2 Μαΐ 2011

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ «ΧΡΥΣΟΣ» κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Πέρασαν ήδη τέσσερις και πλέον μήνες από τότε που εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και από το Υπουργείο, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.


Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κανείς, ότι παραλογίζομαι, ότι το διάστημα είναι πολύ μικρό, γιατί οι φάκελοι των επενδυτικών σχεδίων και μάλιστα αυτού του μεγέθους συσσωρεύονται πάνω στο γραφείο της υπουργού. Στοίβα έχουν γίνει........ Οι επενδυτές συνωστίζονται και διαγκωνίζονται, ποιος να πρωτοεπενδύσει!!!

Άλλωστε, ακόμη και αν εγκριθεί η επένδυση, ποιος θα τη δουλέψει; Μηδενική ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα, δε θα βρεθεί άνεργος να πάει!!

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Όσο πολυσέλιδη κι αν είναι η ΜΠΕ δε βρήκε χρόνο το Επιτελείο της κας Υπουργού να τη διαβάσει και να τη βοηθήσει να αποφανθεί; Ας απαντήσουν επιτέλους.... έχει αφεθεί μια ολόκληρη περιοχή να διχάζεται, από τη μια οι οικολόγοι που προτιμούν την τουριστική ανάπτυξη και την ανάδειξη του Στρατωνίου και της Ιερισσού σε «Μονακό» της Ελλάδας, που είναι μια άκρως «οικολογική» εξέλιξη, εξάλλου να! απέναντι στην Κασσάνδρα είναι το οικολογικό αυτό μοντέλο ανάπτυξης, και από την άλλη εκατοντάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους, που περιμένουν (σιωπώντας οι περισσότεροι, φοβούμενοι τις λοιδωρίες των οικολόγων), ν’ ανοίξει και γι’ αυτούς μια θέση εργασίας. Θέση, σίγουρη, δωδεκάμηνη, με προοπτικές, με εξέλιξη, μισθολογικά ασφαλής.

Έχει η κα Υπουργός ενδοιασμούς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον; Θεμιτό! Στο χέρι της είναι, όμως, να δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων. Τόσοι καθηγητές του ΑΠΘ και μέλη του ΤΕΕ πρόθυμοι να ενσωματωθούν σε επιτροπές και μηχανισμούς και είμαι βέβαιη, ότι θα είναι πολύ αυστηροί στους ελέγχους τους.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δε συστάθηκε εν είδει τοπικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης της Άνω Ραχούλας, θέλω να πιστεύω, δεν υπάρχει για να αποτρέπει κάθε είδους ανάπτυξη, εν ονόματι μιας κακώς εννοούμενης περιβαλλοντικής συνείδησης, υπάρχει για να συμβουλεύει, να ελέγχει και αν χρειαστεί να «τιμωρεί» και να επαναφέρει στην τάξη, επενδυτές που θα διανοηθούν να ξεφύγουν από την αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων όρων.

Ας προτείνει κάτι το Υπουργείο, ας μιλήσει, ας δουλέψει κάποιος, κάποτε!

Και ας μη ξεχνάει η κα Μπιρμπίλη, ότι το Περιβάλλον, χωρίζεται σε Φυσικό και Ανθρωπογενές και μέσα στο δεύτερο συμπεριλαμβάνεται και ο Άνθρωπος που, για να χαρεί το περιβάλλον, πρέπει πρώτα να έχει να φάει!!!!!!!

Αναγνώστρια
kappi@prothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη