25 Μαΐ 2011

Συναίνεση ίσον συνενοχή

Του Χρήστου Τσαλικίδη
 
Το ξεκάθαρο «όχι» των πολιτικών αρχηγών στην απαίτηση Παπανδρέου και Τρόικας για συναίνεση, με τη γνωστή απειλή για άρνηση εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου, ήρθε να επιβεβαιώσει όλους εκείνους που διατυμπάνιζαν εδώ και ημέρες ότι πιθανή συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ισοδυναμούσε με συνυπογραφή της κυβερνητικής πρότασης για περαιτέρω εξαθλίωση της Ελληνικής κοινωνίας.
 
Θεωρώ ότι πρώτο μέλημα του Γιώργου Παπανδρέου δεν έπρεπε να ήταν η συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά... η συναίνεση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ακόμα και σήμερα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, που σέβονται το σοσιαλιστικό τους παρελθόν, δηλώνουν έτοιμοι να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διαφωνώντας με τις μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα και με την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα ορισμένων ΔΕΚΟ «φιλέτων» όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ ή η ΕΥΔΑΠ. Το αν θα πράξουν την απειλή τους είναι άλλο θέμα που θα το αναλύσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα.
 
Μιλώντας ωστόσο για το σήμερα, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτοί που θα τους ζητηθεί να πληρώσουν τα… σπασμένα είναι τα «εύκολα θύματα». Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
 
Αυτοί θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας την αποτυχία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και ας γνωρίζουν ότι ο όσο ο πρωθυπουργός επιμένει -ανεξήγητα- να ακολουθεί τη λάθος συνταγή τόσο οι «θυσίες» τους δεν θα έχουν αντίκρισμα.
 
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας.
 
Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, ικανοποιώντας τις ορέξεις της Τρόικας, τότε πέφτουμε σε ένα απύθμενο πηγάδι ύφεσης.
 
Με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ, με την επιβολή ΛΑΦΚΑ στο επικουρικό, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα είδη πρώτης ανάγκης, με οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών τάξεων και με απολύσεις εργαζομένων δεν δημιουργείς προϋποθέσεις ή συνθήκες ανάπτυξης.
 
Το αντίθετο...
 
Οδηγείς στη φτώχεια, στα όρια της εξαθλίωσης, εκατομμύρια Έλληνες που σου έδωσαν την εξουσία πιστεύοντας σε υποσχέσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν». Όχι γιατί ήθελαν να τα «φάνε» μαζί σου, όπως ισχυρίζεται ο Θόδωρος Πάγκαλος, αλλά γιατί πίστεψαν ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα τους παρείχε περισσότερες ανέσεις από ένα «συντηρητικό». Μόνο που αποδείχθηκε ότι οι σοσιαλιστές του χθες έχουν μετεξελιχθεί σήμερα στους χειρότερους εκφραστές του κεφαλαίου.
 
Ακόμα και ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο ΔΤΝ, Τζον Λίπσκι, σε συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον Έλληνα βουλευτή ότι ουδέποτε κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου προτίμησε να μειώσει αποδοχές και συντάξεις αντί να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις.
 
Το «όχι» που ξεστόμισαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις συναντήσεις τους με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ένα καθολικό «όχι» που βροντοφώναξε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που αρνείται να παραμείνει εγκλωβισμένη στο σημερινό αδιέξοδο.
 
Η κοινωνία λέει «ναι» στη συναίνεση με την προϋπόθεση ότι θα σηματοδοτήσει αλλαγή κατεύθυνσης. Την περίφημη αλλαγή μίγματος πολιτικής για την οποία μιλά ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Η σημερινή συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, για να συζητήσουν τις προτάσεις του «Ζάππειο 2», ενδεχομένως να δείχνει το δρόμο.
 
Ενδεχομένως να σημαίνει ότι οι δανειστές μας έχουν αντιληφθεί πως υπάρχει και άλλο μονοπάτι που μπορεί, αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, να μας επαναφέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
 
Μέχρι τότε και όσο ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να βαδίζει στο λάθος δρόμο, θα επιβεβαιώνεται η προφητική δήλωση που είχε κάνει απευθυνόμενος στους υπουργούς του ότι: «Θα μας πάρουν με τις πέτρες»!
 
Αναδημοσίευση από το aixmira.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη