20 Μαΐ 2011

"Γραφικότητες του Βελόπουλου" ή του δημοσιογράφου; Πληρώνει τελικά φόρους η coca-cola;

Το θέμα απασχόλησε πολύ, οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά, sites αναλόγου περιεχομένου, τις ελεγκτικές αρχές, το taxalia, τον βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο και ...την Ελευθεροτυπία.
Δείτε τι ακριβώς συμβαίνει:


30.3.2011: Στο taxalia, δημοσιεύεται άρθρο του οικονομικού portal sofokleousin, με τίτλο "Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πληρώνει η Coca Cola !"

Γράφαμε τότε (και δεν έχει ίχνος ανακρίβειας):
Καθαρά κέρδη €423,2 εκ. πραγματοποίησε ο όμιλος 3Ε Coca-Cola στη χρήση 2010, αλλά το αποτέλεσμα της εισηγμένης μητρικής είναι αρνητικό (ζημίες €31,9 εκ.), γεγονός που δεν επιτρέπει τη διανομή μερίσματος. Αυτό όμως αποβαίνει εν τέλει επωφελές για την εταιρία και τους μετόχους της: Αντί μερίσματος διανέμεται επιστρεφόμενο κεφάλαιο και αποφεύγεται η καταβολή φόρου
Αν η εισηγμένη εταιρία εμφάνιζε κέρδη και μοίραζε μέρισμα, θα πληρωνόταν φόρος επί των κερδών και επί των μερισμάτων (10%).
Ομως τα κέρδη του ομίλου προέρχονται από θυγατρικές του εξωτερικού και έχουν ήδη φορολογηθεί στη χώρα προέλευσης τους , με χαμηλότερους συντελεστές. Ετσι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα εισπράξει τίποτε.

1.4.2011:  Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος, διαβάζει προφανώς το θέμα στο taxalia και κάνει ερώτηση στην Βουλή, με θέμα "Δεν πληρώνει η coca-cola ούτε ένα ευρώ φόρο στη χώρα μας;".

23.4.2011: ο δημοσιογράφος Μπάμπης Πολυχρονιάδης, γράφει ένα άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, γεμάτο με ειρωνίες, σχετικά με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., όπου μεταξύ άλλων (και αυτό αφορά το άρθρο μας) αναφέρει:

"Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος κάνει ερώτηση στην Βουλή
Επίσης, ο Κ. Βελόπουλος την έχει «πέσει» το τελευταίο δίμηνο δύο φορές στην... Coca-Cola: μία φορά ρώτησε αν είναι επικίνδυνη η Zero για την υγεία και τη δεύτερη αν ισχύει ότι η εταιρεία δεν πληρώνει φόρο στην Ελλάδα, όπως διάβασε στην «ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Διαδικτύου» taxalia.blogspot...."
(αποφεύγει την πλήρη διεύθυνση, για να μην μας δώσει ....επισκεψιμότητα :)))

10.5.2011: Το Υπουργείο Οικονομικών απαντά, ότι η coca-cola ελέγχθηκε και της καταλογίστηκαν φόροι τους οποίους πλήρωσε κ.λ.π., κ.λ.π. χωρίς να αναφέρεται στο επίμαχο θέμα της πρακτικής της "πολυεθνικής" να μην έχει κέρδη, αλλά να επιστρέφει κεφάλαιο σε μετρητά στους μετόχους (η επιστροφή κεφαλαίου είναι αφορολόγητη) και μάλιστα με ...δανεικά!
η απάντηση του Υπουργείου: http://taxalia.blogspot.com/2011/05/coca-cola.html

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Πράγματι η εταιρεία είχε ζημίες το 2010, άρα δεν είχε κέρδη, άρα δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ φόρο.
Στις 29-3-2011, η οικονομική εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ γράφει:
Ζημιά ύψους 31,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2010 η μητρική εταιρεία του ομίλου Coca-Cola 3E, ο οποίος σε ενοποιημένη βάση κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 423,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του 2009 κατά 6%. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο όμιλος παρουσίασε ζημιές στην Ελλάδα, η αγορά της οποίας ήταν επί σειρά ετών εξαιρετικά κερδοφόρος.

