Ομιλία ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου για την ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (Βουλή, 19.05.11)
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου για την ημέρα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τόνισε:
« Σήμερα, 19 Μαΐου, τιμούμε με σεβασμό και συγκίνηση τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Όπως κάθε χρόνο, εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον για τη γενοκτονία αυτή που την περίοδο 1916-1923 οδήγησε στην εξόντωση πάνω από 353.000 επίσημα καταγεγραμμένων Ελλήνων του Πόντου. Η Βουλή των Ελλήνων, επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, αποφάσισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994, την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, μέρα εθνικής μνήμης, απόδοσης τιμής και ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας από την Ελληνική Πολιτεία και τον Ελληνισμό όπου γης. Ο Ποντιακός Ελληνισμός, παρά τη μεγάλη τραγωδία που έζησε, τη σκληρή προσφυγιά, τις δραματικές μνήμες, εκεί όπου εγκαταστάθηκε, είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό, αποτέλεσε και αποτελεί δύναμη δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου, διατηρώντας ταυτόχρονα ζωντανή την παράδοσή του και την περηφάνεια της ιστορίας του.
Η ιστορική μνήμη είναι κρίσιμη για την εθνική μας συνείδηση, την αυτογνωσία και την παιδεία της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Η χώρα μας, χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο, επιδιώκει συστηματικά την αναγνώριση και την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας. Βασικός γνώμονας για τη διαμόρφωση της εξωτερικής μας πολιτικής υπήρξε ανέκαθεν η οικοδόμηση σχέσεων στη βάση των αρχών της ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας, πράγμα που μεταξύ άλλων είναι εφικτό μόνο μέσα από την επικράτηση της ιστορικής αλήθειας και τη διατήρηση της ιστορικής επίγνωσης των σημαντικών γεγονότων και των σταθμών της ιστορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση δεν απεμπολεί καμία πολιτική και διπλωματική επιλογή, αναπτύσσει πρωτοβουλίες, υποστηρίζει ο,τιδήποτε αναδεικνύει την ιστορική αλήθεια. Επειδή αναφερθήκατε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέλω να σας αναφέρω μια προσωπική μου εμπειρία. Διακομματικά με κοινή προσπάθεια, την περίοδο που ήμουν κι εγώ Ευρωβουλευτής : Oι Έλληνες Ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα δώσαμε μάχη για να υπάρξει η αποτύπωση όσον αφορά στη γενοκτονία των Ποντίων, όπως και των Αρμενίων, στα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» .