Προκλήσεις βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας για το 2011, στις εαρινές εκτιμήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι αποκλίσεις στο έλλειμμα, οι οποίες -όπως λέει- πρέπει να καλυφθούν άμεσα με νέα μέτρα, οφείλονται κυρίως στην κακή απόδοση στο πεδίο των φόρων, την χαμηλότερη, από την αρχικά εκτιμώμενη, απόδοση πολλών μέτρων συγκράτησης δαπανών αλλά και το υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν έλλειμμα του 2010 (κατά 2,75% του ΑΕΠ) σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου του 2010.
Εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, το έλλειμμα φέτος θα υποχωρήσει μόνο κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή από το 10,5% του ΑΕΠ το 2010 στο 9,5% φέτος και στο 9,3% το 2012, φωτογραφίζοντας τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η Κομισιόν βλέπει ύφεση 3,5% φέτος, μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης (3%), αλλά το 2012 αναμένει επιστροφή σε ανάκαμψη 1,1% η οποία θα έρθει κατά κύριο λόγο από τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό περίπου 6% κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2012, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών πιθανώς θα αρχίσουν να ανακάμπτουν με ταχύτερο ρυθμό. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στο περίπου 8% του ΑΕΠ το 2011 και περαιτέρω, στο 6% του ΑΕΠ το 2012.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί φέτος στο 15,2% του εργατικού δυναμικό και 15,3% το 2012.
Η περιορισμένη ρευστότητα και ο αυξανόμενος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, επισημαίνει εξάλλου η Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι η έκθεση ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου, προτού δηλαδή το κλιμάκιο της τρόικα επισκεφτεί τη χώρα μας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Οικονονομικής Προσαρμογής, άρα δεν περιλαμβάνει τυχόν νέα δεδομένα που προκύπτουν από την αξιολόγηση.
Τί λέει το ΥΠΟΙΚ για τις προβλέψεις της Κομισιόν
Σχετικά με την ανακοίνωση των Εαρινών Προβλέψεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι η εφαρμογή του Ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αποτελεί κλειδί και ουσιαστικό παράγοντα για την επίτευξη μεσοπρόθεσμα μιας βιώσιμης πορείας ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας και μιας διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως επισημαίνεται και στις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κατώτερο σημείο της ύφεσης εκτιμάται ότι έχει ξεπεραστεί και βρίσκεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς το 2012 και σε αυτό θα συντελέσει, κυρίως η στροφή της οικονομίας σε περισσότερη εξωστρέφεια με την σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος, που προκύπτει κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και τη σημαντική μείωση των εισαγωγών.
Ως προς τις δημοσιονομικές εξελίξεις, επισημαίνεται και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι Εαρινές Προβλέψεις δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την υπό εξέλιξη αξιολόγηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, αλλά ούτε και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Συνεπώς, οι προβλέψεις των δημοσιονομικών μεγεθών (του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους) αντικατοπτρίζουν στις Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση που θα διαμόρφωνε η παθητική αντιμετώπιση της κρίσης και η απουσία οποιασδήποτε νέας πολιτικής παρέμβασης από την κυβέρνηση.
Πηγή:www.capital.gr