ιδού και ο ισολογισμός από το ΦΕΚ (www.et.gr ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ)

Αφού λοιπόν δεν είχε κέρδη, δεν μπορούσε να μοιράσει μερίσματα στους μετόχους της.
στις 18-3-2011, η ίδια η εταιρεία προβαίνει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην εξής ανακοίνωση:
H Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.ανακοινώνει πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου ευρώ 0,50 ανά μετοχή . Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (''Coca-Cola Τρία Έψιλον'' ή η ''Εταιρεία'') ανακοινώνει ότι θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους ευρώ 0,50 ανά μετοχή. Η επιστροφή κεφαλαίου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα χρηματικά διαθέσιμα της Εταιρείας και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων και των αρμοδίων αρχών. Το ποσό της προτεινόμενης επιστροφής αναμένεται να καταβληθεί στους μετόχους την 21η Ιουνίου 2011,

Στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, στις 6-5-2011, εγκρίθηκε η πρόταση. Με νεώτερη ανακοίνωσή της η εταιρεία γνωστοποιεί στο ΧΑΑ, ότι:
"Εγκρίθηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των ευρώ 183.245.476, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το ποσό των πενήντα λεπτών του ευρώ (0,50) ανά μετοχή, δηλαδή από δύο (2) ευρώ σε ευρώ ένα και πενήντα λεπτά (1,50) ανά μετοχή και την επιστροφή του ποσού της μείωσης του κεφαλαίου στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών, ήτοι η καταβολή πενήντα λεπτών του ευρώ (0,50) ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής ορίσθηκε η 10η Ιουνίου 2011, ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων η 15η Ιουνίου 2011 και ημερομηνία έναρξης καταβολής του ποσού της επιστροφής η 21η Ιουνίου 2011. "
 
Στο ετήσιο δελτίο της η εταιρεία υπερηφανεύεται ότι επέστρεψε "1,7 billion euros, in the last ten years". Επέστρεψε δηλαδή κέρδη και κεφάλαια σε χρήμα, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και ειδικά το 2009, επέστρεψε 546,3 εκατομμύρια ευρώ, ως capital return, δηλαδή επιστροφή κεφαλαίου (αφορολόγητη).

To Annual report (ετήσιο δελτίο) εδώ: http://www.coca-colahellenic.com/investorrelations/annualreports/
Όλα τα παραπάνω, που δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, επιβεβαιώνει ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας στο πιστοποιητικό του, που προσαρτάται στον ισολογισμό της 31-12-2010, ο οποίος αναφέρει, μάλιστα ότι "η επιστροφή κεφαλαίου χρηματοδοτήθηκε με συνδυασμό μετρητών και νέου δανεισμού". Όσοι ξέρουν λίγα οικονομικά καταλαβαίνουν πολύ καλά, τι σημαίνει αυτό.
Ιδού η έκθεση του ορκωτού:
 
 
Τέλος, από τον ισολογισμό (http://www.et.gr/ ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ) προκύπτει το κρίσιμο ζήτημα.
Καταβεβλημένοι φόροι 2010,  μείον (-) 141 εκατομμύρια ευρώ !.
 
Χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο;
 
Η πρακτική της επιστροφής κεφαλαίου σε μετρητά (αφορολόγητη) είναι νόμιμη. Κανείς δεν κατηγόρησε την εταιρεία για παρανομίες ή φοροδιαφυγή ή οτιδήποτε άλλο.
 
το μυστικό της "επιστροφής κεφαλαίου" αναλύει το εξαιρετικό άρθρο του έγκυρου eurotoday:
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη είναι πλέον η επιστροφή κεφαλαίου, η οποία δεν επιβαρύνεται από τον εταιρικό φόρο καθώς πρόκειται για αδιανέμητα κέρδη, που έχουν ήδη φορολογηθεί. 
...
last but not least: 
Απλά λοιπόν, έγινε μια επισήμανση, ότι ο μεγαλύτερος ίσως ιδιωτικός επιχειρηματικός κολοσσός της χώρας, δεν πλήρωσε ούτε ευρώ φόρο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αδιαμφισβήτητη και τεκμηριωμένη. Αυτό δεν υποδηλεί "παρανομία", αλλά αποτυπώνει μια πραγματικότητα: ότι οι γίγαντες των δισεκατομμυρίων, είναι ....άτυχοι, γράφουν ζημιές λόγω κρίσης και τελικά δεν πληρώνουν φόρους. The fact is fact, κ.Πολυχρονιάδη. Προς τι λοιπόν οι ειρωνίες της πλάκας στον βουλευτή; Πού ακριβώς βρίσκεται η "γκάφα" του συγκεκριμένου βουλευτή;
 
20.2.2011, taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη