23 Μαΐ 2011

Πλήρες Ρεπορτάζ των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ισπανία (με γραφήματα και στατιστικά)

Αποκλειστικά για το taxalia από τον Dimos El Grec
Ξεκινάμε με τον χάρτη της Ισπανίας:


Όπως βλέπετε σχεδόν όλη η Ισπανία είναι μπλε δηλαδή...
του PP, του λαϊκού κόμματος της Ισπανίας εκτός από Asturias την μόνη κοινότητα όπου νίκησαν οι σοσιαλιστές του PSOE,την Navarra όπου νίκησε το UPN δηλαδή η κεντροδεξιά της Navarra, την Pais Vasco όπου νίκησε το PNV, Εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων και την Καταλωνία όπου νικήτρια ήταν η CiU, καταλανική κεντροδεξιά.

Δείτε πως μεταφράζεται αυτό σε ψήφους σε εθνικό επίπεδο:





  1. PP (Ισπανική Κεντροδεξιά) 37,54 % 

  2. PSOE (Ισπανική κεντροαριστερά) 27,81%

  3. ΙU (Ενωμένη Αριστερά) 6,31 % 

  4. CiU (Καταλανική Κενροδεξιά)  3,16%

  5. UPyD (Προοδευτικοί) 2,06%

  6. PNV (Εθνικιστές Βάσκοι) 1,45%

  7. Bildu (Βάσκοι Εθνικιστές/Αυτονομιστές) 1,39%
     


Από την πλευρά των νικητών ο Μαριάνο Ραχόυ,ηγέτης του PP ευχαρίστησε όλους τους Ισπανούς για την στήριξη τους ενώ ο δήμαρχος της Μαδρίτης, να συγκαλέσει εκλογές το νωρίτερο δυνατό σεβόμενος την επιθυμία του ισπανικού λαού. Ο Θαπατέρο από την μεριά του πήρε πάνω του την ήττα και συνεχάρη τους νικητές σε όλους τους δήμους και νομαρχίες, αλλά προς στιγμήν απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Σχετικά με το κλίμα στους δρόμους, φυσικά στα γραφεία του PP το κλίμα ήταν πανηγυρικό με χιλιάδες κόσμου όπου φώναζαν "Zapatero Dimisión" δηλαδή ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Από την άλλη στα γραφεία του PSOE τίποτα δεν θύμιζε εκλογές εκτός από μερικά αυτοκίνητα και μηχανές που περνούσαν και κόρναραν με την σημαία του PP για να την σπάσουν στους σοσιαλιστές. Προφανώς και στις περιοχές όπου νίκησαν κόμματα τοπικά δηλαδή στην Βαρκελώνη, την Ναβάρρα και την "χώρα των Βάσκων" προφανώς και το κλίμα στα αντίστοιχα κόμματα ήταν ιδιαίτερα πανηγυρικό!


Όσο αφορά την Καταλωνία το PSOE έχασε ένα από τα παραδοσιακά κάστρα του όπως την Βαρκελώνη όπου κυβερνούσαν επί 32 χρόνια (από τις αρχές της δημοκρατίας) και χτες νίκησε κατά κράτος το CiU (η καταλανική δεξιά) με 15 συμβούλους, το PSOE έμεινε δέυτερο με 11, το PP τρίτο με 8, οι πράσινοι τέταρτοι με 5, και η καταλανική αριστερά πέμπτοι με 2. Επίσης οι σοσιαλιστές έπεσαν σχεδόν σε όλους τους καταλανικούς δήμους όπου φαίνεται πως οι δύο δεξιές (καταλινή CiU, και ισπανική PP θα μπορούν να έχουν την δημαρχία σε συνεργασία ή ακόμα και με αυτοδυναμία σε κάποιες περιπτώσεις.
Εντύπωση κάνει η μεγάλη άνοδος του PxC (σποτάκι της είχαμε παρουσιάσει στα χάλια) του ξενοφοβικού κόμματος της Καταλωνίας, το οποίο μπήκε με έδρες σε αρκετά περισσότερα δημαρχεία σχετικά με τις προηγούμενες εκλογές, όπως π.χ. το Hospitalet και το Mataró όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός μεταναστών, ενώ στην περιοχή Vic είναι 2η δύναμη. Επίσης εντύπωση προκάλεσε και η κάθοδος της Καταλανικής Αριστεράς, όπου φαίνεται πως οι Πράσινοι στην Καταλωνία γίνονται πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους καταλανούς παρά η παραδοσιακή καταλανική αριστερά.

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από την χώρα των Βάσκων όπου το Bildu, ένα κόμμα που κατάφερε να γίνει νόμιμο λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, μιας και πολλοί το είχαν συνδέσει με την τρομοκρατική οργάνωση ΕΤΑ, αν και κάτι τέτοιο τελικά ποτέ δεν αποδείχτηκε και κατάφεραν να κατέβουν στις εκλογές, βγήκαν 2οι σε ψήφους και 1οι σε δημοτικούς συμβόλους στην κοινότητα των βάσκων και πρώτοι σε πολλές περιοχές όπως την Guipúzcoa με 34%. Πρώτοι σε ψήφους, όπως προαναφέραμε στην κοινότητα των Βάσκων είναι το PNV ενώ τα 2 μεγάλα κόμματα μένουν στην 3η και 4η θέση.

Στην υπόλοιπη Ισπανία αξιοσημείωτη είναι η νίκη του PP στις περιοχές Castilla-La Mancha και Extremadura, όπου παραδοσιακά νικούσαν οι σοσιαλιστές, η νίκη του PP στις Βαλεαρίδες με αυτοδυναμία μετά από 8 χρόνια PSOE, ενώ αυτοδυναμία θα έχει επίσης και στις περιοχές: Μαδρίτη, Βαλένθια, Μούρθια και Ριόχα και στην Castilla-Leon.

Πηγές: La Vanguardia, El País
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη