10 Μαΐ 2011

Σίμος Δανιηλίδης: "Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, η απογραφή"

ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011: Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί…

-Στόχος του δήμου Νεάπολης-Συκεών οι 100.000 πολίτες


Ο στόχος της δημοτικής αρχής να καταγραφεί μέσω της Γενικής Απογραφής, η οποία άρχισε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου, ο πραγματικός πληθυσμός του νέου δήμου..
 Νεάπολης-Συκεών που ξεπερνά τις 100.000 πολιτών, τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών.

Στη συνέντευξη μετείχαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός ως γραμματέας και ο πρώην δήμαρχος Πεύκων Στέλιος Συμεωνίδης ως μέλος της διαπαραταξιακής Επιτροπής Απογραφής του δήμου.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ.Δανιηλίδης ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Απογραφής, των Δημοτικών Ενοτήτων, την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και τους Ιερούς Ναούς, τους εκπροσώπους των συλλόγων, φορέων, σωματείων και όλους τους πολίτες για την ομόφωνη στήριξη της προσπάθειας της δημοτικής αρχής. Όπως ανέφερε, τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Αγίου Παύλου, Πεύκων και Νεάπολης, ενημερωτικές συναντήσεις και επαφές με φορείς, και ανοικτές διαβουλεύσεις με όλους τους πολίτες, προκειμένου να υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση για τη διαδικασία και το στόχο της απογραφής.

«Με βάση την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του δήμου μας είναι 86.417 κάτοικοι. Ο πραγματικός, όμως, πληθυσμός του νέου ‘‘Καλλικρατικού’’ δήμου Νεάπολης-Συκεών είναι πολύ μεγαλύτερος και η εικόνα αυτή πρέπει να καταγραφεί στη φετινή απογραφή», επισήμανε ο δήμαρχος, αποσαφηνίζοντας ότι «στόχος είναι να καταγράψουμε τον ακριβή πληθυσμό που αγγίζει, και ίσως ξεπερνά, τις 100.000 πολιτών. Είναι ένας στόχος εφικτός, η επίτευξη του οποίου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ισχυρότερου δήμου, ο οποίος θα ενταχθεί στην ομάδα των μεγάλων δήμων της Ελλάδας και της Ευρώπης», σημείωσε.

Ο Σ.Δανιηλίδης επανέλαβε ότι ο αριθμός του πληθυσμού που απογράφεται καθορίζει και το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λαμβάνει ο δήμος από την πολιτεία για την επόμενη δεκαετία. «Εάν επιτύχουμε το στόχο των 100.000 πολιτών, τα ετήσια έσοδα του δήμου μας θα είναι αυξημένα κατά 2.662.000 ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας κατά 26 εκ.ευρώ. Χρήματα που θα προέρχονται μόνο από την τακτική χρηματοδότηση και τη ΣΑΤΑ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για έργα και δράσεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι, επίσης, γνωστό ότι από τον αριθμό του πληθυσμού εξαρτάται και το επίπεδο πρόσβασης του δήμου σε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για έργα, παρεμβάσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, και αναπτυξιακά προγράμματα», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κάλεσε όλους τους πολίτες να διευκολύνουν το έργο των απογραφέων και να δηλώσουν το σύνολο των μελών της οικογένειας ή των ατόμων που κατοικούν σε κάθε σπίτι, ακόμα κι αν δεν είναι όλοι παρόντες. Επίσης, ανέφερε ότι η απογραφή αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και φυσικά τους μετανάστες και αλλοδαπούς, οι οποίοι μάλιστα δεν απαιτείται να έχουν πλήρη έγραφα αδειών παραμονής κλπ., αφού τέτοιου είδους έγγραφα δεν θα ζητηθούν από τους απογραφείς.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταγραφεί ο τοπικός πληθυσμός, να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν πολύτιμα δεδομένα, όπως η ηλικιακή σύνθεση, η εργασία και η επιχειρηματικότητα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να εκπονήσουμε σχέδια και προγράμματα, να επιτύχουμε νέες θετικές προοπτικές για τον τόπο και τους συμπολίτες μας, να γίνουμε περισσότερο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί», κατέστησε σαφές ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.



«Να μη λείψει κανείς…»

«Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη», τόνισε ο πρώην υπουργός και μέλος της Επιτροπής Απογραφής Γιώργος Ορφανός, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της πραγματικής απογραφής των κατοίκων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. «Ο στόχος των 100.000 κατοίκων δεν είναι ένας απλός αριθμητικός στόχος. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αποτελέσουν απαραίτητα επιπλέον εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων και σχεδιασμού για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε. Ταυτόχρονα απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να μη λειτουργήσουν συναισθηματικά ως προς τον τόπο καταγωγής τους και να απογραφούν στο δήμο όπου κατοικούν, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για έναν «ισχυρότερο και μεγαλύτερο δήμο προς όφελος των κατοίκων και των δημοτών του».

«Το στοίχημά μας είναι να αποδείξουμε ότι στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων κατοικούν περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι και να διπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό, αποτυπώνοντας με την απογραφή την πραγματική εικόνα του πληθυσμού μας», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Πεύκων Στέλιος Συμεωνίδης. Όπως τόνισε, η απογραφή «αποτελεί πνοή μεγάλων έργων που εξασφαλίζει οικονομικές δυνατότητες για ένα καλύτερο μέλλον», και κάλεσε τους πολίτες «να μη λείψει κανείς» απ’ αυτή τη διαδικασία.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και μέλος της Επιτροπής Απογραφής Κώστας Νικολόπουλος ανέφερε ότι περισσότερα από 300 άτομα των συμμετεχόντων τοπικών φορέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών συνεργάζονται για την επίτευξη του στόχου της απογραφής. «Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει ευαισθητοποίηση και συνεργασία, αφού όλοι θέλουν για το δήμο μας όσα δικαιούται με βάση τον πληθυσμό του», τόνισε.

Ο αντιδήμαρχος Μικροέργων και Πρασίνου, με τοπική αρμοδιότητα στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, Αλέκος Σιμητόπουλος, εξέφρασε και αυτός τη βεβαιότητα ότι ο στόχος των 100.000 κατοίκων δεν είναι ανέφικτος αφού είναι η πραγματικότητα, και κάλεσε ειδικά τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων να μετάσχουν μαζικά στην Απογραφή.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος της Επιτροπής Απογραφής Βασίλης Ασβεστάς τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας, τονίζοντας ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι Νεάπολης-Συκεών ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην Επιτροπή Απογραφής μετέχουν ακόμη οι πρώην δήμαρχοι Νάκης Λαδόπουλος, Γρηγόρης Χατζησάββας, Δημήτρης Φράγκος και Διαμαντής Παπαδάμ, και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Σωτήρης Σιωμάδης, Ευάγγελος Τότας, Μιχάλης Μαντζαρίδης, Οδυσσέας Καραθάνος, Αριστείδης Γαλανός, Άντζελλα Ισσακίδη, Σέργιος Καλπαζίδης, Μαρία Βασιλάκη, Φανή Τσικρικτσή, Απόστολος Γενίτσαρης.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη