συμφωνία για τα κριτήρια των παρεμβάσεων σε υγειονομικές μονάδες. Αντιθέτως αυτό που διαπιστώνουμε είναι ένας αχταρμάς περικοπών, συμβατός μόνο με την εν γένει κυβερνητική τακτική των οριζόντιων περικοπών και των μυστικών σχεδιασμών».
Για τον ΕΟΠΥΥ
Ο κ. Τσάμης αναφέρθηκε και στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). «Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη σύσταση ΕΟΠΥΥ, αυτός θα έπρεπε να συγκροτηθεί από τον Ιούνιο. Πώς όμως θα πραγματοποιηθεί αυτό όταν ο διάλογος μόλις άρχισε και οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό; Ο κ. υπουργός έχει παρουσιάσει μια πλειάδα αλληλοαναιρούμενων θέσεων, αποφεύγοντας να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα που αφορά το ποιος θα μπορεί να συμβληθεί με τον νέο φορέα, με ποια κριτήρια και με ποιόν τρόπο θα ορίζεται η αμοιβή του; Όλα δείχνουν ότι προωθείται ένα σύστημα που αποβλέπει στην ευρεία υπαλληλοποίηση των ιατρών, στην έμμεση επιδότηση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την απεμπόληση κάθε αρχής ιατρική δεοντολογίας. Η μυστικοπάθεια δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Την ίδια ώρα οι ιατροί όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτοι από τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και πολλούς μήνες. Συγκεκριμένα το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) δεν έχει πληρώσει επισκέψεις και εξετάσεις εδώ και δεκαεπτά μήνες, το ταμείο ΤΑΠΟΤΕ δεν έχει πληρώσει επισκέψεις και εξετάσεις εδώ και 24 μήνες, το ΤΥΔΚΥ δεν έχει πληρώσει επισκέψεις και εξετάσεις εδώ και 12 μήνες. Είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερής η συνέχιση της λειτουργίας των ιατρείων και ειδικότερα των ιατρικών εργαστηρίων, τα οποία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο αγωνιώδης τραγέλαφος συνεχίζεται και στο ΙΚΑ. Ενώ έχει εξαγγελθεί η ενσωμάτωση των υπηρεσιών υγείας του, στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ, ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις συμβασιούχων στη θέση εκείνων που απέλυσαν μόλις πριν λίγους μήνες. Οι ιατροί, συνειδητοποιούν καθημερινά ότι εμπαίζονται από τον κ. υπουργό, ο οποίος – όπως και οι περισσότεροι προκάτοχοι του - συνεχίζει τη μοναχική πορεία των μεγαλόστομων εξαγγελιών και των μικροσκοπικών έργων», κατέληξε ο κ. Τσάμης.
Για τα κουνούπια
«Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση και παραβρεθήκαμε στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης με τον υπουργό Υγείας. Η μείωση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 40% είναι ανέφικτη και το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε δεν έχει καμία δυνατότητα να μειώσει το κόστος. Ωστόσο, η υποχρηματοδότηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κλινικές. Κανένας νοσοκομειακός γιατρός δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει εξορθολογισμός των εξόδων, αυτό όμως δεν γίνεται με ευχολόγια», επισήμανε η κ. Παπαϊωάννου Γάκη.
Ειδική αναφορά έκανε η Γραμματέας της ΕΚΟ Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και του ιού του δυτικού Νείλου. «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, δεν προβλέφθηκε κανένα κονδύλι για την εξόντωση των κουνουπιών. Πέρσι, λόγω του ιού του δυτικού Νείλου, πέθαναν 170 άνθρωποι και αρκετοί ήταν αυτοί που νόσησαν. Η εγκεφαλίτιδα, ακόμα και εάν αντιμετωπιστεί, είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Ο πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως αυτός που ζει στις παραποτάμιες περιοχές, είναι παντελώς απροστάτευτος απέναντι στον ιό. Πρέπει σήμερα κιόλας να γίνουν ενέργειες, ώστε να σωθούν ζωές», υπογράμμισε η κ. Παπαϊωάννου – Γάκη.