3 Μαΐ 2011

Με μπροστάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία και φέτος

Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην
καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για να αποτραπούν δυσάρεστα φαινόμενα. «Ελπίζω η άριστη συνεργασία η οποία υπήρχε με την τέως Νομαρχία, να εξακολουθήσει να υπάρχει και με τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Για την φετινή περίοδο υποχρέωση και καθήκον μας είναι να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αν όχι να εκμηδενίσουμε, να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τις πυρκαγιές και να προστατέψουμε τα δάση και τους πολίτες. Από τα διάφορα μικρά η μεγάλα συμβάντα σε όλη την χώρα, διαχρονικά, αποδεικνύεται ότι ο ανθρώπινος παράγων τόσο στην εκδήλωσή τους όσο και στην καταστολή τους έχει μεγάλη ευθύνη. Για αυτό το λόγο σας επισημαίνω, τρεις σημαντικές παραμέτρους που θα μας καταστήσουν ικανούς να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών:
Σωστή προετοιμασία, Έγκαιρος Εντοπισμός, Άμεση Δράση. Γνωρίζω ότι οι ΟΤΑ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, οι Δασικές Αρχές, οι Υπηρεσίες, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι λοιποί φορείς που παρευρίσκονται στην Αίθουσα αυτή είναι ευαισθητοποιημένοι και όπως κάθε χρόνο συνεργάζονταν άψογα με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το ίδιο άψογα, είμαι βέβαιος ότι θα πράξουν και φέτος, με το νέο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ένα άλλο στοιχείο είναι η σημαντική μείωση των πυρκαγιών σε σκουπιδότοπους, έναν αριθμό τον οποίο πρέπει να επιδιώξουμε να μηδενιστεί με την συνδρομή των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων. Και θα ήθελα να σας επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή σας για να διαφυλάξουμε χώρους τους οποίους ορισμένοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας μετατρέπουν σε μικρές χωματερές και αυξάνουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε εστίες πυρκαγιών».

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε : ««Επειδή είναι η πρώτη σύσκεψη για την πολιτική προστασία που πραγματοποιείται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης υπό τη νέα μορφή, θα ήθελα να ευχηθώ στον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα ό,τι καλύτερο και να σας παρακαλέσω όλους να σταθείτε δίπλα του.
Είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία τα τελευταία οκτώ χρόνια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα πολιτικής προστασίας. Αντιμετωπίσαμε σε άριστο βαθμό οτιδήποτε προέκυψε, ακόμη και δύσκολες μέρες, όπως π.χ. τις μεγάλες πλημμύρες στην Ασπροβάλτα. Με τη βοήθεια όλων και με μπροστάρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορέσαμε και ξεπεράσαμε τις δυσκολίες.
Δυστυχώς διαπιστώνω την απουσία των εκπροσώπων των δήμων από τη σημερινή σύσκεψη. Νομίζω ότι έπρεπε να ήταν εδώ σήμερα όλοι οι εκπρόσωποι των καλλικρατικών δήμων. Γιατί η άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος εξαρτάται πρωτίστως από τις τοπικές αρχές. Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία δεν μπορούν να δώσουν δια μαγείας λύσεις, αν δεν συνδράμουν οι τοπικοί δήμοι.
Πέντε είναι οι κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει όλοι να κινηθούμε: Συντονισμός, πρόληψη, συνεργασία, άμεση επέμβαση και καλή επικοινωνία. Πρέπει όλες οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της πολιτικής προστασίας να ανταλλάξουν τηλέφωνα. Επίσης, τα τηλέφωνα των υπευθύνων πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά. Να υπάρχει ένα ειδικό τηλέφωνο για ώρες έκτακτης ανάγκης, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα και στον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για την πολιτική προστασία Κώστα Πάλλα, ο οποίος έδειξε από την πρώτη στιγμή μεγάλη διάθεση προσφοράς.
Εύχομαι όλοι μαζί, συντονισμένα, να προχωρήσουμε».

Τον σχεδιασμό των φορέων τους για την αντιπυρική προστασία και τα μέτρα για την αποτροπή των πυρκαγιών εξέθεσαν, επίσης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας Κώστας Πάλλας, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Αργύρης Γιαννακόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Δημήτρης Ζάχος, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Κ. Κοκολάκης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Ν. Ψαλτόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άμεσης Δράσης Β. Μωυσίδης, εκπρόσωποι του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού και του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των Δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, του Ναυτικού, του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου, της ΤΕΔΚ, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων κ.ά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη