17 Μαΐ 2011

Και στο βάθος "συναίνεση"

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Η κουβέντα που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για την πολιτική συναίνεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζει τη συζήτηση ενός ζευγαριού για τη δημιουργία μιας πολύ-πολύ χαλαρής σχέσης. Και μαζί και χώρια δηλαδή. Και στην προκειμένη περίπτωση όπου "ζευγάρι" βάλτε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...
Τα τελευταία 24ωρα Μέγαρο Μαξίμου και Λεωφόρο Συγγρού επιδίδονται σε ένα άτυπο "παζάρι" όπου ο μεν Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να αποδέχεται ένα μέρος των "γαλάζιων" προτάσεων που παρουσιάστηκαν στο "Ζάππειο 2" και ο δε Σαμαράς πιέζει -με τον τρόπο του- την κυβέρνηση να συμφωνήσει με το σύνολο των θέσεων που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη, για να αποδείξει στο εκλογικό σώμα ότι "σέρνει" την κυβέρνηση στη δική του πολιτική πρόταση.

Ένα είναι το σίγουρο και να το θυμάστε. Η χρυσή τομή για αυτήν τη "χαλαρή σχέση" θα βρεθεί.

Πρώτα από όλα κανένας από τους δυο δεν θέλει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Το ΠΑΣΟΚ κάθε μήνα υποχωρεί τουλάχιστον δυο ποσοστιαίες μονάδες ενώ η ΝΔ εξακολουθεί να υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, αδυνατώντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ναι μεν η Λεωφόρος Συγγρού χαρακτηρίζει "καλοδεχούμενες" τις εκλογές αλλά δεν τολμά να ζητήσει τη διεξαγωγή τους με τον πιεστικό τρόπο που το έκανε το ΠΑΣΟΚ τη διετία 2007-2009.

Φυσικά υπάρχει και ο ξένος παράγοντας ο οποίος έχει εκφράσει τη βούληση του μέσω του Όλι Ρεν.

Καθημερινά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας ζητήματα και ως άλλος τοποτηρητής προτρέπει "όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση", τονίζοντας πως "είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα".

Και επειδή ως χώρα έχουμε την κακή συνήθεια της δουλοπρέπειας και του "yes master" , το ίδιο θα γίνει και τώρα είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο.

Άλλωστε το σενάριο της συναίνεσης έχει οπαδούς στο εσωτερικό και των δυο κομμάτων. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος έριξαν τις γέφυρες προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Παπανδρέου και Σαμαράς μίλησαν τηλεφωνικά προ ημερών, οπότε το νερό έχει μπει στο αυλάκι.

Το πιθανότερο είναι ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αυτό θα δώσει την... ελευθερία στη ΝΔ να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αλλά να υπερψηφίσει επί μέρους διατάξεις. Έτσι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη