Τη συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου με νέους όρους από την Ε.Ε. και ΔΝΤ προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα έχει το 2012, επιβεβαίωσε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουεπικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα. |
Η ίδια πηγή τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωομάδας την περασμένη Παρασκευή, όπου έγιναν επίσης οι παραδοχές ότι το μνημόνιο της Ελλάδας
παρουσιάζει καθυστερήσεις.Ανάγκες 66 δισ. ευρώ
Εγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους -σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση- ότι είναι μηδαμινή πια η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 66 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 39 δισ. θα καλυφθούν από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27 δισ. θα πρέπει να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε από τον ενιαίο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Το ίδιο στέλεχος κράτησε τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας καθώς επίσης και για το νέο χρονικό περιθώριο που θα δίνεται στην οικονομία για να ξεπεράσει την κρίση.
Σε ερώτηση αν το νέο δάνειο συνοδευτεί με ένα δεύτερο μνημόνιο συμπληρωματικό του πρώτου μνημονίου ή ένα συνολικά νέο μνημόνιο που θα καλύψει όλο το χρόνο του προγράμματος προσαρμογής από το 2010, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης για το επόμενο διάστημα.
Παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα θα αφορούν την κάλυψη των καθυστερήσεων σε μέτρα και αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει όσο πρέπει. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα καλύψει τις έως τώρα αστοχίες.
Σημαντικό θέμα χαρακτήρισε η ίδια πηγή την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Τούτο διότι η αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας θα έχει άμεση επίδραση στην αναστολή της αυξητικής τάσης του χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε και χθες απαντήσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση σε ένα πρόγραμμα που αναζητά εν μέσω κρίσης περίπου 50 δισ. από την αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η «Διεθνής Διαφάνεια» έδωσε ένα στίγμα για την οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα. Σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι η Ελλάδα «έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο έχει μπροστά της πολλά δύσκολα χρόνια».
Η τρόικα
Με τα δεδομένα αυτά προσλαμβάνει τελείως άλλη διάσταση η τέταρτη αξιολόγηση υλοποίησης του μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.
Οι «διάσημοι» πλέον κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και το νέο στέλεχος της ομάδας, ο Γερμανός κ. Ματίας Μορς ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Γιούργκεν Κρέγκερ -ο οποίος με τη σειρά του είχε αντικαταστήσει στα τέλη Απριλίου τον πρόσφατα προαχθέντα σε αναπληρωτή γενικό διευθυντή Σερβάας Ντερούζ- έρχονται με τα ίδια δεδομένα που ήρθαν τον περασμένο Μάιο.
Τη σύνταξη ενός νέου μνημονίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία αυτού που υλοποιείται σήμερα και παρουσιάζουν καθυστερήσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή η επέκταση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι συγχωνεύσεις φορέων και προσωπικού και η μείωση μισθολογικού κόστους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που μένει ακόμη στα χαρτιά.
Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα, μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξουν καταρχήν δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει.
Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις αποκλίσεις που μεταφέρονται φέτος από το 2010 αλλά και την πρόβλεψη για απόκλιση του τρέχοντος έτους.
Αυστηρές πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις
Η κάλυψη από τους εταίρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012 φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο, αντί μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων).
Η νέα στήριξη θα παρασχεθεί υπό προϋποθέσεις και ανάληψη αυστηρών πολιτικών και νομικών δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
Στις 16 Μαΐου θα εξεταστεί αν θα πρέπει ή όχι να ζητηθούν επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα, τονίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. |
Οι χώρες της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να υποκαταστήσουν τις αγορές το 2012, καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ανέφεραν χθες ευρωπαϊκές πηγές, προσθέτοντας ότι όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης (Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν) και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών αποκλείουν στην παρούσα φάση το σενάριο της ήπιας αναδιάρθρωσης, την οποία υποστηρίζει η Γερμανία και έχει ελάχιστους υποστηρικτές.
Σχετικά με τη συνάντηση της Παρασκευής, στο Λουξεμβούργο, τόνιζαν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση των εταίρων με τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.
Συζητήθηκε, κυρίως, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, που δεν κρίνεται ικανοποιητικός από τους εταίρους, αλλά και το θέμα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012, στο πλαίσιο ενός συνολικού «πακέτου» προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το θέμα της ήπιας αναδιάρθρωσης τέθηκε επίσης, αλλά «παραμερίστηκε», τόνιζαν.
Αναφορικά με το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπογράμμιζαν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου μαζί με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι μια από τις βασικές συνιστώσες του προγράμματος.
Ανέφεραν επίσης ότι οι εταίροι θα δεσμεύσουν την Ελλάδα πολιτικά και κυρίως νομικά για τη χορήγηση της νέας βοήθειας, ώστε να είναι βέβαιοι πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες στο Παρίσι και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξετάσουν στις 16 Μαΐου (στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ) εάν θα πρέπει ή όχι να ζητηθούν επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα για την τήρηση των στόχων. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση έκθεση του κλιμακίου της τρόικας.
Η κα Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων μεγάλων χωρών μελών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) και της Ελλάδας ως μια «συνάντηση εργασίας» με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης για την Πορτογαλία (έγκριση προγράμματος στήριξης) και την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr