7 Μαΐ 2011

"Οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να μην καταναλώνουν". Ποιός μας συμβουλεύει;

Η σωτηρία για την Ελλάδα θα έλθει εάν το Ευρωπαϊκό Ταμείο αγοράσει όλα τα ελληνικά ομόλογα φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος παράγοντας ο οποίος μας προτρέπει να συνηθίσουμε να μην τρώμε αφού, όπως λέει, "όταν δεν έχει πόρους δεν μπορείς να καταναλώνεις". Πρόκειται για τον διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής...
Ντάνιελ Γκρος, ο οποίος θεωρεί αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά την άποψη του "θα υπάρξει πρώτα η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων, αφήνοντας αμετάβλητη την ονομαστική τους αξία και τα επιτόκια. Κάτι τέτοιο, για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να πουν: δεν συνέβη τίποτα, παγώσαμε, απλώς, το χρέος".
"Είναι η οδός", εξηγεί ο γερμανός (τι σύμπτωση) οικονομολόγος, "που ακολούθησε και η Ουρουγουάη, αλλά εκεί λειτούργησε, διότι το χρέος της χώρας, δεν ήταν μεγάλο".
 Όσον αφορά την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο Ντάνιελ Γκρος θεωρεί οτι "ο πειρασμός, θα υπήρχε, μόνο στην περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης που δεν τύχει καλών χειρισμών, που καθυστερήσει υπερβολικά και αν οι τράπεζες δεν αντιδράσουν. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν θα είχε νόημα- για την Ελλάδα- να πληρώσει το χρέος της σε ευρώ, καλύτερα να το κάνει σε νέες δραχμές, με την μισή αξία".
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη