15 Μαΐ 2011

Για να λυθούν οι απορίες μερικών φίλων του Παναθηναϊκού...

Για να λυθούν οι απορίες του φίλου που "έχει αδειάσει με τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό" παρακαλώ να δημοσιεύσετε από την ΟΜΙΛΙΑ Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Ν.Σηφουνάκη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Αυτό μας προτρέπει ο αναγνώστης να κάνουμε και το κάνουμε! Δείτε λοιπόν, πού το πάει ο "βάζελος":

ΘΕΜΑ: Παράπλευρες Σκανδαλώδεις Υποθέσεις με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου (Ευρήματα για το ρόλο της MIG και της MARFIN μέσω της διερεύνησης του σκανδάλου του Βατοπεδίου)" μέχρι το τέλος του κειμένου.

Κύριε Πρόεδρε,


Η διερεύνηση του σκανδάλου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου αποκάλυψε ένα παράπλευρο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο με επίκεντρο τον επιχειρηματικό Όμιλο (ΜΙG) και τις συνδεδεμένες Τράπεζες του Ομίλου Marfin.

Επίσημα στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η τράπεζα Μarfin έκανε εκτεταμένη χρήση «μετοχοδανείων» (δηλαδή δάνεια που δίνονται για αγορά μετοχών με collateral τις ίδιες τις μετοχές), για τη χρηματιστηριακή στήριξη της μετοχής της ΜΙG και των θυγατρικών της, δίνοντας μετοχοδάνεια σε επώνυμους εφοπλιστές και επιχειρηματίες αλλά και επιχειρήσεις οι οποίοι είναι μετοχικά συνδεδεμένες με τον Όμιλο MIG:

• δάνεια ύψους €1,3 δις δόθηκαν σε φίλια φυσικά και νομικά πρόσωπα για αγορές μετοχών, εκ των οποίων €0,8 δις για να συμμετάσχουν στην πολυδιαφημισμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους €5,2 δις της MIG τον Ιούλιο του 2007.

• δάνεια ύψους €1,8 δις δόθηκαν σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις με τη MIG για τη στήριξη των μετοχών εταιρειών του Ομίλου MIG ή εταιρειών των μετόχων της MIG.

• δάνειο ύψους €0,4 δις δόθηκε στην Dubai Investment Group, βασικό μέτοχο των εταιρειών MIG, του οποίου η είσοδος στη MIG τον Μάϊο του 2006 διαφημίστηκε ως η μεγάλη αραβική επένδυση. Αποτελεί αντικείμενο ειδικής διερεύνησης κατά πόσον η επένδυση αυτή ήταν εικονική μέσω κεφαλαίων που δάνεισε η ίδια η Τράπεζα με παραπλάνηση των επενδυτών.

• αντίστοιχα δάνεια έχει δώσει και ο Κυπριακός Όμιλος Marfin Popular Bank (μητρική εταιρεία της Marfin Egnatia Bank).

Τα μετοχοδάνεια αυτά είναι τριπλάσια των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου Marfin, δόθηκαν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους δανειζόμενους λόγω των στενών δεσμών μεταξύ της MIG και της Marfin.

Με δεδομένο ότι η μετοχή της MIG στο ΧΑΑ, έχει απολέσει σχεδόν το 90% της αρχικής τιμής της στην οποία διενεργήθηκε η αύξηση κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2007, τα δάνεια αυτά παρουσιάζουν τεράστια ανοίγματα κάλυψης με αυξημένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της Τράπεζας :

• το δανειακό πλέγμα Marfin – MIG και λοιπών συνδεδεμένων επιχειρήσεων δημιουργεί τεράστια αλληλεξάρτηση και συγκέντρωση κινδύνου καθώς τα δάνεια αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

• Σημειώνεται η παράλειψη της Τράπεζας της Ελλάδος να επισημάνει έγκαιρα το ζήτημα ανεπάρκειας κεφαλαίων της Τράπεζας από το 2007 λόγω των ενδο-ομιλικών δανειοδοτήσεων, αλλά και την απουσία προβλέψεων απομείωσης αξίας στις οικονομικές καταστάσεις της Tράπεζας

Η Μονή Βατοπεδίου έλαβε από τη Marfin δάνεια συνολικού ύψους €157 εκ, εκ των οποίων € 115 εκ χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματιστηριακή στήριξη των μετοχών της MIG και των θυγατρικών της, μέσω των εταιρειών Rassadel και Madeus. Επίσης ποσό ύψους €30 εκ τοποθετήθηκε στη μετοχή του OTE κατά το διάστημα που η ΜIG συγκέντρωνε ποσοστά ελέγχου στον Οργανισμό ενώ πωλήθηκε αμέσως μετά τη διενέργεια των εθνικών εκλογών του 2009.

Οι δανειακές συμβάσεις της Τράπεζας Marfin με την IMB και ο ρόλος που διαδραμάτισε η Rassadel μέσω της θυγατρικής χρηματιστηριακής εταιρείας της Τράπεζας (Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) ενέχουν σοβαρά θέματα νομιμότητας. Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις απόκρυψης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και παραποίησης νομιμοποιητικών στοιχείων των Rassadel και Madeus, ενώ σοβαρές υπόνοιες επίσης υπάρχουν για εμπλοκή της Τράπεζας σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

(ολόκληρη η ομιλία, εδώ)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη