2 Μαΐ 2011

Πρόβλημα με το Riviera beach bar του δήμου Θερμαικού

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το θέμα ενός αναψυκτηρίου στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού.


Η αρχή της ιστορίας είναι γνωστή λίγο - πολύ, εξαιτίας της προεκλογικής διαμάχης (και με αφορμή του αναψυκτηρίου) μεταξύ των..
 κύριων διεκδικητών του Δήμου.

Τα τωρινά δεδομένα είναι επίσης γνωστά: Η Riviera beach bar είχε opening day χθες, Πρωτομαγιά. Δεν γνωρίζουμε αν παραβρέθηκαν σ' αυτήν δημοτικές αρχές, πρώην ή νυν, ούτε γνωρίζουμε αν τα χθεσινά εγκαίνια χαροποιούν ή δυσαρεστούν και ποιους απ' αυτούς. Και βέβαια δεν θα επιθυμούσαμε να ασχοληθούμε πλέον με το θέμα αν δεν εμπεριείχε πολυποίκιλες διαστάσεις (οικολογικές - περιβαλλοντικές, δημοτικές, οικονομικές).

Για να γίνουμε όμως σαφέστεροι, θα πρέπει να να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή και να φτάσουμε στο δια ταύτα που λογικά δημιουργεί ένα περίπλοκο γρίφο που η επίλυσή του μάλλον θα χρειαστεί αρκετή αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα και σωφροσύνη.

2005:

Ο πρώην Δήμος Μηχανιώνας (στα όρια του οποίο βρίσκεται η Riviera) εκμίσθωσε 500 τετραγωνικά μέτρα από αγροτεμάχιο που βρισκόταν στην κατοχή του, στη θέση Τούζλα του Αγγελοχωρίου. Στα 500 αυτά τμ. εκδόθηκε άδεια αναψυκτηρίου.

2006:

Υπεγράφη συμφωνητικό με τον ιδιώτη που ανέλαβε την εκμετάλλευση του αναψυκτηρίου, που είχε κατασκευασθεί με μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Και παράλληλα λήφθηκε απόφαση παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας στον ιδιώτη ενοικιαστή.

9ος 2008:

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ακυρώνει την παραπάνω απόφαση γιατί μισθωνόταν αγροτεμάχιο και όχι κτίριο. Άρα η αδειοδότηση δεν ήταν σύννομη κατά την περιφέρεια.

Αλλά και κατά τον Επιθεωρητή- Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαραγκοζίδη που προχώρησε σε έλεγχο υπήρξαν παρατυπίες που τον ανάγκασαν να διαβιβάσει την έκθεσή του (80/Θ/2010) στον Γραμματέα της Περιφέρειας, ώστε να προβεί σε έλεγχο του πρώην Δημάρχου Μηχανιώνας καθώς και να διαβιβάσει την έκθεση στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για τα περαιτέρω.

Το 2010 (προεκλογικά):

Λαμβάνεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μηχανιώνας και βγαίνει σε πλειστηριασμό το οίκημα - αναψυκτήριο, ώστε να μην υπάρχει η παρατυπία της εκμίσθωσης έκτασης αλλά κτιρίου. Η αδειοδότησή του ήδη υπάρχει, και έτσι νομιμοποιείται η χρήση και η εκμίσθωσή του.



23 Οκτωβρίου 2010:

Καταστρέφεται ολοσχερώς το αναψυκτήριο από πυρκαγιά.

Κατά τον μεσολαβούντα χρόνο μέχρι σήμερα,

με έξοδα προφανών του ενοικιαστή - ιδιώτη, ανακατασκευάζεται και χθες ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν ότι παρανόμως ανακατασκευάσθηκε, γιατί δεν υφίσταται πλέον η αδειοδότηση (χωρίς οίκημα δεν υπάρχει αδειοδότηση - θα έπρεπε να υπάρξει νέα αδειοδότηση).

Η Διοίκηση του Δήμου φέρεται να αγνοεί το θέμα καθόσον δεν της ζητήθηκε επανέκδοση αδείας.

Και εδώ αρχίζουν να προκύπτουν τα ερωτήματα:



Όφειλε ή όχι και ποια υπηρεσία ( δήμος, πολεοδομία, αστυνομία) να ελέγξει τις εργασίες ανακατασκευής;

Οι Διοικούντες το Δήμο, και πρώην NATURAμαχητές και καταγγέλλοντες των παρανομιών της εκμίσθωσης, τι σκέφτονται να πράξουν;

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λαζαρίδης, που φαίνεται να έχει περιέλθει στα χέρια του η "καυτή πατάτα", πως προτίθεται να κινηθεί; Γιατί μετά και τη δικαίωση από τη δικαστική του διαμάχη με τον κ. Μαυρομάτη, η Riviera φαίνεται να επιστρέφει σαν μπούμεραγκ και ίσως σαν στοιχειωμένη εκδίκηση.

Αν υποτεθεί ότι παρανόμως λειτουργεί η Riviera, είναι προς το συμφέρον του Δήμου να τη σφραγίσει, ως οφείλει να πράξει (κατά την άποψη ειδικών) ;

Με το αστείο μίσθωμα των 3.500 ευρώ το χρόνο και τα ελάχιστα χρήματα από τη χρήση του αιγιαλού, θεωρείται πως έχουν κέρδος οι δημότες;

Διασφαλίζεται η εκπληκτικού κάλους περιοχή, ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, με τις νέες εγκαταστάσεις από μπετόν, όπως μας πληροφορούν φίλοι του Ακτιβιστή;

Περιμένουμε να δούμε τις ενέργειες του Δήμου.

Είναι αλήθεια ότι η περιοχή της Τούζλας είναι ένα στολίδι για όλο το Δήμο μας.

Είναι κρίμα και να καταστραφεί αλλά και να μην τη χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της.

Μήπως θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις που και να αναδεικνύουν την περιοχή, ώστε και επισκέπτες να συγκεντρώνει χωρίς να χάνει το χαρακτήρα της, αλλά και έσοδα στο Δήμο να προσφέρει;

http://activistika.blogspot.com/2011/05/riviera.html
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη