Αύγουστος 2010. Ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ακούει με προσοχή τους εκπροσώπους των μεγάλων τουριστικών οργανισμών της Κίνας. Οι τελευταίοι με όχι ιδιαίτερα κομψό τρόπο μιλούν για τα προβλήματα έκδοσης βίζας στην Σαγκάη. Δεν μένουν όμως εκεί: εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την συμπεριφορά της... ελληνίδας προξένου στη Σαγκάη κυρίας Μαρίας Σαράντη η οποία δεν διευκολύνει τις διαδικασίες έκδοσης βίζας από την Κίνα προς Ελλάδα.
Οι διαπιστώσεις των κινέζων συνομιλητών του ήλθαν απλώς να επιβεβαιώσουν τα όσα είχε ακούσει ο κ. Γερουλάνος για την ελληνίδα πρόξενο στη Σαγκάη. Έτσι, στη διάρκεια της σύσκεψης ο ίδιος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί και ότι οι ίδιοι δεν θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα.
Μάιος 2011. Η κατάσταση παραμένει ως είχε ενώ τα προβλήματα έκδοσης βίζας μένουν άλυτα. «Στην Κίνα αναρωτιούνται ποιος ασκεί την εξουσία στην Ελλάδα» έλεγε μιλώντας στο Travel Times υπηρεσιακός παράγοντας που εργάστηκε στο Πεκίνο για λογαριασμό του ΕΟΤ. «Δεν μπορούν να διανοηθούν πως «περνάει» ο λόγος ενός κυβερνητικού υπαλλήλου – στην προκειμένη περίπτωση μιας προξένου – και όχι ενός υπουργού. Τα πράγματα αυτά είναι αδιανόητα για όλο τον κόσμο πολύ περισσότερο για την Κίνα που η πολιτική επιβάλλει την θέλησή της στον διοικητικό μηχανισμό ακαριαία».
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό αυτό το πρόβλημα; Για δύο λόγους πρώτον, διότι δεν μπορεί ένας υπάλληλος να κανονίζει την πολιτική της χώρας και διότι δεν μπορεί ένας υπάλληλος που πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο να μην φροντίζει να δημιουργεί υπεραξία για την χώρα του. Δεύτερον, όταν μιλάει κανείς για τη Σαγκάη μιλάει για την ευρύτερη περιοχή και για έναν πληθυσμό εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων. Μιλάει για μία περιοχή που έχει ένα σημαντικό κοινωνικό στρώμα πολιτών που μπορεί να ξοδέψει πολλά χρήματα για ταξίδια. Κυρίως δε μπορεί να το κάνει αυτό σε «χαμηλή σαιζόν», αφού ως γνωστόν (ακόμη) οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για τον ήλιο και τη θάλασσα. Αντιθέτως επιμένουν ακόμη για προορισμούς που έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Άρα λοιπόν το κοινό της περιοχής της Σαγκάης μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου της χώρας μας και την προσέλκυση υψηλότερης στάθμης τουριστών που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για αναψυχή.
Εξαιτίας λοιπόν αυτής της αδράνειας του πολιτικού προσωπικού χάθηκε μία ακόμη τουριστική χρονιά.(Στην πραγματικότητα χάσαμε και όλη την περίοδο 2004 – 2008 που ήταν το διάστημα από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ως τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου). Τώρα λοιπόν φαίνεται κάτι να κινείται στο υπουργείο Εξωτερικών. Δεν γνωρίζουμε αν τελικώς θα υπάρξει ικανοποιητική λύση. Αυτό που οφείλουμε ωστόσο να πούμε είναι: επιτέλους βγείτε από τη χειμερία νάρκη, επιτέλους ξεπεράστε την αδράνεια, επιτέλους βάλτε πάνω από τις προσωπικές συμπάθειες το εθνικό συμφέρον.
Ο Σπύρος Κτενάς είναι ο πρόεδρος της Statbank και ο εκδότης των Travel Times της πλέον εμπεριστατωμένης φωνής για τον Ελληνικό τουρισμό.