9 Μαΐ 2011

Μέτρα προστασίας του Πάρκου στο Γαλλικό ποταμό

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αξιοποίηση του πανέμορφου περιβαλλοντικού πάρκου στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Δέλτα Νίκος Γιουτίκας, ύστερα από επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Γιουτίκας πρόσθεσε ότι «Το πάρκο θα φυλάσσεται από τη δημοτική αστυνομία, τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα, καθώς και από ιδιωτική εταιρεία security. Στην προσπάθεια αυτή θα
συνδράμει και η Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου ενώ ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων κατά μήκος της εσωτερικής διαδρομής του ποταμού και δίπλα στους χώρους εστίασης» Στα μέτρα τα οποία δρομολόγησε ο Δήμος Δέλτα συμπεριλαμβάνονται ακόμη:

-Περιοδικός έλεγχος των κατασκευών, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ευστάθεια ή η στατική επάρκεια κυρίως των πεζογεφυρών (μεταξύ των οποίων και μια πλωτή) και των παρατηρητηρίων
-Επιδιόρθωση ή συμπλήρωση της περίφραξης στα σημεία που έχει καταστραφεί
-Επισκευή και λειτουργία φυλακίου ΥΠΕΚΑ που βρίσκεται στην είσοδο του Πάρκου.
-Περιοδικός καθαρισμός με αγροτικό ελκυστήρα από τα αγριόχορτα και την αυτοφυή βλάστηση

Να θυμίσουμε ότι το Πάρκο στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, περιοχή απολύτου προστασίας (ΚΥΑ12966), κατασκευάστηκε από τον πρώην Δήμο Εχεδώρου μέσω του προγράμματος InterregII. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 500.000 ευρώ. «Δυστυχώς μετά την παράδοσή του από τον εργολάβο, δεν έχει γίνει καμιά συστηματική προσπάθεια για τη συντήρηση και λειτουργία του. Εξαίρεση αποτελεί μια μικρή περίοδο που είχε ανατεθεί σε εργολάβο. Οι υποδομές του Πάρκου καθημερινά φθείρονται ή υποβαθμίζονται με μπάζα και σκουπίδια, γεγονός που δεν θα επιτρέψουμε να συνεχισθεί» τόνισε ο κ Γιουτίκας.

Το Πάρκο επισκέπτονται ήδη περίπου 3000 μαθητές κάθε χρόνο, όμως ο Δήμος θέλοντας να ενισχύσει αυτό το κύμα επισκεψιμότητας θα προχωρήσει σε:

1.Τοποθέτηση χημικών WC στους ήδη διαμορφωμένους χώρους
2.Ενημέρωση των σχολείων του Δήμου, αλλά και των κατοίκων για την επίσκεψη τους στο Πάρκο.
3.Πραγματοποίηση εκδηλώσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα εντός του πάρκου, που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους καταστροφείς
4.Δενδροφυτεύσεις, αλλά και προστασία της όλης προσπάθειας (μέχρι σήμερα οι ανάλογες ενέργειες δεν καρποφόρησαν είτε γιατί δεν ποτίζονταν τα δένδρα κατά του θερινούς μήνες ή καταστρέφονταν από τα αδέσποτα ζώα).

Ο Δήμαρχος Νίκος Γιουτίκας σχολιάζοντας τους βανδαλισμούς αγνώστων στο παρατηρητήριο του Πάρκου, εκτίμησε ότι δεν θα ξαναγίνουν με την εφαρμογή των μέτρων που δρομολόγησε ο Δήμος σε συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη