Από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή 22 Μαΐου 2011.
Για την ημέρα, έχουν οριστεί:
• Γενικός Σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, από ώρα 08.00΄ μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου 2011.
• Φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Μαΐου 2011 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης, σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Ώρα 10.00΄: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Ομιλία από τον Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Ώρα 10.45΄: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου (Πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.:
- Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
- Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού
- Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
- Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
- Εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων
- Εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων
- Εκπρόσωπους Νομικών Προσώπων
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η παρουσία των Ποντίων στη Μικρά Ασία και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, άλλοτε με τη μορφή οργανωμένης πόλης-κράτους και άλλοτε ως ανεξάρτητο βασίλειο, χρονολογείται ήδη από τις αρχές της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού. Κατά τη διάρκεια της ύστερης βυζαντινής περιόδου (1204-1461) ταυτίζεται με την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας.
Η Οθωμανική κατοχή δίδει τη χαριστική βολή στον Ποντιακό Ελληνισμό και τον υποβάλλει σε συνθήκες διαβίωσης που αποσκοπούν στην αλλοίωση της ταυτότητας και τη διάσπαση της ενότητάς του. Τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων, που διαρκούν από το 1916 μέχρι το 1923, μετατρέπουν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.
Για να αποκατασταθεί η ιστορική εκκρεμότητα, αλλά και η ηθική και φυσική βλάβη που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, η Ελληνική Βουλή όρισε στις 24-2-1994 τη 19η Μαΐου, ημέρα που στα 1919 ο Κεμάλ αποβιβάσθηκε στη Σαμψούντα για να συνεχίσει κατά το πιο φρικιαστικό τρόπο τη γενοκτονία του Ελληνισμού, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Τουρκία.