Τον τελευταίο καιρό στα διαδικτυακά και mainstream media παρατηρείται η διασπορά της ιδέας υιοθέτησης του συστήματος προεδρικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Η ιδέα αυτή , μάλλον στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών στη χώρα μας βρήκε θέση ακόμα και στο επίσημο πρόγραμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στο Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Και αν ναι...
πώς;
Η απάντηση θα απογοητεύσει πολλούς, και εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα των πολιτικών επιτελείων σε αυτή τη χώρα.
Με λίγα λόγια δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να αλλάξει το πολιτεύμα σε προεδρική δημοκρατία. Ο κάθε πρωτοετεής φοιτητής Νομικής ξέρει πως το πολίτευμα περιλαμβάνεται στον λεγόμενο «σκληρό» πυρήνα του Συντάγματος που απαγορεύεται να αλλάξει (Άρθρο 110 παρ.1 του Συντάγματος της Ελλάδος) με την κανονική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (Αναθεωρητική Βουλή και πλειοψηφία 3/5). Εν προκειμένω απαγορεύεται ρητά η αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό την μετατροπή του πολιτεύματος ή έστω και για «αλλοίωση» του π.χ ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας με άμεση ψηφοφορία από το λαό (όπως γίνεται με τους βουλευτές της Βουλής).
Γίνεται σαφές πως στο πλαίσιο αυτού του Συντάγματος η μετατροπή που ζητείται από πολλούς δε γίνεται.
Ο τρόπος που ενδεχομένως να μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα είναι να καταλυθεί το Σύνταγμα και να συγκληθεί συντακτική βουλή ,το ισοδύναμο του “big bang” για το σύμπαν είναι η συντακτική βουλή για το κράτος, δηλαδή χτίσιμο του κράτους από μηδενική βάση.
Το θέμα είναι θα επιδιωχθεί η σύγκληση συντακτικής βουλής και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
Ιδού η ανησυχία...
ANAΓΝΩΣΤΗΣ