21 Ιουν 2011

Τζακ Στρο, πόσο αγαπάει την Ελλάδα;

Ο Τζακ Στρο, έκανε πρόσφατα την δήλωση φωτιά για ΕΕ και Ελλάδα (εδώ) την οποία και εσκεμμένα ΔΕΝ μεταφράζουμε (ούτε τον τίτλο της) αν και αυτό ίσως να μετρά λίγο τελικά...

Σε ποιο σχέδιο είχε δηλώσει υπέρ ο τότε Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο;
Είμαστε σίγουροι ότι το βρήκατε...

Στο σχέδιο Ανάν!!!

Τζακ Στρο: Μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο τόνισε ότι η χώρα του πιστεύει πως η μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν και επεσήμανε ότι αποτελεί πηγή ενθάρρυνσης το γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση υποστηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση αυτή.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό για την Κύπρο το παρόν χρονικό διάστημα. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου που επισκέπτεται το Λονδίνο, ο Τζακ Στρό είπε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ελπίδα ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενταχθεί την πρώτη Μαϊου 2004 μια επανενωμένη Κύπρος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σε ερώτηση αν η Βρετανία μπορεί να ασκήσει την επιρροή της στην Αγκυρα για λύση του Κυπριακού, ο κ. Στρο απάντησε ότι η στάση της Βρετανικής Κυβέρνησης ήταν πάντοτε εποικοδομητική και συνεργαζόταν στενά με τον Γενικό Γραμματέα.

Οταν ρωτήθηκε αν ο Ραούφ Ντενκτάς είναι το μόνο εμπόδιο για λύση του Κυπριακού ο Τζακ Στρο απέφυγε οποιοδήποτε επικριτικό σχόλιο, λέγοντας μόνο ότι αυτό που ζητείται είναι μια διευθέτηση κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για λύση του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαϊου του 2004.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν οποτεδήποτε κληθεί από τον Γενικό Γραμματέα. Μιλώντας αργότερα ενώπιον και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν είναι αρκετή για αλλαγή πολιτικής.

«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην Αγκυρα και κάλεσε όσους μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς την κατεύθυνση αυτή να το πράξουν›. Ο κ. Ιακώβου, εξήγησε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως αποτελούν τα άλλα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά αποτελεί πολιτικό κριτήριο.

Κατά τη συνάντηση Στρο - Ιακώβου συζητήθηκε επίσης η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και το θέμα της γιγαντοκεραίας των Βρετανών στο Ακρωτήρι.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη