22 Ιουν 2011

Νέα δημοσκόπηση αύριο: ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ στις 2,5 μονάδες!

Πρόθεση για αλλαγή και αγανάκτηση δηλώνουν οι ύο σημαντικές έρευνες, της VPRC και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)...
 
 Στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 23 Ιουνίου δημοσιεύονται δύο σημαντικές έρευνες που αποτυπώνουν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος και την υιοθέτηση της «αγανάκτησης» που έχει επικρατήσει στις πλατείες.

Η πρώτη έρευνα που έχει γίνει για λογαριασμό του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» από τη έγκυρη εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC  καταγράφει τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος σχετικά με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Αποτυπώνει τις τάσεις για όλα τα σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.  Αναδεικνύει το ζήτημα ότι οι πολίτες σε μεγάλο ποσοστό έχουν την τάση στροφής προς έναν συνδυασμό εκτός των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων.

Η δεύτερη έρευνα, επίσης για το περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», που έχει γίνει από το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά. Η έρευνα καταγράφει την υποδοχή από τους πολίτες του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και το βαθμό εμπιστοσύνης  στο πολιτικό σύστημα και τα στελέχη του.

Έρευνα της VPRC

Ο επιστημονικός σύμβουλος της VPRC και υπεύθυνος της έρευνας, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο εισαγωγικό του άρθρο στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» έχει δώσει τον τίτλο «Η Κοινωνία σε εξέγερση», συνοψίζοντας σε μια φράση την ουσία που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας.


Στη συγκεκριμένη έρευνα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες που υπαγορεύτηκαν από τις εξελίξεις και ειδικά από το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Μια πρώτη σημαντική διαφοροποίηση που καταγράφεται είναι η μείωση της πρόθεσης αποχής καθώς και της λευκής/άκυρης ψήφου κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτή η επιστροφή στο εκλογικό σώμα μετά το μεγάλο κύμα αποχής των τριών τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων δεν δείχνει να ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο, σε σχέση πάντα με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση. Η βουλή που προκύπτει είναι επτακομματική με τα μικρά κόμματα να βρίσκονται σε άνοδο, την αποχή, τα λευκά και τα άκυρα, στο 34,7% και τα λοιπά στο 7%.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά για το χειρισμό του πρωθυπουργού στο ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται ότι αντιστρέφει το κλίμα γεγονός που μειώνει τον πολιτικό χρόνο προσαρμογής και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης αφορά την απάντηση των πολιτών σχετικά με την ψήφο σε συνδυασμό από ανεξάρτητους πολίτες, όπου πάνω από το 50% των πολιτών φαίνονται θετικοί. Αυτή η πιθανότητα ψήφου σε συνδυασμό εκτός των υπαρχόντων κομμάτων είναι δηλωτική της κρίσης εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα.

Οι πολίτες εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την οικονομική κατάσταση και την κατεύθυνση της χώρας ενώ η στάση απέναντι στο Μνημόνιο μας προϊδεάζει τι μπορεί να συμβεί σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Τέλος, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι πολίτες αποδέχονται συγκεκριμένες λύσεις για την έξοδο από την κρίση και είναι καχύποπτοι για τον χαρακτήρα των μέτρων και το μίγμα οικονομικής πολιτικής.

Έρευνα Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Ο εύγλωττος τίτλος που έχουν δώσει οι επιμελητές της έρευνας, κ.κ. Γεωργιάδης και Στάμου, «Είμαστε όλοι Αγανακτισμένοι», μας προϊδεάζει για τα αποτελέσματα.  Η έρευνα επικεντρώνεται στο φαινόμενο των «Αγανακτισμένων» οι οποίοι κατακλύζουν κάθε μέρα τις πλατείες και είναι η πρώτη στο είδος της. 


Ο επιβλέπων της έρευνας, καθηγητής κ. Πανάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης αναφέρει μεταξύ άλλων: Πόση εμπιστοσύνη να έχει ο πολίτης από τα ψεύδη και την εξαπάτησή του από το πολιτικό σύστημα; (…)

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αποτιμούν θετικά το κίνημα των «Αγανακτισμένων», με μεγάλα ποσοστά σε όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. Το μνημόνιο θεωρείται, σε συντριπτικό ποσοστό, η βασική αιτία που «έβγαλε» τους αγανακτισμένους στις πλατείες. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη αποδοχή της δυνατότητας επιρροής των «Αγανακτισμένων» στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Τα ποσοστά πέφτουν αλλά εντούτοις παραμένουν υψηλά όσον αφορά τη συνολική αποδοχή των θέσεων και των δράσεων των «Αγανκτισμένων» με διακύμανση των ποσοστών από την Αττική στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη αυτή έρευνα, με δείγμα 2.131 ατόμων, δηλώνει την απαισιοδοξία ων πολιτών για το μέλλον της χώρας και σε ποσοστό πάνω από 50%, την αντίθεσή τους στην πώληση της δημόσιας περιουσίας από αυτούς που δημιούργησαν το χρέος.

Τέλος επιβεβαιώνεται η δυσπιστία για την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Και οι δύο έρευνες στο σύνολό τους στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορούν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη